Vaat ettiği neredeyse limitsiz enerjiyle nükleer füzyon tüm elektrik dağıtımını sonsuza kadar değiştirebilir. Bilim insanları 70 yıl önce nükleer enerjiyle bizi ilk kez tanıştırdığından bu yana, nükleer gücün ikinci aşaması hep parmak uçlarımızın hemen ötesinde kaldı: Nükleer füzyon. Her zaman umut verici gelişmeler yaşanmasına rağmen, uygulanabilir nükleer füzyonu geliştirmek ve gerçekleştirmek için gerekli teknoloji, hep onlarca yıl uzaktaydı. Şimdiye kadar. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Füzyon
Dünyanın En Büyük Füzyon Reaktörü: ITER
Dünyanın en büyük füzyon reaktörü olan ITER ile yakın gelecek değişebilir. Yenilenen ITER’in vakum tankı 840 metreküp plazma içerecek. Bu, bugüne kadar var olan tüm tokamak füzyon cihazlarından daha fazla plazma anlamına geliyor. Her şey planlandığı gibi giderse, ITER ilk plazmasını Aralık 2025’te üretecek ve ardından nükleer füzyon ateşlenecek. Daha sonra buhar türbinleri aracılığıyla yaklaşık 200.000 haneye elektrik üretmek için …
Devamını gör »The Expanse Uzay Gemisi Teknolojisi
The Expanse, son yılların en başarılı bilimkurgu dizilerinden biri. Dünyanın her tarafında hayranları bulunan dizi, günümüzden belki birkaç yüzyıl sonra insanların Ay, Mars ve Asteroid Kuşağı’nda kolonileşmesini anlatan bir uzay operası olarak adlandırılabilir. Bu kolonileşme, dünyalar arası uzay yolculuklarını, asteroidleri yaşanabilir uzay istasyonlarına dönüştüren karmaşık mühendislik projelerini, uzay devletlerini ve uzay korsanlarını da ortaya çıkarıyor. Bu noktada, hem kitaplarda hem …
Devamını gör »Geleceğin Enerjisi: Füzyon
Fizikçilere, “Temiz nükleer enerji olur mu?” diye sorduğunuzda çoğu uzaklara bakar ve iç geçirir. Şu an kullanılan teknoloji hakkında konuşmaktansa “çözüm aslında aynen Güneş’te olduğu gibi, füzyon reaktörü” derler. Hidrojenin veya helyumun yakıt olarak kullanıldığı bir füzyon reaktörünün atıkları ne nükleer atıklar gibi radyoaktiftir ne de fosil yakıtların atıkları gibi çevreyi kirletir. Fizikçilerin iç geçirmesinin sebebi ise füzyon tepkimesinin Dünya …
Devamını gör »