Etiket Arşivleri: Futurama

Bilimkurgunun Hırçın Güzeli: Katee Sackhoff

Katee Sackhoff, 8 Nisan 1980’de Portland’da doğdu. Annesi bir İngilizce kursu idarecisi, babası ise arazi geliştirme uzmanıydı. Aslında çocukluğunda kayda değer bir gelişme pek olmadı. Ailesinin işten eve, evden işe şeklinde sakin bir hayatı vardı. Kendisi de vasat bir öğrenciydi. Ne çok parlamış ne de sınıfta kalmıştı. Okulun yüzme takımındaydı. Kariyerini bu alanda yapmak istiyordu, ancak geçirdiği bir diz ameliyatı …

Devamını gör »

Bilimkurgu Dizilerinde 10 Seçim

Seçimler, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Bu durum bilimkurgu dizilerinde de sık sık karşımıza çıkar. Çünkü bilimkurgu sadece bilimsel ya da teknolojik değil, aynı zamanda toplumsal ve politik manzaraları resmetme konusunda da bir hayli hünerlidir. Bilimkurgu yapımlarında karşımıza çıkan seçimler sayesinde farklı politik sistemleri keşfeder, toplumların ve bireylerin hayatında oluşan değişiklikleri ilk elden gözlemleme şansı yakalarız. Ayrıca seçimler, toplumsal hayata doğrudan …

Devamını gör »

Bilimkurgu Yapımlarından 10 Kurgusal Dil

İnsanlık tarihi, şaşırtıcı bir şekilde üretilmiş dillerle dolu. Çoğu dil, süreç içerisinde organik olarak gelişir, ancak zaman zaman uzmanlar dilbilimsel eğilimleri inceler, tarihi sözdiziminin gizemlerini araştırır ve daha verimli bir dil yaratmaya çalışır. Bu tür deneyler nadiren işe yarar. Genelde bu diller sıradan konuşmacının öğrenmek istemesi için biraz fazla abartılıdır. Örneğin Katolik kitlelerde Latinceyi yaygınlaştırmak amacıyla 1903’te yaratılan Latino sine …

Devamını gör »

Geleceğin Düşleri: Bilimkurguda Uyku

Günümüz teknolojisinde, uyumanıza yardımcı olan beyaz-gürültü makinelerinden uyanmanızı kolaylaştıran ŞAD ışıklarına kadar birçok uyku odaklı alet mevcut. Bunlara ek olarak uyku kalitenizi artırma amaçlı çeşitli uygulama ve ürünler de var. Bu tip teknolojiler elimizde varken bilimkurgu film ve hikayelerinde daha kaliteli bir uyku veya daha verimli bir uyuma süresi vaat eden kurgusal olgular olması kaçınılmaz. Birçok bilimkurgu hikayesine göre, gelecekte …

Devamını gör »
bilimkurguda kurgusal madde

Bilimkurguda 12 Kurgusal Madde

Elementler, bileşikler, alaşımlar, izotoplar, atom altı parçacıklar… Gezegenlerden yıldızlara, gıdalardan kendi vücutlarımıza kadar her şey onlarla dolu. Karbon bazlı canlılar olarak varlığımızı tanımlarken bile onları temel alıyoruz. Bu yaşamsal önemleri, bilimi hayal gücüyle yoğurmaktan hoşlanan bilimkurguda da karşılığını bulmakta gecikmiyor doğal olarak. Zira bilimkurgu, hayal mahsulü elementlerin cenneti gibi. Öyle çeşit çeşit, sıra dışı ve mucizeviler ki çoğu zaman kurgusal …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Büyük Hukukçuları

Eğer sayısız bilimkurgu eseri tek bir konuda uzlaşabilseydi, bu büyük ihtimalle geleceğin kusursuzluğu olurdu. Anlaşmazlıkların destansı bir uzay savaşıyla çözülemediği nadir durumlarda ise, avukatların kapısını çalmanın vakti gelmiş demektir. Avukatların, diğer türlerdeki temsillerine oranla bilimkurguda hak ettiği yeri bulduğu pek söylenemez. Hemen hemen her tür yapımda ortaya çıkan doktorlara kıyasla, bir avukatın sahneye çıkması için genelde çok belirgin bir sebebe …

Devamını gör »
futurama

Futurama ve Gender Bender ile Galaksi Rehberi

Futurama her bilimkurguseverin izlemesi gereken, çılgın bir çizgi seridir. The Simpsons‘ın yaratıcılarından Matt Groening ve David X. Cohen’in başında olduğu bir ekibin işiydi. Dizi ismini 1939 New York Dünya Fuarı’ndanki bir pavyondan almıştır. Norman Bel Geddes’in tasarladığı pavyonda 1959 yılında Dünya’nın nasıl görüleceği konusu işleniyordu. Diziyi tanıtmaya küçük bir özetle başlayalım: Fry vasat zekalı bir pizza dağıtıcısıdır. 21. Yüzyıl’ın başlarında …

Devamını gör »

Star Trek’in Işınlama Cihazı Aslında Bir Ölüm Makinesi mi?

Star Trek‘in ışınlama cihazı, her Trekkie’nin hayalindeki seyahat yöntemidir. Platforma çıkarsınız ve vücudunuzdaki tüm atomların bilgileri kopyalanırken zerrelerinize ayrılırsınız. Atomlara ayrılırken açığa çıkan enerji uzaya ışınlanır ve daha sonra atomlarınızdan alınan bilgiyle yeniden oluşturulursunuz. Hemen Mars’a mı gitmeniz gerekiyor? Bam! Oradasınız bile! Harry Potter gibi cisimlenme ya da floo tozu kullanma beceriniz yoksa, daha iyi bir seyahat yöntemi bulamazsınız. Peki …

Devamını gör »
teknoloji

Kapımızdaki Bilimkurgu Teknolojileri

Bir yerlerde hala yazıcılara kağıt sıkışırken, dünün bilimkurgusu bugünün bilimsel gerçekleri haline geldi; akıllı saatler, uzay istasyonları, görüntülü arama… Bugün evimizi minik bir robot süpürebiliyor, tıpkı Jetgiller’deki gibi. Star Trek’in kopyalayıcıları günümüzde 3D yazıcı adıyla karşımıza çıkıyor. Elimizdeki mobil cihaza birkaç kez dokunarak kapımıza yiyecek getirtebiliyoruz. Çok acayip zamanlarda yaşıyoruz gibi geliyor ama ister 1950’de olun ister 2050’de, emin olun aynı …

Devamını gör »