Tupac-Biggie, Ali-Frazier veya Apple-Microsoft kavgalarını unutun; bir dönem bilimkurgu çevrelerinde Isaac Asimov ile Gene Roddenberry arasındaki tartışma konuşuluyordu... Kasım 1966’da, Star Trek‘in prömiyerinden iki ay sonra, ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov, o dönemdeki birçok bilimkurgu dizisinde rastlanan bilimsel yanlışlar hakkında sert bir makale yazdı. Gene Roddenberry, TV Guide‘de yayımlanan bu yazıya oldukça içerledi. Cevaben Asimov’a, Star Trek‘i olabildiğince gerçeğe uygun …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Gene Roddenberry
Bir Star Trek Kehaneti: Tomorrow is Yesterday ve Ay’a Yolculuk
Daha önceki yazılarımızdan birinde bilimkurgu için şu ifadeleri kullanmıştık: “Bilimkurgu bize sınırsız hayal edebilme imkânı tanır. Bilimin önünden koşup ona yön verir, akıllara sorular düşürüp cevapları bulmaya teşvik eder. Bugün için mümkün olmayanı düşletir, bunu yarın mümkün kılabilmek için heveslendirir. Ya da yarın için korkulanı gösterip bugünden uyarı verir. Bilim ve teknoloji ilerledikçe o da gözünü daha yükseğe diker, daha …
Devamını gör »Kahraman Olmaya Engel Yok: Hemmer, Diğerleri ve Bozuk Olanı Düzeltmek
Fiziksel ya da zihinsel engeli olan kahramanlarla karşımıza çıkan eserlerin sayısı ne yazık ki fazla değil. Bilimkurgu engelli bir kahraman tasarlamak için zor bir tür gibi gelebilir. Aslında yalnızca hayal ederek mevcut koşulların ve sınırların dışına çıkılabildiği düşünüldüğünde, tam aksine belki de bunun en mümkün olduğu tür bilimkurgudur. Her ne kadar sayıca yetersiz olsa da bilimkurgu, gerek kitaplar ve çizgi …
Devamını gör »Star Trek Her Zaman Politikti
İlk günden itibaren Star Trek, tüm büyük bilimkurgu yapımları gibi politikti. Her zaman dünyayı açıklamaya ve gelecek için umut vermeye çalıştı. Ne zaman yeni bir Star Trek dizisi veya karakteri ortaya çıksa ve içinde bir tür güncel sosyal mesaj içerse, kaçınılmaz olarak birileri diziden ve karakterden hoşnutsuz olduğunu belirtir. Bu tür yorumlarda bulunanlar genellikle dizinin çok politik hâle geldiğinden yakınır. …
Devamını gör »Vietnam Savaşı, Yeni Dalga ve Bilimkurguda Politik Ayrışma
1968 yılında Judith Merril ile Kate Wilhelm, Vietnam Savaşı’na karşı olan bilimkurgu yazarlarına ait bir duyuru metni yayımlamak istediler. Fakat Amerika Bilimkurgu ve Fantezi Yazarları Derneği’ndeki üyelere ulaştıklarında, hatırı sayılır bir kesimin savaş yanlısı olduğunu öğrenip tam anlamıyla şoka uğradılar. Üstelik savaş yanlısı bu yazarlar, söz konusu görüşlerini bilimkurgu okuyucularıyla da paylaşmak istiyordu. Duyuru metni Galaxy Science Fiction dergisinde yayımlandı. …
Devamını gör »Patrick Stewart: Roddenberry Beni Sevmezdi!
Star Trek hayranlarının Gene Roddenberry‘ye teşekkür etmek için bir dolu nedeni var. Bu nedenlerden ilki ve belki de en önemlisi serinin yaratıcısı olması. Ancak Roddenberry, kariyeri boyunca dizinin sevenleri arasında anlaşmazlığa neden olacak tartışmalı kararlar da verdi. Orijinal Seri’nin üçüncü sezonundan uzaklaşmayı seçmesi buna örnek gösterilebilir. Onun bu kararı, yapımın kalitesinde gözle görülür bir düşüşe neden olmuştu. Yine bir diğer …
Devamını gör »Kelvin Zaman Çizgisine İlk Adım: Star Trek
Star Trek’i ya da bizdeki adıyla Uzay Yolu’nu kim bilmez? 1966 yılında hayatımıza giren efsanevi dizi, idealize bir 23. yüzyıl manzarası resmediyordu. İnsanlığın savaşı, ayrımcılığı, adaletsizliği geride bıraktığı, kendini bilime, sanata ve keşfe adadığı ütopik bir gelecekti bu. Koruyup kollayan bir federasyonumuz, uzayı arşınlayan gemilerimiz, dört yana dağılmış kolonilerimiz vardı. Enterprise ya da nam-ı diğer Atılgan mürettebatı ise yüce değerlerle …
Devamını gör »Uzay Yolu’nun Yaratıcısı: Gene Roddenberry
Bilimkurgu evreninde Uzay Yolu (Star Trek) gibi çığır açıcı bir yapıta imza atan, Amerikalı ünlü senarist, yazar, yönetmen ve yapımcı Gene Roddenberry (tam ismi Eugene Wesley Roddenberry), 19 Ağustos 1921’de ABD’nin Teksas eyaletinin El Paso kentinde doğdu. II. Dünya Savaşı’nda B-17 savaş uçaklarını kullanan Roddenberry, yazmaya 1940’ların sonunda ticari bir havayolu şirketi için pilotluk yaparken başlamıştı. 1949-1953 arasında Los Angeles …
Devamını gör »Fibonacci Serisinden Popüler Kültüre
Bilimkurgu ve gerilim yazarları, gizemleri ortaya çıkaran, gizli kodlar ve gizli formüller içeren döngüsel hikayeler yazmayı severler. Bu tarz gizemleri oluşturmada da genellikle matematiğe başvururlar. Gizem oluşturmada matematikçiler de yazarlardan geri kalmaz. Örneğin Orta Çağ’da yaşamış en büyük matematikçilerden biri olan ve Fibonacci (Bonaccio’nun oğlu) olarak da bilinen Leonard da Pisano kendi adını taşıyan bir dizi sayı geliştirdi ve doğanın, evrenin …
Devamını gör »Birinci Sezonuyla Star Trek: Discovery
Star Trek: Discovery‘nin birinci sezon finali Şubat ayı başında yayımlandı ve daha önceki Star Trek serilerinde yaşanan şaşkınlık bu sefer de değişmedi. The Next Generation gösterime girdiğinde de oyuncu kadrosu ve yavaş anlatım tarzıyla pek beğenilmemiş, fakat ilerledikçe evrene yakışır bir seri olduğunu kanıtlamıştı. Aynı şekilde Deep Space Nine da ilk sezon bölümlerinde çekici bir hikaye bulmakta zorlanmış, ilerleyen süreçteyse sağlam …
Devamını gör »