Bilimkurgu yıllar boyu birçok tartışmaya konu oldu. “Bilimkurgu kaçış edebiyatı mı?”dan tutun da Bilimkurgu Kulübü’nün Facebook sayfasında arada bir alevlenen, “Star Wars bilimkurgu mu?” tartışmasına kadar pek çok örnek verebiliriz. Kuşkusuz bu tartışmaların odağında ise bilimkurgu ve fantastik arasındaki fark ve benzerlikler var. Neyse ki bu tartışmalar sadece ülkemizde olmuyor. Bilimkurgunun geliştiği Batı ülkelerinde de durum pek farklı değil. Söz …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Fantastik
Star Wars Bilimkurgu mu, Fantastik mi?
Star Wars söz konusu olduğunda her şey tartışmaya açıktır. Nasıl bir sırayla izlenmesi gerektiği, hangi yapımın en iyisi olduğu ve bizi soğanlı ve soğansız menemen gibi ikiye bölen o meşhur bilimkurgu mu, fantastik mi tartışması… Çoğu sinemasever tarafından bilimkurgu türüne dâhil edilse de, azımsanmayacak bir kitle Star Wars’un fantastik olduğunu ileri sürüyor ve neredeyse her platformda hummalı bir tartışma alıp …
Devamını gör »Funda Özlem Şeran ile Röportaj
‘’Yerli bir fantastik eserden bahsediyorsak içinde büyüdüğümüz kültürü de kapsayan, eğreti ya da yapay durmayacak bir dünya yaratmamız gerek…’’ Funda Hanım, hem bilimkurgu, hem korku, hem de fantastik türde öykü ve roman yazıyorsunuz. Peki, en çok hangi türe yakınsınız? Aslında dönem dönem değişiyor, ruh hâline göre denir ya, biraz öyle. Bazen bilimkurguyla daha içli dışlı oluyorum; okuduğum, izlediğim, takip ettiğim …
Devamını gör »Öte Dünyalar Gezgini: Ursula K. Le Guin
“Söz sessizlikte, ışık karanlıkta, yaşam ölürken; bomboş gökyüzünde uçarken parlar atmaca…” –Ea’nın Yaratılışı – Yerdeniz Büyücüsü Ursula Kroeber Le Guin… Bu isim herkes için farklı anıların çağrışım noktasıdır şüphesiz. Ursula’nın herhangi bir eserini okuyan birinin duygu ve düşünceleri nasıl aynı kalabilir ki zaten? Her türlü ırkçılığa, ayrımcılığa, toplumsal kalıplarla şekillenen cinsel tahakküme, savaş bezirganlığına karşı takındığı özgürlükçü dik duruşuyla edebiyat …
Devamını gör »Bilimkurgu Gençlerin Zihinsel Direncini Güçlendiriyor
Tarihsel olarak bilimkurgu ve fantastik okurlarının zaman zaman nahoş sıfatlarla damgalandığı bilinir. Massachusetts Clark Üniversitesi İngiliz Dili Departmanından Dr. Esther Jones‘ın güncel araştırmasının sonuçları bu yaygın kanıyı sarsacak gibi görünüyor. Araştırmaya göre bilimkurgu ve fantastiğin dahil olduğu spekülatif kurgunun, Covid-19 pandemisi sürecinde gençlere özellikle stres ve kaygı ile başa çıkmasında yardımcı olduğu saptandı. Jones gençliğinden beri iyi bir bilimkurgu okuru …
Devamını gör »Dungeon and Dragons’tan Bilimkurgu Esintileri
Dungeons and Dragons ya da kısa adıyla D&D fantazya ağırlıklı bir masaüstü oyunudur. Rol yapma oyunlarının da öncüsü sayılır. D&D dünyasında çeşit çeşit tür, karakter, diyar, kıta, hatta gezegenler ve boyutlar bulunur. Bizi ilgilendiren kısım D&D’de bilimkurguyu çağrıştıran öğeler. Tabii bu bilimkurgu, sert bilimkurguseverlere hitap etmeyen, bilimsel açıklamalardan ziyade işin “kurgu” yönüne eğilen bir bilimkurgudur. Mesela deniz elfleri diye bir …
Devamını gör »Fantastik ve Bilimkurgunun Birleşim Noktası: Kayıp Dünya Edebiyatı
Buz ve Ateşin Şarkısı Serisi hâlâ devam etmekte ve kitabın nasıl biteceği, hatta bitip bitemeyeceği bile merak konusu. Peki birileri önceden bir spoiler verse ve bu serinin sonlara doğru bir bilimkurgu serisine bağlandığını söylese nasıl olurdu? Meğerse orada bahsi geçen bütün her şey çok uzun yıllar önce o gezegene yerleşen kolonicilerin eseriymiş. Buzdaki ak gezenler ve ateşteki ejderhalar ters giden …
Devamını gör »Hibrit Filmler #1: Bilimkurgu-Fantastik
Hibrit Filmler yazı dizisi ile karşınızdayız. Yazı dizimizin bu ilk bölümünde hem bilimkurgu hem de fantastik elementler taşıyan 10 filmi listeleyecek, haklarında kısa bilgiler vermeye çalışacağız. Sıralamayı film kalitesine ve işlediği konulara göre belirlemeye özen gösterdik. Özellikle ilk 4 film çok kaliteli ve hepsi de birinci olmayı hak ediyor. Nihai sıralamayı çok küçük farklar belirledi. Ve lafı daha fazla uzatmadan …
Devamını gör »Bir Ejderha Nasıl Bilimkurgu Olur?
Dikenli kuyrukları, yarasalarınkini andıran membran kanatları, iri pençeleri, geçirimsiz pullu derileri ve tabii ki alev saçan ağızlarıyla mitolojik birikimimizin vazgeçilmez unsurlarından biridir ejderhalar. Yılan ve kertenkele karışımı bu dev canavarların kültürel kökeni öylesine derindir ki, bazı farklılıklarla da olsa hemen her coğrafyada izlerine rastlamak mümkündür. Türk mitolojisindeki adı “evreğen” olan ejderha, esasen eklem bacaklıları avlayan sürüngenler, kedigiller ve büyük alıcı …
Devamını gör »Arthur C. Clarke’ın Üç Yasası
Bilimkurguda gizem önemlidir. Çünkü gizemin varlığı, aynı zamanda bir keşfin de habercisi niteliğindedir. Bunun da etkisiyle olsa gerek, bilimkurguda çeşit çeşit, sıra dışı ve zaman zaman da tanrısal güçlere sahip varlıklarla karşılaşırız. Tabii buradaki “tanrısallık” vurgusu bizim gelişmişlik düzeyimizle ilgilidir. Öyle ya, söz gelimi zamanda yolculuk yaparak taş devrine gitsek ve cebimizden çıkardığımız akıllı telefonumuzla yerel halka kısa bir video …
Devamını gör »