Etiket Arşivleri: George R. R. Martin

Tanrıyı Oynamak: Uzay Gezgini Tuf

uzay gezgini tuf

Tek bir kurgusal karakterin ön planda olduğu herhangi bir yazın serisi (roman ya da öykü) daha fazla ilgi görüyor diyebilir miyiz? Okurun kolayca bağlanabileceği bir karakter ve o karakterin başından geçen türlü türlü olaylar… Bu bağlamda bilimkurgudan fantastiğe, korkudan polisiyeye çeşitli temaların işlendiği eserler doğal olarak bir adım önde olabiliyor. Bu eserler ya seri olarak ya da kısa öyküler şeklinde …

Devamını gör »

George R. R. Martin Hakkında İlginç Bilgiler

george martin kapak

George R. R. Martin, ismini Buz ve Ateşin Şarkısı ile ölümsüzleştirdi. Bu seri ve seriden uyarlanan televizyon dizisi milyonlarca insanın ilgisini cezbetti, sunduğu karanlık ve kanlı dünya hepimizin hayal gücünü sarstı. İyi ile kötünün çiğ savaşına karşı öne sürülen gri kahramanlar arasında, GRRM’nin kaleminden çıkan hem lekelenmiş hem de onurlu karakterler en ön saflarda duruyordu. Dünya çapında yüz binlerce hayran …

Devamını gör »

Çağdaş Fantazyanın Kralı: George R. R. Martin

Martin Hanesi’nden George Raymond Richard. Çağdaş fantazyanın kralı. Kısaca GRRM. Amerikan’ın Tolkien’i olarak bilinir. 2011’de Time Dergisi tarafından “Dünyanın En Etkili 100 Kişisinden” biri olarak seçilmiştir. GRRM küresel çaptaki şöhretinin büyük kısmını malum fantazya serisine borçlu olsa da, 1970’lerde başlayan yazarlık kariyerinin ilk eserleri bilimkurgu türündedir. GRRM, 20 Eylül 1948’de New Jersey’de Raymond Collins Martin ve Margaret Brady Martin çiftinin …

Devamını gör »

Başarısız Bir Bilim-Korku Uyarlaması: Nightflyers

nightflyers

George R.R Martin fantastik serisi ile büyük bir şöhret kazanmış olsa da, kendisi aynı zamanda çok iyi bir bilimkurgu yazarı da. Malum seriyi yazmadan çok önce de kendisi ödüllü bir yazardı zaten. 1980 senesinde Nightflyers (Gece Kuşları) isimli bir novella yazmıştı ve 1981 senesinde bu eser Locus Ödülü’nü kazanmıştı. Eser, George R.R. Martin’in alametifarikası olan “Thousand Worlds” isimli evrenin de …

Devamını gör »

Fantastik ve Bilimkurgunun Birleşim Noktası: Kayıp Dünya Edebiyatı

kayip dunya

Buz ve Ateşin Şarkısı Serisi hâlâ devam etmekte ve kitabın nasıl biteceği, hatta bitip bitemeyeceği bile merak konusu. Peki birileri önceden bir spoiler verse ve bu serinin sonlara doğru bir bilimkurgu serisine bağlandığını söylese nasıl olurdu? Meğerse orada bahsi geçen bütün her şey çok uzun yıllar önce o gezegene yerleşen kolonicilerin eseriymiş. Buzdaki ak gezenler ve ateşteki ejderhalar ters giden …

Devamını gör »

Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri

Bilimkurgu, 20. yüzyılla birlikte yazın alanında adını duyurmaya başlayan nispeten genç bir tür. Ortaya çıktığı ilk dönemlerde, yazın aristokrasisi tarafından her ne kadar “ucuz kurgu” olarak yaftalanıp görmezden gelinse de üretkenliği, içsel devingenliği, modern çağın tinsel atmosferini yansıtmadaki başarısı ve kalem koşturma alanındaki enginliğiyle her daim ayakları üzerinde durmayı ve toplumsal etkisini genişletmeyi bildi. 1950’li yılların sonuna değin özellikle Isaac …

Devamını gör »

Game of Thrones Nasıl Bilimkurgu Olur?

game-of-thrones

Game Of Thrones, son yılların en çok ilgi çeken televizyon dizilerinden biri. George R.R. Martin’in A Song of Ice and Fire adlı serisinin ilk kitabından ismini alan yapımın her bölümü prodüksiyon açısından bir sinema filmi kalitesinde. Kısaca GOT olarak anılan dizi, George R.R. Martin’in Orta Çağ üzerine temellendirdiği bir fantastik kurgu. GOT dünyasında olaylar genellikle Westeros adlı kıtada geçiyor. Bu …

Devamını gör »

Mitolojik Kurgunun Ustası: Roger Zelazny

Roger Zelazny

Roger Zelazny, 13 Mayıs 1937’de Ohio, Amerika Birleşik Devletleri’nde Polonyalı göçmen bir ailenin tek çocuğu olarak dünyaya geldi. Lisede Yaratıcı Yazarlık Kulübü’ne katılarak okul gazetesinin editörlüğünü yaptı. 1955 yılında Western Reserve Üniversitesi’ne başladı ve 1959’da İngilizce bölümünden başarıyla mezun oldu. Yüksek lisansını, Newyork Columbia Üniversitesi’nde tamamladı. 1962 ile 1969 yılları arasında Amerikan Sosyal Güvenlik Ajansı’nda çalıştı. Akşamları tüm boş zamanlarını …

Devamını gör »

Ötekileştirme ve Toplumsal Kutuplaşma Üzerine: Sürgün Gezegeni

Ursula Kroeber Le Guin, teknolojik gelişmeleri değil; politikayı, psikoloji, biyolojiyi ve toplumbilimi kullanmayı/irdelemeyi tercih eder, farklı toplum biçimleri yaratarak bunları sorgulama yoluna gider. J. G. Ballard, Philip K. Dick ve Michael Moorcock’la beraber, bu edebi anlayışla yazan yeni dalgabilimkurgu‘nun en önemli temsilcilerindendir. 1929’da Kaliforniya’da dünyaya gelen bilimkurgu ve fantazi yazarı, yalnızca romanları ile 5 Locus, 4 Nebula, 2 Hugo ve …

Devamını gör »