Etiket Arşivleri: Gelecek Öngörüsü

Geleceğimize Işık Tutan Fütüristler #3: Yuval Noah Harari

Geleceğimize ışık tutan fütüristler dizisinin bu üçüncü yazısında 1976 doğumlu bir tarihçi olan Yuval Noah Harari’nin düşünce dünyasını ele almak istiyorum. Kendisini tarihçi ve filozof olarak tanımlayan yazarı, geleceğe dair kritik insani ve sosyal meseleleri kitaplarında akıcı bir üslupla ele alması nedeniyle fütüristler yazı dizime dahil ettim. 2002’de Oxford Üniversitesi’nde tarih doktorasını tamamlamış olan Yuval Noah Harari, halen Kudüs İbrani …

Devamını gör »

Geleceğimize Işık Tutan Fütüristler #1: Alvin Toffler

Yazdığım bilimkurgu öykü ve romanlarına inandırıcı arka planlar oluşturmak için fütüristlerce yazılan kitapları yakından takip ediyorum. Söz konusu fütüristlerden bazılarının fikirlerini derinlik ve kapsayıcılıkları nedeniyle daha fazla beğeniyorum. Bu yazı dizisinde geleceğe dair vizyonlarını beğendiğim beş fütüristi sizlere tanıtmaya çalışacağım. 1928 doğumlu ABD’li fütürist ve yazar Alvin Toffler’ın ‘Üçüncü Dalga’ kitabını okuduğumda çok şaşırmıştım, zira kitabın kapağında yazan ilk yayın …

Devamını gör »
Uzayda Komünizm

Sovyet Sanatçıların Gözünden Uzayda Komünizm

Sovyet sanatçılar yeryüzünde bir işçi sınıfı ütopyası oluşturma hayaliyle yetinmemiş ve uzayda da büyük komünist düzenin diğer dünyalara ulaşacağı hülyalarına dalmıştı. Bu galerimizde uzaydaki komünist yaşamı tasvir eden konsept tasarımlar ve sanat yapıtlarını göreceksiniz. Hazırlayan: Emre İnanır | Kaynak: Gizmodo

Devamını gör »
Isaac Asimov

Isaac Asimov’un İnternet Çağı Öngörüleri

“Robotik” terimini ortaya atan, bilimkurgunun büyük ustası Isaac Asimov, aynı zamanda üretken bir köşe yazarıydı. Her zaman özlü ve nükteli olan yazıları havayolu dergilerinde, Newsweek’te, hatta American Chemical Society’nin dergisi SciQuest gibi gözlerden uzak sektörel yayınlarda yayımlandı. 1989 yılında Special Reports Magazine isimli periyodik yayında yayımlanan ‘Future Fantastic’ (Fantastik Gelecek) başlıklı yazısında, Google, Wikipedia, Facebook ve YouTube’u öngördü.  O yıllarda Tim …

Devamını gör »

Bilimkurgu Kulübü Kısa Öykü Yarışması

Bilimkurgu edebiyatının ölümsüz yazarlarından Arthur C. Clarke, “gelişmiş bir teknoloji sihirden ayırt edilemez” derken aynı zamanda bilimkurgunun önemine de vurgu yapıyordu. Çünkü bilimkurgu, insana ve insanlığa vizyon katan derinliğiyle bu farkı ayırt edebilmemizin en etkili anahtarlarından biri olmayı sürdürmektedir. Bilinmelidir ki bilimkurgu, geleceğimizin bir öngörüsü, bilim ve teknolojinin ilham kaynağı, itici gücü konumundadır. Bilimkurgusal bir görüşten yoksun kalmak, en basitinden …

Devamını gör »