Erasmus, Butleryan Cihadı öncesi ve sonrasında Omnius‘un emri altında görevini yerine getiren, ancak diğerlerinden daha farklı ve bağımsız bir robottu. Butleryan Cihadı’nın başlatılmasında ve yayılmasında kritik bir rol oynadı. Daha sonra, ikinci senkronize imparatorluk sırasında Erasmus, Kralizec çağının sonunda büyük karışıklığa yol açan bir unsura dönüştü. Erasmus’un Doğuşu (500 BG) Erasmus, uzun yıllar Omnius’un yönetimindeki sayısız senkronize robottan biri olarak …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Erasmus
Dune: Kum Solucanları
1965 yılında Frank Herbert tarafından başlatılan, oğlu Brian ve tanınmış bilimkurgu yazarı Kevin J. Anderson tarafından ise devam ettirilen destansı Dune serisinin kronolojik sonu bu eser ile geliyor. 2007 yılında yayımlanan Dune: Kum Solucanları romanı, doğrudan Dune: Dune Avcıları‘ın bittiği noktadan devam ediyor. Öte yandan klasik Dune serisinin son hikayesi olan Chapterhouse: Dune‘un da devamı niteliğinde. Frank Herbert’ın 1986 yılındaki …
Devamını gör »Dune: Sürücüler Okulu
Her büyük bilimkurgu evreni genişlemeye müsait olduğu gibi, açıklanmayı bekleyen detaylarla da doludur. Frank Herbert de Dune evrenini birçok detayda açık bırakmıştır. Bu detayların birçoğu yazar olan oğlu Brian Herbert ve bilimkurgu romanları ile ünlü Kevin J. Anderson tarafından 1999 yılından itibaren yayımlanmaya başlanan bir seri roman ile genişletilmiş ve detaylandırılmıştır. Bu ikilinin en iyi bilinen serileri Cihad Üçlemesi, Hanedanlar …
Devamını gör »Dune: Mentat Okulu
Frank Herbert‘in ölümüyle sona eren klasik Dune serisinin ardından, Dune evreni zaman çizgisinde büyük boşluklar oluşmuştu. Bu boşluklar yazarın oğlu Brian Herbert ve yazar Kevin J. Anderson tarafından bir dizi roman ile doldurulmaya başlandı. “Cihad Üçlemesi” ve “Hanedanlar Üçlemesi” bunlar arasında en bilinenleridir. Bu iki seri arasındaki hikaye boşluğu da “Büyük Okullar Üçlemesi” ile giderildi. İşte “Dune: Mentat Okulu“, bu serinin ikinci …
Devamını gör »Dune: Rahibeler Okulu
Dune evreni Frank Herbert tarafından öylesine geniş bir zaman aralığı içinde tasarlandı ki, kendi ömrü bu aralığı doldurmaya yetmedi. Kendisi gibi yazar olan oğlu Brian Herbert ve yazdığı bilimkurgu romanları ile tanınan yazar Kevin J. Anderson tarafından, belli temalar çerçevesinde bu boşluklar seriler halinde yavaş yavaş doldurulmaya başlandı. En çok göze çarpan seriler “Hanedanlar Üçlemesi”,”Cihad Üçlemesi” ve “Büyük Okullar Üçlemesi” oldu. …
Devamını gör »Dune Evreninde Dünya’ya Ne Oldu?
Usta yazar Frank Herbert‘in eseri Dune, günümüzden yaklaşık 20,000 yıl sonrasında geçer ve Arrakis merkezli olaylar etrafında gelişir. Ne tuhaftır ki bu destanı oluşturan 3000 sayfalık seride, Dünya’dan çok az bahsedilir. Dünya ile ilgili tüm anlatılanlar, savaşın veya doğal afetin neden olduğu bir noktada insanların Dünya’dan ayrıldığına işaret eder. Gezegenin tamamen yok edilmiş olması dahi muhtemeldir. Bu olayların üzerinden o …
Devamını gör »Cihad Üçlemesi #3 – Dune: Corrin Savaşı
Kuşkusuz ki herkes, Dune serisine üstat Frank Herbert’ın en önemli eseri olarak kabul edilen “Dune: Çöl Gezegeni” romanı ile başlar. Serinin temelini oluşturan bu romandaki terimlerin çoğu, evrenin eski tarihine aittir ve anlaşılması zordur. Yazar, hikayede sadece bu detaylarla ilgili merak uyandırır ve gerisini okuyucuya bırakır. Bu merak kırıntılarını, yine kendisinin yazdığı beş devam romanı boyunca takip ederek yapbozu birleştirmeye …
Devamını gör »Dune: Bir Şehidin Hatırlanışı
Dune serisinde yer alan bu kısa hikaye “Makinelerin Seferi” ile “Corrin Savaşı” arasında geçen olaylar dizisini anlatmaktadır. Makinelere karşı girişilen cihad tüm acımasızlığı ile devam etmektedir. Bu zaman zarfında, Butleryan Cihad’ının liderlerinden Xavier Harkonnen, İblis Ginjo ve Serena Butler çoktan ölmüştür, ancak Butleryan Cihadı devam etmektedir. Savaş halindeki Birlik Dünyalarına yapay organ sağlayan Tleilax’ların, bu organları yapay organ çiftliklerinden değil de …
Devamını gör »Cihad Üçlemesi #1 – Dune: Butleryan Cihadı
Frank Herbert, kaleme aldığı klasik seride acımasız “akıllı makineler”den ve insanları tekrar özgürlüğüne kavuşturan o meşhur “Butlerian Cihad”ından kısaca bahsetmişti. Kevin J. Anderson ile Brian Herbert‘in birlikte yazdığı Butleryan Cihadı‘nda ise her şeyin başlangıçta ne kadar da farklı olduğunu görüyoruz. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi için, özellikle “Eski İmparatorluk” döneminden itibaren anlatmak gerekiyor. Dune evreninin tarihini şu şekilde özetleyebiliriz: Eski İmparatorluk döneminde …
Devamını gör »Üniversiteye Hoş Geldin!
Artık üniversitedesin! Hendeği atlayabilenlerden oldun ve kampüsün içine daldın. Üniversiteye hoş geldin! Üniversite içerisinde artık daha özgürsün. Belki ailenden uzak, belki yeni bir şehirdesin. Yeni bir yaşam kuruyorsun kendine. Yetişkin bir insansın artık. Herkes daha çok önemsiyor seni. Artık oy kullanabiliyorsun. Ülkenin geleceğinde senin de söz hakkın var. Peki ama kendi geleceğinde ne kadar söz sahibisin? Hangi bölümde okuyacağının kararını …
Devamını gör »