Etiket Arşivleri: Geçmiş

gecmiste gecen bilimkurgu filmleri

Konusu Geçmişte Geçen 10 Bilimkurgu Filmi

Bilimkurgu, yapısı itibarıyla insanların geleceği düşlediği bir sanat alanı. İnsanların hayal dünyalarında yarattığı gelişimler bilimkurgu ile ifade ediliyor ve bu düşler de bilimsel çalışmalara ilham veriyor, geleceğin şekillenmesini sağlıyor. Tarih de insanların merakını en az gelecek kadar cezbeden ve çalışmalar yapılan bir alan. Nice sanat eserinde tarihsel öykülerle karşılaşıyoruz. Bazen de bilimkurgu ile tarih birleşiyor. Bilimkurgu sinemasında doğrudan tarihi merkeze …

Devamını gör »

Hafızalardan Silinmeyecek Bir Bilimkurgu: Dark

Not: ‘Dark’ hakkındaki bu yazı spoiler içermektedir. Diziyi izledikten sonra okunması tavsiye edilir.   Bundan üç yıl önce ‘Dark’ dizisi hayatımıza girdiğinde izleyici yorumları iki farklı uca dağılmıştı: Bazıları diziyi çok zekice bulmuş ve sevmişti. Bazıları da karakter sayısının fazlalığı ile bunların her birinin farklı zamanlardaki hallerini ayırt etmenin zorluğundan dolayı anlaşılması güç bulmuştu. Doğrusu aradan geçen üç sene ve …

Devamını gör »

İnsanın Seyri Üzerine Sosyo-Teknolojik Bakış Eleştirisi

Başkalarıyla toplumsal bağlar kurmayan çocuklar gelişemez, yetişkinler ise varlıklarını sürdüremez. Toplum, bu nedenle insanın var olabilmesinin en belirgin koşuludur ve insanlar, yaşadıkları toplumu etkin olarak biçimlendirir. Bir topluluğun üyelerinin ortak yaşam tarzlarını anlatan kültür, insanların toplumsal yaşamdaki deneyimleri ya da doğrudan eğitim yoluyla edindikleri öğrenilmiş davranış modellerini izah ederken; günümüzde birçok modern sanayi toplumu, kendisini demokrasiyi benimsemiş olarak görüyor. Bütün …

Devamını gör »

Isaac Asimov Gururla Sunar: Dün, Bugün, Yarın

Özellikle sanat ve sanat dalları konusunda, herkesin kendince bazı tanımlamaları vardır; zira sanat “ne olduğu düşünülmesi” oldukça keyifli bir alan. Benim için bu, özellikle bilimkurguda böyledir. Uzun süredir bir “bilimkurguyu,” “bilim ve gelecek kılıklı kurgu”dan (mesela Marslı) ayıran şeyin ne olduğunu düşünüyorum. Kendimce, iyi kötü bir tanıma da ulaştım. Öykünün temelini akla dayandırması, bilimi ve teknolojiyi içine entegre etmesi gibi …

Devamını gör »