Korkuyla yakından bağlantılı olsa da, John Carpenter‘ın kariyeri oldukça çeşitli. Bilimkurgudan komediye, ele almadığı bir tür neredeyse yok. Elbette filmlerinin tümü eleştirmenlerce sevilmedi veya finansal açıdan hit olmadı, ancak The Thing ve They Live gibi birçoğu klasikler arasındaki yerini aldı. John Carpenter’ın kariyeri, başına buyruk film yapımcılarının sahneye çıktığı ve sinemanın kapsamını genişlettiği 1970’lerde başladı. Bu dönem aynı zamanda Steven …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Escape from New York
Tarihi Iskalayan 10 Bilimkurgu Filmi
80’lerde, 90’larda ve hatta 2000’lerin başında birçok bilimkurgu filmi kurgularında uzak bir geleceği kullandı. Günümüzde ise bu tarihlerin birçoğu gelip geçti. Filmler ve genel hikayeleri göz önüne alındığında gelecekte tahmin edilemeyen, belirsiz bir zamanı işleyen konseptler daha tutarlı olabilir. Bilimkurgu filmleri belli bir gerçekliğe bağlı olmadıkları için her zaman ve her yerde geçiyor olabilir. Ancak bazı filmlerde anlatılan tarihleri çoktan …
Devamını gör »Bilimkurgu ve Korkunun Üstadı: John Carpenter
“On parmağında on marifet” lafını tam anlamıyla hak eden, üstad bir sanatçı John Carpenter. Pek çok filminin hem senaryosunu yazıp hem onları yöneten, ayrıca müziklerini de bestelemesiyle tanınan Carpenter için, gezegenimizin sinema veritabanı IMDb kendisinin ismiyle adlandırılan bir sinema teriminin Oxford İngilizce sözlüğe eklenmesini bile önermişti: “Carpenteresque” (Carpenteresk). (1) Carpenteresk bir filmin ne gibi özelliklere sahip olduğunu açıklamadan evvel, bu …
Devamını gör »Görsel Efektsiz de Oluyormuş Dedirten Bilimkurgu Filmleri #2
İlk bölümü büyük ilgi gören “Görsel Efektsiz de Oluyormuş Dedirten Bilimkurgu Filmleri” yazı dizimizin ikinci bölümüyle tekrar karşınızdayız. Bu yazı dizisiyle amacımız, aslında görsel efektsiz de iyi bilimkurgu filmi çekilebileceğini ve işin biraz da yaratıcı senaryo ve öykülerde yattığını gösterebilmek. Evet, bilimkurgu sineması için görsel efektlerin önemi yadsınamaz, ancak bu olmazsa olmaz anlamına da gelmiyor. Bütçe ve dolayısıyla teknolojik yetersizlikler, …
Devamını gör »