Etiket Arşivleri: Facebook

Yapay Zekâ Turing Testini Geçti mi? #1

yapay zeka

Alan Turing’in kim olduğunu bilmeyen varsa bu durum çok yakında değişebilir. Pek uzak olmayan bir gelecekte bu ismi sıkça duymaya başlayacağımızdan emin olsak da, biz yine de kısaca tanıtalım: Bu dâhi bilim insanı bilgisayar bilimine yaptığı katkılarla ünlenmiştir. Ama sıradan insanlar onu 1950’lerde ortaya attığı ve günümüzde “Turing Testi” olarak bilinen ünlü bir düşünce deneyiyle hatırlar. Buna göre bir görüşmeci, …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Dünyaları ve Bugünün Metaverse’leri

Son yıllarda gündelik hayat ile bilimkurgu arasındaki mesafe epeyce azaldı. Özellikle bilişim teknolojilerinde son derece önemli gelişmeler yaşandı. Geçen yıl Facebook’un ismini Meta olarak değiştirmesi sonucu metaverse önemli bir gündem maddesi hâline geldi. İlk olarak Neal Stephenson’ın Snow Crash isimli bilimkurgu romanında kullanılan “metaverse” sözcüğü, insanların internet aracılığıyla ulaştıkları dijital mekânları ifade ediyor. Türkçe’ye Parazit ismiyle çevrilen Snow Crash’da insanlar …

Devamını gör »

Neal Stephenson’ın Snow Crash Romanı Geleceği Şekillendiriyor

snow crash

29 yıl önce yazılan ve “çoklu evreni” öngören Snow Crash isimli romanın, Facebook’un planlarıyla büyük ölçüde örtüştüğünü söyleyebiliriz. Facebook’un adını Meta olarak değiştiren Mark Zuckerberg, internetin geleceğini, insanların yaşayacağı, çalışacağı ve oynayacağı sanal bir dünya olan “çoklu evren” (metaverse) adlı kavramda gördüğünü açıkça ortaya koydu. Fikir fütüristik nitelikte olsa da metaverse teriminin kökeni aslında geçmişe dayalı. Hatta bu köklerin neredeyse …

Devamını gör »

İnternetten Sonraki Teknolojik Devrim: Metaverse

metaverse kapak

2018 çıkışlı bilimkurgu filmi “Ready Player One”, birçok teknoloji şirketi tarafından internetin bir sonraki büyük adımı olarak nitelendirilen şeye bir ön izleme sunuyordu. Ernest Cline‘ın 2011 tarihli romanından uyarlanan filmin yetim genç kahramanı, göz kamaştırıcı bir sanal gerçeklik fantezisine dalarak gerçek dünyanın kasvetinden ve varlığından kaçıyordu. Kahramanımız, bir çift VR gözlüğünü andıran aletler takıyor ve “OASIS” olarak adlandırılan üç boyutlu …

Devamını gör »

Netflix, İnternetin Geleceğine Dair Bize Neler Söylüyor?

Netflix, sinemanın geleceğini değiştirmeden evvel yalnızca basit bir kiralama şirketinden ibaretti. 1997 yılında, büyük kaset kiralama şirketleri piyasanın tekelini çoktan kurmuştu, hegemonya kırılmaya da pek niyetli görünmüyordu. Ancak kurucuları Reed Hastings ve Marc Randolph’un vizyonu yıllar sonrasını görmeye mahirdi. Bu genç girişimciler, yakın çevrelerindeki olumsuz görüşlere rağmen değişimin yegane sabit değer olduğu detayını gözden kaçırmazlar. Fırsatı yakalamak için de piyasanın …

Devamını gör »

Bilimkurgu Kulübü En İyi Bilimkurgu Romanı Turnuvası

Bilimkurgu Kulübü tarafından üç yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen anket turnuvası, bu yıl “En İyi Bilimkurgu Romanı” dalında bir kez daha takipçileriyle buluşuyor. 2018’de “En İyi Bilimkurgu TV Dizisi“, 2019’da ise “En İyi Bilimkurgu Filmi” kategorilerinde düzenlenen ve Doctor Who ile Star Wars‘un şampiyonluğuyla sonuçlanan geçmiş turnuvalar, eğlenceli olduğu kadar hararetli atışmalara da yol açmıştı. Öte yandan Bilimkurgu Kulübü Facebook sayfası …

Devamını gör »

Büyük Veri

Matbaanın icadı gibi ortaya çıkan her yenilik, beraberinde tartışmaları da getirmiştir. Tüm mesele, geçmişten bugüne bilgeliğin dünya üzerinde hakim olması fikridir ve günümüzde, gelecek nesillerin daha az bilme ihtiyacı hissedeceği ve ezber yeteneklerinin köreleceği endişesi tartışılırken, toplumlar hâlâ, sahip oldukları nükleer silahların etkileri üzerine kafa yormaktadır. “Geçmişte, insanlığın yapabilecekleri oldukça sınırlıydı… Bilgi düzeyindeki her artış insanlığın başarabileceklerini de artırmıştır. Bugünün …

Devamını gör »

Destandan Yapay Zekaya: Edebiyatın Doğal Seleksiyonu #2

Geçen yazımızda hikaye anlatıcılığının tarihsel gelişimine dair önemli noktalara değinmiş, teknoloji ile entegre hale geldiği bir sapakta durmuştuk. Şimdi ise bu sapaktan devam ederek yaşadığımız çağa dair birkaç kelam edeceğiz. Öncelikle geçen yazıda eksik kalan Netflix‘e daha detaylı değinmek gerek. Adı, İngilizce internet anlamına gelen “net” ve Amerika’da günlük konuşma dilinde “filmler” anlamına gelen “flicks” kelimesinden türetilmiş bir kelimedir. Adından …

Devamını gör »

Ölüler 50 Yıl İçinde Facebook’u Ele Geçirecek!

Giderek aktif kullanıcıdan çok “anıt hesap” göreceğimiz zamanlar geliyor. Akademi dünyasının hesaplamalarına göre, Facebook‘ta ölenlerin sayısı 50 yıl içinde yaşayanları geçecek. Oxford Üniversitesi tarafından yayınlanan yeni araştırma, bu artışın mirasımız ve tarihimiz için de ciddi sonuçları olacağına işaret ediyor. Facebook kullanıcı seviyeleriyle ilgili 2018’de yapılan bir analiz, en az 1.4 milyar mevcut kullanıcının 2100 yılından önce öleceğini öngörüyor. Bu tahmine göre 2070 …

Devamını gör »

Neden Teknoloji Şirketlerinin Bilimkurgu Yazarlarına İhtiyacı Var?

Teknoloji önderleri bir ürünün nasıl kullanılacağına dair öngörüye sahip, ancak gerçekte ürünü başkalarının nasıl kullanacağını düşünecek hayal gücüne sahip değil. 1962 tarihli Zamanda Kıvrılma romanında üç çocuk, rahat bir yaşam karşılığında insanların özgür iradelerinden vazgeçmelerini sağlayarak onları boyunduruğu altına alan devasa bir beyinle (ki bu bir Yapay Zekâ’dır) karşı karşıya gelir. İçinde yaşadığımız dünyayla paralel hiçbir şey yoktur belki, romanın sorduğu bir …

Devamını gör »