Etiket Arşivleri: Gen

insan genom projesi

Genlerimiz Kaderimizi Belirliyor mu?

Hasta olup olmayacağımızı, yaşam süremizi, yaptığımız işi, hobilerimizi ya da daha geniş kapsamıyla sahip olduğumuz karakterimizi belirleyen genler mi yoksa çevre mi? Bu soruya kesin cevabı verebilecek olan araştırma yaklaşık 40 yıl sürdü. Araştırma için yeni doğmuş, ailesiyle büyüyemeyen, evlat edindirme kurumlarına kaydedilmiş, kimsesiz çocuklar yurdunda kalan ikiz hatta üçüz çocuklar üzerinde yapıldı. 1980 yılında başlayan bu etik olmayan araştırma …

Devamını gör »
olumsuz

Ölümsüzlüğün 5 Bilimsel Yöntemi

Bilimin insanları ölümsüz yapacağı zamanlar sanıldığı kadar uzak olmayabilir. İnsan vücudunu ve aklını uzun süre çalışır kılmanın birçok farklı yolu var ve bu konu üzerine deneyler yapılmaya devam ediyor. İşte en çok ümit veren beş teknik: Genlerin Hâlihazırda Yapabildiği Şeylerin Kilidini Çözmek Sizi bir vampir kadar uzun yaşamaktan alıkoyan tek şey telomeraz adı verilen bir enzim. Eğer milyonlarca yıl boyunca …

Devamını gör »

Mutasyonların ve Mutantların Bilimsel Analizi

Mutant dediğimizde Marvel ve DC gibi çizgi roman evrenlerine ve bilimkurgunun engin denizlerindeki fikirlere seslenmiş oluyoruz. Birçok bilimkurgu yapımının temelinde mutantlar vardır. Çünkü gerçekten ham maddesi oldukça boldur. Herhangi bir fikir ortaya atmak istediğinizde mutantlara bahane atabilirsiniz. Peki temelde mutant nedir? Mutant, kısaca mutasyona sahip canlı veya genetik karakter demektir. Örneğin bir bakterinin genetik materyalinde yapılan/oluşan değişim o bakteriyi “mutant” …

Devamını gör »

Mitolojiden Bilime: Cyclopia Sendromu

Mitolojiden bilime, fantastik dünyadan tıp dünyasına adım atalım. Bilinmezliğin sürekli aşılmaya çalışıldığı bu diyarlarda, bilime uzak toplumların fantastik olarak değerlendirebileceği pek çok olay gerçekleşir. Bunlardan biri de cyclopia (cyclocephaly ya da synophthalmia) sendromudur. İsminden de anlaşılacağı gibi Yunan mitolojisinde Cylcops olarak bilinen tepegöz anlamındaki isim verilmiştir. Tarih öncesi dönemlerdeki bu tarz fantastik hikayeler, çeşit çeşit malformasyonlarla doğan bebeklerden etkilenen insanların ürünü olabilirler. …

Devamını gör »

İnsanlarda Mavi Gözün Evrimi

Bütün mavi gözlü insanlar göz renklerini, 10.000 – 6.000 yıl önce Karadeniz civarında yaşamış tek bir Avrupalıda oluşan spesifik bir iris mutasyonuna borçlu olabilirler! Normalde OCA2 geninde oluşan genetik varyasyonlara rağmen bütün insanların gözleri kahverengi ve tonları üzerinedir. Bilim insanları uzun bir süredir bu genin mavi göz regülasyonu üzerindeki etkilerini araştırıyordu; ancak herhangi bir sonuç elde edemiyordu. Yapılan son araştırmalarda, …

Devamını gör »

Geleceğin Kabusları

Yıl 2006… Daha Metal Fırtına yeni çıkmış, küçük bir ev partisine davet edilmiştim. Ev sahibim tekstil şirketleriyle çalışan bir modacıydı ama gerek iş çevrelerinden, gerekse medya dünyasından arkadaşları vardı. Partide, gen üzerine araştırmalar yapan bir şirketin ortağı iş adamıyla sohbet ettim. Kanada ortaklı, Türkiye’de araştırmalarını sürdüren bir gen şirketi… Sohbetimizin tüm ayrıntılarını yazamam ama gen mühendisliğinin hangi aşamalara geldiğiyle ilgiliydi. Gattaca …

Devamını gör »