“İnsan, olabilecek en kötü şeylerin kendi yokluğunda gerçekleşip sona ermesi umuduyla gidiyordu yıldızlara.” – Stanislaw Lem Günümüzde Ukrayna sınırları içinde yer alan, 1921’de Polonya’ya bağlı bir şehir olan Lviv’de doğan Stanislaw Lem, 1941’e kadar öğrenimine bu şehirde devam etti. 2. Dünya Savaşı’nı yakından deneyimleyen Lem, tıp öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı ve savaş yıllarında kaynakçılık, teknisyenlik ve otomobil tamirciliği gibi …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Gelecekbilim Kongresi
Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #1
Türkiye’de bilimkurgu yayıncılığının geçmişi 1950’li yıllara dek dayanır. O yıllarda Çağlayan Yayınevi tarafından çıkarılan 10 kitaplık “Yeni Dünyalarda” serisi ile dünyanın önde gelen bilimkurgu yazarları Türkçede ilk kez okunur. 70’li yıllara gelindiğinde Okat Yayınevi’nin 16 kitaptan oluşan “Uzay Serisi” karşılar okuru, 80’li yıllarda ise Baskan Yayınları’nın 25 kitaplık “Kurgu-Bilim Dizisi” ile birlikte bilimkurgu iyiden iyiye ülke okurunun zihninde yer etmeye …
Devamını gör »Hiciv ve Mizah Dozu Yüksek Yolculuklar: Yıldız Güncesi
“Bizler evrensel kardeşliğe inanırız. Barışın ve uzlaşmanın nefrete ve savaşa galip geleceğine inanırız, insanın her şeyin ölçüsü olması gerektiğini düşünürüz. İlerlemeye, daha iyi yarınlara ve bilimin gücüne inanırız.” Günümüzde Ukrayna sınırları içindeki Lwöw’de doğan Lem, 2 Dünya Savaşı’na birinci gözden şahit olan yazarlardan biridir. Savaş nedeniyle eğitim, iş ve aile hayatı birçok açıdan köklü değişiklilere uğramış, savaş yıllarında toplama kamplarında …
Devamını gör »Bir Stanislaw Lem Başyapıtı: Yenilmez
“Hiçbir anlamı yok ki, diye düşündü. Onlar yok etmek istiyor, biz de, hepimiz bir şeyi yok etmek istiyoruz, ama bu şekilde hiç kimseyi kurtarmıyoruz. Regis yerleşilmemiş bir yer, insanın burada hiçbir işi yok. O halde bu kemikleşmiş inat niye?” 1921’de Krakow’da doğan Stanislaw Lem, tıp öğrenimini sürdürürken 2. Dünya Savaşı patlak vermiştir. Bunun sonucunda eğitimi yarıda kalan Lem, savaş yıllarını …
Devamını gör »Labirent, Paranoya ve Ustura: Küvette Bulunan Günce
Bilimkurgunun Aristokratı lakaplı Polonyalı Stanislaw Lem, 1921 yılında günümüzde Ukrayna’ya bağlı olan Lwów şehrinde dünyaya geldi. Burada başladığı tıp öğrenimini 1946’da yerleştiği Krakow’da tamamladı. II.Dünya Savaşı sırasında otomobil tamirciliği, elektrik teknisyenliği ve kaynakçılık da yaptığını söyleyen Lem, Bilimkurgu yazmaya başlamadan önceki yıllarında şiir yazdı ve akademik çalışmalarda bulundu. Başyapıtı sayılan ve kendisini üne kavuşturan romanı Solaris, 1972 ve 2002 yıllarında, Andrei Tarkovski ve …
Devamını gör »Ijon Tichy’nin Hatıraları: Gelecekbilim Kongresi
“Günümüzde yapılan uzay yolculuklarının yeryüzündeki sorunlardan kaçmanın bir yolu olduğunu -üstüne basa basa- söyledi. Yani insan, olabilecek en kötü şeylerin kendi yokluğunda gerçekleşip sona ermesi umuduyla gidiyordu yıldızlara.” -Stanislaw Lem Öncelikle kitabı Fatma Taşkent çevirisi ile, İletişim Yayınları aracılığıyla okuduğumu belirteyim. Kitap kısa bir süre önce Mehmet Can Uğur çevirisi ile Cem Yayınevin’den de çıktı. İletişim’in baskısı ise günümüzde “nadir …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatının Aristokratı: Stanislaw Lem
1921’de Polonya’da doğan Stanislaw Lem, uzun bir süre tıp eğitimi gördü. Doktor olarak mezun olmasına kısa bir süre kalmışken İkinci Dünya Savaşı başladı ve eğitimini yarım bırakmak zorunda kaldı. Almanların Polonya’yı işgal ettiği günlerde otomobil tamirciliği ve elektrik teknisyenliği yaptı. Tanınmış bir romancı olduktan sonra, otomobil tamirciliği ve elektrik teknisyenliği deneyimini bazı romanlarında kullandığını açıkladı. Kurguladığı kimi uzay gemilerinin teknik aksamını …
Devamını gör »