Etiket Arşivleri: Gaia

asimov vakif katir

Seldon Planı’nı Rayından Çıkaran Mutant: Katır

“Samanyolu tarihindeki önemli kişiler arasında, hakkında Katır kadar az şey bilinen bir başkası daha yoktur. Ününün dorukta olduğu dönemlere ait bilgiler bile rakiplerinin ve büyük ölçüde de genç bir gelinin aracılığıyla elde edilmiştir.” – Galaktik Ansiklopedi Takvim sistemi hakkında not: Galaktik İmparatorluk’un çöküşüyle birlikte Galaktik Çağ’ın kapandığı, Vakıf Çağı’nın başladığı kabul edilir. Hari Seldon’ın ölüm tarihini de barındıran 12069’üncü Galaktik …

Devamını gör »
asimov gezegenler

Isaac Asimov’un Gezegenleri #1

Isaac Asimov, yazarlık kariyeri boyunca birçok romana ve öyküye imza atmış bilimkurgunun en önemli yazarlarından biri. Öykülerinin yanı sıra kaleme aldığı üç önemli seri de onun ve bilimkurgu edebiyatının başyapıtlarından: Robot Serisi, Vakıf Serisi ve İmparatorluk Serisi… Bu üç seri birbirleriyle bağlantılı olayları ve karakterleri bünyesinde barındırıyor. Özellikle Asimov’un basit anlatımı ve kurgudaki başarısı, okurlarına müthiş bir şölen sunuyor. Bu …

Devamını gör »
samanyolu

Gökadamız Samanyolu’nu Tanıyalım

“Samanyolu” dendiğinde, aklınıza gökyüzünü boydan boya geçen süt rengi bir kuşak mı geliyor? Yoksa helezon şeklinde bir gökada mı? Aslına bakarsanız Samanyolu her ikisi… Karanlık gecelerde gökyüzüne baktığımızda göğü bir uçtan bir uca kat eden bulutun Samanyolu adındaki gökada olduğunu biliyoruz. Uzaydaki dev sarmal kollarına bakarken onun içinde bulunduğumuzu ve deryada yaşayıp deryayı bilmeyen balıklar misali, güneşimizi ve onun benzeri …

Devamını gör »
Asimov

Isaac Asimov Bilimkurguda Din Motifini Nasıl Kullandı?

Isaac Asimov’un bilimkurgularında din, dramanın yaratılması, karakterlerin tanımlanması ve hikâyenin ilerlemesine yardımcı olan araçlardan biriydi. Isaac Asimov (1920-1992) neredeyse üç kuşaktır bilimkurgu türüne hükmediyor. “Robotik” kelimesini icat eden de odur. Ünlü robotik yasaları o kadar akıllıca tasarlanmıştı ki bugün bile yapay zekâ (AI) ile uğraşanlar tarafından tartışılıyor. Rus Yahudisi olarak doğan Asimov, Amerikan bilimkurgusunun en önemli yazarlarından biri, aynı zamanda …

Devamını gör »
solaris

Solaris Neden Yeniden Çekilmeli?

Stanislaw Lem’in unutulmaz eseri bugüne kadar üç kez sinemaya uyarlandı. Rus yönetmen Andrei Tarkovki tarafından 1971 yılında yapılan uyarlama, genellikle Steven Soderberg tarafından yapılan 2002 yapımı uyarlamaya yeğ tutulur. Tarkovski filminin başarılı olduğunu kabul etmekle birlikte, bana göre her iki film de sinemanın ifade olanaklarını tam olarak kullanmamış ve son tahlilde romanın hakkını verememişlerdir. Bunun nedeni olarak kısmen romanın felsefi …

Devamını gör »
gaia

Bilimkurgunun Yaşayan Gezegenleri

Özellikle keşif odaklı hikayeleri işleyen bilimkurgu eserlerinde karşılaştığımız yaşayan gezegenler, aşina olmadığımız bir unsur olarak hikayeye girip ilgimizi canlı tutar. Avatar’ın Pandora’sını, Vakıf’ın Gaia’sını ya da Solaris’i göz önüne alacak olursak, bu gezegenlerin dahil oldukları eserlere cazibe kattığını görürüz. Bilimkurgunun alametifarikalarından olan yadırgatıcılık, yaşayan gezegen betimlemeleriyle zirve noktasına ulaşır. Doğa anayı keşfettikçe duyduğumuz hayranlığın bir benzerini , bilimkurgunun bu yaşayan …

Devamını gör »
Asimov

Isaac Asimov’un Yapıtlarında Bilim ve Siyaset

“Bilimkurgu” ve “edebiyat” sözcükleri yan yana geldiğinde, çoğu yerli okurun aklında beliren ilk isimdir Isaac Asimov. Öyle ki azımsanmayacak bir kitle, bilimkurgu edebiyatına ilk adımını Isaac Asimov’un kitaplarıyla atmıştır. Kuşkusuz bunun pek çok nedeni var. Her şeyden önce Asimov, yapıtları dilimize en fazla çevrilen bilimkurgu yazarıdır. Özellikle Altın Kitaplar’ın 80’li ve 90’lı yıllarda estirdiği Asimov rüzgârı, yazara kayda değer bir …

Devamını gör »
nemesis kapak

Dünya’dan Kaçış: Nemesis

Isaac Asimov’un ölümünden sadece üç yıl önce tamamlayabildiği ve Altın Kitaplar tarafından dilimize “İntikam Tanrıçası: Nemesis” adıyla çevrilen roman, özellikle akıcı kurgusu ve içerdiği ağır bilimsel öngörülerle dikkat çekiyor. Her şeyden önce Asimov, “Nemesis” adı verilen ve “Güneş’in keşfedilememiş kötü ikizi” olarak dillendirilen bir astronomi efsanesinden yola çıkarak okuması son derece keyifli bir romana imza atıyor. Kitaba geçmeden önce bu …

Devamını gör »

Bilimkurgu Edebiyatının Aristokratı: Stanislaw Lem

1921’de Polonya’da doğan Stanislaw Lem, uzun bir süre tıp eğitimi gördü. Doktor olarak mezun olmasına kısa bir süre kalmışken İkinci Dünya Savaşı başladı ve eğitimini yarım bırakmak zorunda kaldı. Almanların Polonya’yı işgal ettiği günlerde otomobil tamirciliği ve elektrik teknisyenliği yaptı. Tanınmış bir romancı olduktan sonra, otomobil tamirciliği ve elektrik teknisyenliği deneyimini bazı romanlarında kullandığını açıkladı. Kurguladığı kimi uzay gemilerinin teknik aksamını …

Devamını gör »