Etiket Arşivleri: Fahrenheit 451

okat uzay serisi

70’ler Türkiye’sinde Bilimkurgu: Okat Uzay Serisi

Yeni Dünyalarda Serisi ile Türk okurunu modern yabancı bilimkurgu eserleriyle tanıştıran Çağlayan Yayınevi’nin ardından, Okat Yayınları da 1971’de bilimkurgu adına büyük bir atılım ve katkı olan Uzay Serisi’ni yayımladı. Okat Uzay Serisi, Çağlayan Yayınevi’nin amatörce başladığı yolculuğu daha sağlam adımlarla sürdürdü. Bilindiği gibi Çağlayan Yeni Dünyalarda Serisi’nde eserlerin özgün adı ve yazar bilgisi bulunmuyordu. Okat Uzay Serisi, bu bağlamda daha …

Devamını gör »
ridley scott ve philip k. dick

Yazarların Kendi Kitap Uyarlamaları Hakkındaki Görüşleri

Bilimkurgu edebiyatı sanılandan çok daha eskidir. Günümüz tanımı ve kıstasları içerisinde bilimkurgu kabul edilen ilk eser, Mary Shelley‘in 1818 tarihli Frankenstein‘ıdır. Ancak 2000 yıl önce bugünkü Adıyaman’da bulunan Komagene Krallığı vatandaşı yazar Lucian’ın kaleme aldığı Ay’a yolculuk ve uzaydan gelen dev örümceklerle savaş konularını içeren “Olmuş Bir Öykü” adlı eseri ilk bilimkurgu yapıtı sayılabilir. Hint destanı Mahabharata‘da da bilimkurgu izlerini …

Devamını gör »

Bilimkurgu Romanlarından Unutulmaz Açılış Cümleleri

Bir kitabın ilk cümlesi, şüphesiz ki en önemli cümlesidir. Ve tabii okuru selamlama niteliği de taşır. Çünkü kitapla ilişkimiz o cümleyi okuduktan sonra gelişir. Hatta çoğu okur için o ilk cümle, kitabı okuyup okumama konusunda bir karar alma noktasıdır. Ya o kitabı okuma isteği uyandırır ya da kitaptan uzaklaştırır. Bir yazar için de ilk cümle önemlidir kuşkusuz. Mükemmel açılış cümlesini …

Devamını gör »
bilim-bilimkurgu

Gerçek Olmuş 10 Bilimkurgu Teknolojisi

Gelecek çoktan yazılmış olabilir. Tarih gösteriyor ki bizi bekleyen ne varsa sıklıkla bilimkurgu sayfalarında dile getirilmiş. Türün tahmin geçmişi bin yıla yayılıyor. Yazarların Ay’a ayak basma ilhamı, Samsatlı Lukianos’un Ay’a uçan gemileri hayal ettiği M.S. 175’e kadar uzanıyor. Kurgu daima hayal kadar saf olmuyor. “En büyük yazarlarımızdan bazıları bir şeyler uydurmuyor, zamanın ruhundan bilimsel veya başka bir şekilde örnek alıyor,” diyor …

Devamını gör »

Hibrit Filmler #6: Bilimkurgu-Politik

Yazı dizimizin altıncı bölümünde politik bilimkurgu filmlerini sıraladık. İlk 10’a giremese de orada olmayı hak eden pek çok film de oldu. Örneğin Otomatik Portakal ve Dr Strangelove gibi filmleri, daha önceki listelerimizde yer verdiğimiz için bu listeye almadık. İlk 10’a aldığımız hemen her film, belki de listemizde birinci olabilecek potansiyelde. İşte filmlerimiz… Children of Men (2006) 2027 yılında, uzunca süredir …

Devamını gör »
bilimkurgu edebiyati

Bilimkurgu Edebiyatı Üzerine #4

“Robotlardan korkmuyorum. İnsanlardan korkuyorum.” -Ray Bradbury Yazın kültü denilen bir hal vardır bizde, bazı yazarları romantik olarak ele alır, o isimlerin müridi olur ve irşad ederiz. O isimlere dair en absürt en gereksiz detaya kadar araştırır, külliyatı üzerinden maneviyat devşiririz. Zaten bilindiği üzere kült din benzeri bir yapılanmadır. Ahmet Hamdi Tanpınar ismi de bu konuda bilindik bir örnektir. Az çok …

Devamını gör »

Distopyalarda Sağ Kalma Rehberi

Distopya okumayı, seyretmeyi neden severiz? Bunun kişiden kişiye değişen yanıtları olabilir ama en geçerlilerinden biri, “İyi ki öyle bir dönemde yaşamıyorum” duygusuyla kendi yaşantınızdaki mutluluklara daha sıkı sarılabilmektir. “1984” okuyup bir kağıda birkaç satır yazabilmenin, düşüncelerinizi özgürce söyleyebilmenin değerini anlayabilirsiniz. Veya “Fahrenheit 451” okurken kütüphanenizdeki kitapların yanına gidip onları sevgiyle okşayabilirsiniz. “Make Room! Make Room!”u okurken yediğiniz her öğünün değerini …

Devamını gör »
Yakma Zevki

Fahrenheit 451 Öyküleri: Yakma Zevki

“İnsanlar düşünmek istemiyorlar artık. Hayatlarından memnunlar, eğleniyor, hoşça vakit geçiriyorlar.” 22 Ağustos 1922’de ABD’de doğan Ray Bradbury, bilimkurgu türünü yaşatan ve yücelten yazarların başında geliyor. Kısa öyküleriyle ayrı, romanlarıyla ayrı başarılara imza atan Bradbury’nin şüphesiz dünya genelinde en bilindik eseri Fahrenheit 451’dir. Başyapıtı olarak görülen bu kitaba ek olarak Resimli Adam, Mars Yıllıkları, Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana, Sonbahar Ülkesi gibi …

Devamını gör »
fahrenheit 451

Yeni Nesil Fahrenheit 451 ve Düşündürdükleri

2018 yapımı Fahrenheit 451 filmi, daha çok George Orwell’ın 1984 distopyasındaki bazı fikirlerin katıldığı bir karışım olmuş. Biraz da Christian Bale’in oynadığı “Equilibrium” var. Senaryoyu da yazan yönetmen Ramin Bahrani, Shape of Water’dan Michael Shannon, Tom Cruise’lu Mumya’dan Sofia Boutella ve Black Panther’den Michael B. Jordan gibi isimlerden oluşan bir kadroyla çalışmış. Her ne kadar izlerken sıkılmıyorsak da eksikliği hissedilenler …

Devamını gör »

Cayır Cayır Bir Distopya: Fahrenheit 451

Ateş kimilerine göre başlangıç kimilerine göre bir sondur. Hâlbuki ateş aslında sona götüren bir başlangıçtır. İnsanoğlu ateşi icat ettikten sonra çağ atlamış ve artık bazı şeyleri daha net görebileceği yanılgısına düşmüştür. Oysaki ateşin yaydığı o kırmızı ışığın insanoğlunun sonunu getirebileceği kimin aklına gelirdi? Yakabilmenin, dolayısıyla bir şeyleri kontrol edebilmenin hazzı insana her daim çekici gelmiştir. Bu yüzden yakmak insanlığın elinde …

Devamını gör »