Etiket Arşivleri: Forbidden Planet

Leslie Nielsen ve Bilimkurgu #1

“Ciddiyim ve bana Shirley deme!” Leslie Nielsen‘ın Airplane!‘de söylediği bu cümle, sinema tarihinin en saçma ama en komik repliklerinden biridir kuşkusuz. Aslında bu tek cümle, kariyerinin de özeti gibidir. O, tuhaf ama komik olmayan şeyler söyleyen ciddi bir insandır. Öyle ki, 1989’da bir mizah şovunda sunuculuk yapması istendiğinde, “Ben komedyen ya da komik biri değilim ki!” diyerek şaşkınlığını dile getirir. …

Devamını gör »

Bruce Dickinson’ın Önerdiği 3 Bilimkurgu Filmi

Iron Maiden‘ın solisti Bruce Dickinson, müzik dünyasındaki en renkli karakterlerden biri. Ayrıca, ayırt edici sesi ve sahne hâkimiyetiyle tüm zamanların en saygın metal vokalleri arasında. Diğer yandan da tam bir rönesans insanı; lisanslı bir ticari pilot, kılıç kullanıcısı, okur, motor tutkunu ve tabii ki iyi bir bira sevdalısı… Dickinson’ın “sevdiği etkinlikler” listesinde bilimkurgu filmleri de var elbette. Dickinson, 2018 yılında …

Devamını gör »

Yıldız Savaşları’nı ve Uzay Yolu’nu Doğuran Film: Forbidden Planet

1956 yapımı Forbidden Planet (Türkiye’de Yasak Gezegen veya Meçhul Dünya ismiyle biliniyor) (1), bilimkurgu sineması tarihinde bazı ilkleri bünyesinde barındırıyor. İlk defa bu filmle insanlığın Ay ve Mars’ın ötesine, Güneş Sistemi’nin çok uzaklarına yolculuk yapabildiğini görüyoruz. Bu filme kadar hep başka uzaylı türler uçan daireleriyle Dünya’ya inip “Barış için geldik” derken, Yasak Gezegen filminde ilk kez insanlar kendi icatları bir …

Devamını gör »
robot android siborg

Bilimkurguda Robotlar, Androidler ve Siborglar #2

1930 ve 1940’lı yıllarda Hollywood çocuklara hitap eden tüm filmlerinde vazgeçilmez kahraman olarak robotları kullanmıştır. Örneğin “Flash Gordon” ve “Denizaltı Krallığı” filmlerinde robotlar kahramanların vazgeçilmez yardımcılarıydılar. 1926 yılında ise Edmond Hamilton bugünkü tanımlara uygun elektronik bir beyni olan, atom gücü ile çalışan ve uzaktan kumanda edilebilen bir robotun varlığından “The Metal Giants” adlı eserinde söz etti. Bir başka yazar ise …

Devamını gör »

50’li Yıllardan 10 Bilimkurgu Filmi

İki büyük dünya savaşının mirası yıkım, korku ve hem bedeni hem de ruhu derin hasar almış bir insanlık olmuştur. Adına Soğuk Savaş denen gerginlik dünyayı ikiye bölmüş; atom bombasının ve savaşların dehşetine tanık olan insanlık bilinmezlik, patlak verecek yeni bir savaş ve istila korkusunun karanlık gölgesi altında kalıp ezilmiştir. Toplumları derinden etkileyen böyle büyük trajedilerin, sinema üzerinde de etki yaratması …

Devamını gör »

Bilimkurguda Bilgisayarlar

Kurgusal bilgisayarlar denince edebiyatta, sergilerde ve filmlerde büyük yer kaplayan envai çeşit hayali ve sahte aletler akla geliyor. Otomasyon ve robotlarla birleşince de gerçek bilgisayarların kültürel gelişiminde son derece önemli bir yer kaplıyorlar. Kurguda bilgisayarların tutarlı bir tarihi hazırlanacak olursa belki de bakılması gereken ilk yer Jonathan Swift‘in 1726 yıllı romanı Gulliver’in Gezileri‘dir. Bu kitapta Swift, “dünyanın en cahil insanının …

Devamını gör »