Devasa cüssesiyle Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, bilhassa uyduları üzerinden bilimkurgu edebiyatında ve sinemasında en yoğun işlenen yerlerden. Bir zamanlar eski Yunan mitolojisindeki baş tanrı Zeus’un karşılığı olarak Roma mitolojisinde Jüpiter adıyla tapılan gezegen, zaman zaman başı boş dolaşan meteorları büyük kütlesinden ötürü kendi üzerine çekerek, adeta bir “kütle çekim süpürgesi” işlevi de görüyor. Tabii tam tersini yaptığı …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Ganymede
Önümüzdeki 4 Yılın Başlıca Uzay Görevleri
SpaceX ve Elon Musk’ın Falcon roketlerinin tekrar tekrar kullanılabilir olmaları ve defalarca kanıtladıkları başarılarıyla birlikte uzay yarışı önemli bir döneme daha girdi. Son birkaç yılda NASA (Amerika), ESA (Avrupa), Rusya, Çin, Japonya, Hindistan ve İsrail uzay araştırmalarına ağırlık vermeye başladı ve çeşitli görevleri tamamladı. Çin ilk kez 2003 yılında astronot Yang Liwei ile insanlı uzay misyonu gerçekleştirmiş ve Sovyetler Birliği …
Devamını gör »Umut ve Bilim Üzerine: Europa Report
Uzay teknolojisi ilerledikçe, insanlığın Güneş Sistemi’nde yer alan gezegen ve uydular hakkındaki bilgileri de gitgide artmaya başladı. Her ne kadar aradaki mesafeler milyonlarca, hatta milyarlarca kilometre olsa da insanların azmi bu mesafeleri de aştı ve gönderilen uzay araçları sürekli bilgi toplamaya devam etti. Bu bilgiler incelendiğinde bazı gezegenlerin diğerlerinden daha kolay ve belli değişimlerle yaşanır kılınabileceği fikri ortaya çıkmaya başladı. …
Devamını gör »The Expanse Bilimi
The Expanse‘in 3. sezon çekimlerinin tamamlandığına ve “post-production”’a gittiğine dair haberler gelmeye başladı. Yaz aylarında ekranlara gelecek yeni sezonda özlediğimiz karakterleri, politik çekişmeleri –ki şimdiden sosyal medyada kuşaklıları, marslıları veya dünyalıları destekleyenler görebiliriz-, savaşları ve uzay gemilerini görmeyi iple çekiyoruz. Peki insanları diziye bağlayan sebepler sadece bunlar mıydı, yoksa bir TV dizisinde görmeye alışık olmadığımız kadar gerçekçi bir teknoloji, bilim …
Devamını gör »3001: Son Efsane
Bir bilimkurgu klasiği haline gelen 2001: Bir Uzay Efsanesi ile başlayıp, 2010 ve 2061 ile gelişen olayların en gizemi tarafı, tektaşı (monolith) yaratan uzaylılar hakkında neredeyse hiçbir şey bilmememizdi. Neyse ki bu hikayede birçok şey öğreniyoruz. İnsanın maddeden yaratılmış olması ve maddenin sınırları düşünüldüğünde bu sınırları aşmak için hangi özelliklerin zorunlu olduğu hakkında oldukça kafa yormamız gerekiyor. Yazar bu konu hakkında otuz …
Devamını gör »2061: Bir Uzay Efsanesi
“Uzay macerası” serisi, her zaman Jüpiter’le ve onun uydularıyla ilgili oldu. Edebi tarzından da bildiğimiz gibi Arthur C Clarke, eserlerinin bilime uygunluğuna büyük önem veriyordu. Bu yüzden Jüpiter’i incelemesi planlanan Galileo uzay aracından gelecek bulguları beklemeyi ve serinin bir sonraki romanını bu bulguların ışığında yazmayı düşünüyordu. Sonunda 6 yıllık bir yolculuğun ardından 1995’de Jüpiter’e ulaşması öngörülen Galileo görevinin bulgularını bekleyerek okurları …
Devamını gör »