Yirminci yüzyılın bilimsel ve evrimsel zaman ölçeklerini benimseyen bilimkurgu, gezegeni bizden önce var olmuş ve muhtemelen bizden sonra da var olacak bir şey olarak düşünmeye çoktan başladı. İklim değişikliği fikri ortaya çıkmadan önce bile bilimkurgu, türümüzün yok oluşuna sebep olabilecek dünyevi felaketlerin vizyonlarını hayallerden kelimelere aktararak bizlere sunuyordu. Dünyanın bir bilimkurgu filmine dönüştüğünü artık söylememize bile gerek yok. Zaten hâlihazırda …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Felaket
Kitlesel Yok Oluş Düşüncesinin Tarihi
4,54 milyar yıl yaşındaki gezegenimiz için belki de farkında bile olmadığı bir detayız ve belki bizler de zaten kendimizi, sonumuzu yaratma arzumuzun son birkaç yüzyıllık yükselişiyle fark etmişizdir. Takvimler 2020’yi gösterdiğinde kendi yarattığımız odalarda ya da farklı boyutlardaki evlerde kapana kısıldığımız bir döneme girilmişti. Covid-19 tüm dünyayı etkilerken bizler evlerimizde internet akımlarına uymaya ve tariflerce yemeğe düşmüştük bile. Şimdi de …
Devamını gör »Bilimkurgu Giderek Daha Karanlık Anlatılara mı Yöneliyor?
Bilimkurgu, popülerliğe ulaştığı 50 ve 60’lı yıllardan bu yana insanlığın mevcut durumunu doğrudan hedef almasına gerek kalmadan eleştirebilecek bir tür olageldi. On yıllardır bilimkurgu yazarları ve senaristleri, hem kitlelerinin ilgisini çekip onları kendilerine bağlayacak hem de kendileri ve içinde yaşadıkları dünya hakkında düşünmeye zorlayacak paralel gerçeklikler yaratıyor. Bilimkurgu, doğası gereği özellikle de sinema alanında hep sınırları zorlayan ve hem anlattıkları …
Devamını gör »Türümüzü Devam Ettirebilmek İçin En Az Kaç İnsan Gerekli?
Küresel nükleer savaştan dev bir asteroite kadar, dünyadaki insan yaşamının aniden sona erebileceğini hayal etmek zor değil. Ancak hayatta kalanların da olacağını varsayarsak, türümüzü devam ettirebilmek için kaç kişi gerekirdi? Kısa cevap, duruma göre değişkenlik gösterebilir. Farklı felaketler hayatta kalan insanların devam edebilmesi için farklı koşullar yaratacaktır. Örneğin bir nükleer savaş ufak bir buzul dönemini tetikleyebilir. Sağ kurtulanlar radyasyona maruz …
Devamını gör »Dünyada Meydana Gelen Mega Felaketler
2020 dünyada ve ülkemizde çok sayıda felaketin yaşandığı bir yıl oldu. Yeni yıla Avustralya’da devam eden büyük orman yangınlarıyla girdik. 18,6 milyon hektar ormanın yanması ve 400’den fazla insanın ölmesiyle sonuçlanan bu felaketin ardından 9 Ocak’ta Çin’in Wuhan kentinden Covid-19’dan ilk ölüm haberi geldi. 24 Ocak’ta Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 6,8 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. 5 …
Devamını gör »Post-Apokaliptiğin Edebi Zirvesi: Leibowitz İçin Bir İlahi
Dünyada iki süper güç vardı bir zamanlar ve bu ikisi birbirini bitirmeye kafayı takmış durumdaydı. Ötekini korkutmak ve gerekirse hızla yeryüzünden silmek için durmadan yeni silahlar çıkarıyorlardı. Nagazaki ve Hiroşima’da patlayan atom bombaları bu yeni silahlara kıyasla çata pat düzeyinde kalıyordu. İnsanlar bir gün bu nükleer bombalardan birinin her şeyi sona erdireceğini düşünüyor ve korkuyordu. Bu korku bilimkurguya epey yansıdı. …
Devamını gör »HBO’dan Mini Belgesel-Drama: Chernobyl
HBO’nun Chernobyl dizisi öyle neşeli bir diziye benzemiyor. Ama yine de bu dehşete hazırlıklı yakalanmak pek mümkün değil. Beş bölümden oluşan mini dizi, televizyon dünyasının kaçırılmaması gereken yeni bir fenomeni adeta. Ama dizinin “Belgesel-Drama” adı altında dehşet verici bir korku hikayesi olduğunu da bilerek izlemeli. Her saniyesi baş döndürücü bir anksiyeteyle geçen dizinin sonunu bilmek bile izlerkenki dehşeti hiç azaltmıyor. 26 …
Devamını gör »Kıyamet Kaç Çeşittir? Bostrom’un Varoluşsal Riskleri
“Girişin iki adım önüne çıktım. Sağımda yükselen gökdelenler çatılarından dev goriller ısırmış gibi eksik, göğe uzanmış bağırıyorlardı. Yaratıklar gelmeden önceki düzenin mabetleriydi bunlar, ama bir gecede sistem çöküvermişti. Buraların sahipleri benden daha çok üzülmüş olmalılardı; zira benim bir kaybım yoktu. Hatta kazancım vardı: Leyla. Deli kız… Güzel kadın… Uğruna yaşadığım şey.” –Fırıldak / Tevfik Uyar* Hollywood’da sıklıkla işlenen temalardan bir …
Devamını gör »Danimarka Usulü bir Felaket Senaryosu: The Rain
“Yağmur geri geldiğinde sen kim olacaksın?” Alman bilimkurgu yapımı Dark’ın başarısına müteakip olarak Netflix, aynı başarıyı benzer bir yapımla, ama bu sefer Danimarka usulü bir felaket senaryosuyla göstermek istiyor. Her iki dizinin karanlık, kasvetli ormanlar gibi ortak bazı özellikleri olmasına rağmen, Dark zaman yolculuğu, The Rain ise kıyamet sonrası bir distopya’yı temel alıyor. Yapımcılığını Jannik Tai Mosholt, Esben Toft Jacobsen ve …
Devamını gör »Uzaydan Gelen Fırtına: Geostorm
2017’nin son çeyreğinde gösterime giren Geostorm (Uzaydan Gelen Fırtına), öteden beri türlü örneğini gördüğümüz tipik bir felaket filmi. Senaristliğini ve yönetmenliğini Dean Devlin’in üstlendiği, başrolünde ise Gerard Butler‘ın yer aldığı film, iklim kontrolü için geliştirilip yörüngeye yerleştirilen uydu ağının dünyaya saldırmasıyla oluşan felaketleri konu alıyor. Kızgın kumlardan serin sulara kıvamında ısı farklılıkları, tepesine düştüğü insanı “cörk” diye ezebilecek büyüklükteki dolu …
Devamını gör »