Etiket Arşivleri: Ex Machina

İnsan-Makine Romantizmini Ele Alan 10 Film

insan-makine romantizmini ele alan 10 film

Robotlar, bilgisayarlar ve bunlarla ilgili her şey insanlığın radarında. Ürettiğimiz içeriklere baktığımızda, onlarla savaşmıyorsak sevişmeye çalışıyoruz ya da mümkünse ikisini de aynı anda yapmak en makbulü. Bu cümle biraz insanlığın özeti gibi oldu sanki! Hazırsanız teknoloji ve insan arasındaki inişli çıkışlı ilişkileri ele alan o 10 filmi anlatmaya başlıyoruz. Westworld (1974) Westworld, robotların bize neler yapabileceğini gösteren kült bir film. …

Devamını gör »

Alex Garland ve Bilimkurgu

alex-garland

Son iki yıldır konuşulanların aksine, Alex Garland film yapımından aslında emekli olmuyor. Kendisi bu konuda bile basını ikiye bölmeyi başarmış bir sanatçıyken nasıl sanatı hakkında bölünmeyelim ki? Karşıt argüman yaratmayı seven sinemacı, bizleri hep hakkında konuşmaya itiyor. Garland’ın hikâyelerini ve filmlerini sevin ya da nefret edin, en azından kışkırtıcı ve konuşulmaya değer oluyorlar. Kendisi bir şekilde filmlerinin ya da hikâyelerinin …

Devamını gör »

Sert Bilimkurgu Türünde İzlenesi 10 Film

sert bilimkurgu filmleri

Bilimkurgu… Yalnızca türün adını oluşturan tamlamadaki sözcükleri birer birer incelediğimizde, tür için bilimsellikten yola çıkarak oluşturulan kurgusal öyküler şeklinde kabaca bir tanım yapılabilir. Bilimkurgu eserleri oluşturulurken bilimselliğin dozajı da esere göre değişmektedir. Kimi eserler fantastik denebilecek kadar gerçeküstü olabiliyor. Örneğin Star Wars, tarihin en önemli bilimkurgu eserlerinden biridir. Bu eserde ‘çok uzun zaman önce, çok uzak bir galakside’ galaktik bir …

Devamını gör »

Blade Runner’dan Westworld’e: Bilimkurguda Fabrikasyon Kadınların Tarihi

Blade-Runner-2049

Bilimkurgu yapımlarında insan eliyle üretilmiş olan “fabrikasyon” kadınlar, ekseriyetle erkek fantezilerine hizmet eden nesneler olarak kullanılırlar. Bu, bir tür klişeye dönmüştür artık. Lakin tüm film klişelerinde olduğu gibi bu klişe de tersine çevrilip eleştirilebilir ve hatta tamamen ortadan kaldırılabilir. Gelin şimdi bu fabrikasyon kadınların tarihine biraz yakından bakalım… Kadın nedir? Doğurma kabiliyetinden dolayı yaratıcı güce sahip olan biri midir? Ya …

Devamını gör »

Gişede Milyonlar Kazanmış Düşük Bütçeli Bilimkurgu Filmleri

dusuk butceli bilimkurgu filmleri

Büyük bütçeli bilimkurgu yapımları oldukça yeni bir gelişme sayılır. Gişe rekorları kıran 2001: A Space Odyssey ve Star Wars: A New Hope gibi özgün filmler yalnızca 10 milyon dolara yakın bütçeye sahipti. Buna karşılık, Star Wars: The Force Awakens aşağı yukarı 300 milyon dolar bütçe ile çekildi. Daha büyük bütçe, daha gösterişli efektler, daha geniş oyuncu kadrosu ve izleyiciye sağlam …

Devamını gör »

Sert mi, Hafif mi? Bilimkurgunuzu Nasıl Alırdınız?

sert vs hafif bilimkurgu

Bilimkurgu yapıtlarının kimi zaman “sert” ya da “hafif” olarak kategorize edildiğini duymuşsunuzdur. Peki bu ayrımın anlamı ne? Sert ya da hafif bilimkurgu ne demek? Gelin bir bakalım. Bilimkurgu dediğimiz şeyin öyle bir solukta kolayca tanımlanabilen, tek bir kalıba oturtulabilen bir tür olmadığı söylenir; bu doğrudur. Şüphesiz bir hikâyeyi bilimkurgu hikâyesi yapan belli başlı özellikler vardır fakat bilimkurgu denilen o kocaman …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken Yapay Zekâ Temalı Bilimkurgu Filmleri

Geçmişten günümüze, sinema dünyası yapay zekâ kavramını çeşitli olasılıklar dâhilinde ele alıyor. Kimi zaman alt edilmesi güç bir düşmanken, kimi zaman iyi bir dost olan yapay zekâ destekli bu karakterler, bilimkurgu heveslileri için de ayrıcalıklı hoş saatler sunuyor. Bilimkurgu edebiyatının sinema dünyası üzerindeki etkisinden sıyrıldığımızda onun bilimi de yönlendiren büyük bir güç olduğunu kavrıyoruz. Bugün kategorilere ayrıştırılmış çeşitli bilgisayar sistemlerini …

Devamını gör »

Tek Mekânda Geçen Bilimkurgu Filmleri #2

Her ne kadar bilimkurgu sineması denince akla uzay gemileri, robotlar, yeni keşfedilen gezegenler, geleceğin teknolojisiyle donatılmış şehirler, uçan arabalar, renkli kostümler, farklı makyajlar gelse de, bilimle harmanlanan bu tür yalnızca saydıklarımızla sınırlı değil. Zaten bilimkurgu türüne ait olması için bir filmin ille de uzayda geçmesi ya da yıldızlar arası seyahatler içermesi gerekmiyor. Bilim ve kurgusu sizi tek bir mekanda da …

Devamını gör »

Destandan Yapay Zekaya: Edebiyatın Doğal Seleksiyonu #3

Horatius: Yergileriyle ünlü Antik Yunan şairi. Rivayetlere göre, öylesine keskin ve kıvrak bir zekaya sahipti ki, yerdiği kişilerin çoğu öznenin başkaları olduğu kanısına kapılır, alaycı bir şekilde kahkaha atarlardı. Yani Aziz Nesin hikayeleri gibi. Bir rivayete göre Horatius, bu kişilerin durumunu görünce şöyle seslenir; “quid rides? mutato nomine, de te fabula narratur”…(1) 14 Şubat 2005 tarihinde video barındırma sitesi YouTube kurulur. Basit …

Devamını gör »

İkiz Bilimkurgu Filmleri

Biliriz ki bazı filmler sinema tarihine damgasını vurur ve tekrar tekrar beyaz perdede yeni versiyonlarını bazen keyifle bazen de hayal kırıklığı ile seyrederiz. Ancak bazı filmler de vardır ki çok yakın tarihlerde vizyona girip birbirlerine olan benzerlikleriyle dikkat çekerler. Bu filmlere “İkiz Filmler” deriz. Bu durumun nasıl oluştuğu ile ilgili birkaç görüş var. Genel olarak kabul edilen en yaygın görüş …

Devamını gör »