AçıkBeyin YouTube kanalında bilim ve bilimkurgu üzerine keyifli bir söyleşiye imza atıldı. AçıkBeyin‘den Sinan Canan, Evrim Ağacı‘ndan Çağrı Mert Bakırcı ve Bilimkurgu Kulübü‘nden İsmail Yamanol ile Emre Bozkuş, bilim ve bilimkurgu arasındaki derin bağları masaya yatırdı. Bilimin katı gerçekleri ile bilimkurgunun engin olanakları nasıl bir araya gelir? Gelecek nelere gebe? Bilimkurgu, bilimi ve insanlığı ne şekilde etkiler? Türkiye’de bilimkurgu üretimi …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Evrim Ağacı
Evrim Ağacı’nın 4. Kitabı 50 Soruda Evrim Çıktı
Popüler bilim platformu Evrim Ağacı’nın kurucusu Çağrı Mert Bakırcı, bu kitapta tartışmalarda sıkça gündeme getirilen ve evrimle ilgili kafa karışıklıklarına neden olan sorulara, bilimsel gerçekler çerçevesinde doyurucu yanıtlar veriyor. Evrim Kuramı ve Mekanizmaları başlıklı ilk kitaptaki amaç, halk arasında yaygın olan tartışmalara hiç girmeden, evrimin mekanizmalarını ve temellerini anlatmaktı. 50 Soruda Evrim‘de ise konu, doğrudan doğruya halk arasındaki yaygın sorular …
Devamını gör »NASA’nın Uzaylılara Göstermek İstediği 115 Fotoğraf
“Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız… Sabah şerifleriniz hayırlı olsun.” Bu Türkçe sözler, biri bizden 21.7 milyar, diğeri 18 milyar kilometre uzakta olan iki NASA uzay sondasının gövdesine eklenmiş altın birer plak üzerine kazınmış halde bulunuyor. Ola ki ileride bir gün, gramafonu icat etmiş zeki bir uzaylı türün eline geçerse, onlara çoktan eskimiş bir şekilde, ama yine de Türkçe olarak günaydın diyebileceğiz. …
Devamını gör »Kara Deliklerin İçinde Ne Var?
Greenwich Kraliyet Gözlemevi tarafından çocuklar için hazırlanan ve kara delikleri konu edinen bu harika videoda, kara deliklerle ilgili modern bilimin elindeki farklı teorileri inceleyeceğiz ve ne anlama geldiklerini kısaca ve basit olarak göreceğiz. İyi seyirler. Kaynak: Evrim Ağacı
Devamını gör »Bilimsel Gerçeklere Dayanarak Hazırlanmış Masa Üstü Oyunu: Evrim
Evrim… Evren içerisinde bildiğimiz en kuvvetli dönüştürücü ve değiştirici güç… Bu kuvvet, uçsuz bucaksız Evrenimizin 13,82 milyar yıllık tarihinde nerelerde, neler yarattı bilmek zor. Ancak evrimin değiştirici gücünün, son 4 milyar yılı aşkın bir süre boyunca hissedildiğinden emin olduğumuz bir yer var: Dünya! Evimiz. Büyük fizikçi Carl Sagan’ın tanımladığı üzere, “Soluk Mavi Nokta”… Evrim, gözle görülemeyecek kadar ufak, bakteri benzeri, cansızlıktan …
Devamını gör »Türkiye’de Bilim Okuryazarlığı Üzerine Genel Bir Değerlendirme
Türkiye’de bilimin gelişmiyor olmasının sebebi, bilimsel bir kültürün toplumumuzda bulunmuyor olmasıdır. Bilim, sanılanın aksine üstün zekâlı insanların bir araya gelerek ürettikleri, kimsenin anlayamayacağı formüller ve metinler bütünü değildir. İşin resmi tarafının bir kısmı karmaşık formüller ve uzun akademik metinlerden oluştuğu doğruysa da, “bilim” dediğimiz olgunun üretimi, oluşumu, gelişimi, halk içerisinden çıkan meraklı, sorgulayan, düşünen insanların ürünüdür. Dolayısıyla bir toplumda bilimin …
Devamını gör »11. Aykut Kence Evrim Konferansı (18-19 Şubat 2017)
ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu ile Evrim Ağacı‘nın birlikte düzenlediği Aykut Kence Evrim Konferansı, 18-19 Şubat 2017 tarihlerinde 11. kez ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu’nda gerçekleştirilecektir. Bu yıl farklı olarak Kemal Kurdaş Salonu’nun yanı sıra eş zamanlı oturumlar ile ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi A Salonu’nda da yapılacaktır. Kemal Kurdaş Salonu’nda evrimsel biyoloji ve evrimsel biyolojinin ilişkili …
Devamını gör »Evrim Ağacı’nda Yayımlanan Bilimkurgu Kulübü Röportajı
Konular: Bilimkurgu Kulübü’nün ortaya çıkış hikâyesi, amacı ve projeleri. Türkiye’de bilimkurgunun yeri ve önemi. Türk bilimkurgu edebiyatına ve sinemasına bir bakış. Türk toplumunun bilimkurgu algısı. Bilimkurgunun bilime ve uygarlığa etkisi. Soruları Hazırlayan: Çağrı Mert Bakırcı (Evrim Ağacı) Cevaplayan: İsmail Yamanol (Bilimkurgu Kulübü) Düzenleme Tarihi: 13 Aralık 2014 Evrim Ağacı: Öncelikle bizi kırmadığınız ve sorularımıza yanıt verme inceliği gösterdiğiniz için teşekkür …
Devamını gör »