3 milyar yılı aşkın bir süredir, yaşam (“Biyosfer Bütünlüğü” adı verilen bir gezegensel sınır ile temsil edilir) ve iklim arasındaki etkileşim, Dünya’daki genel çevresel koşulları kontrol etmiştir. İnsan faaliyetleri, örneğin doğanın diğer arazi kullanımlarıyla değiştirilmesi, nehirlerdeki ve topraktaki su miktarının hareketleri, sentetik kimyasalların açık ortama sokulması ve sera gazlarının atmosfere salınması, bu etkileşimleri değiştirmektedir. Dünya sistemindeki etkileşimlere saygı gösterilmesi ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Enerji
Sızma Hipotezi: Galaktik Bir Uygarlığa Dönüşmek Zor Olabilir
Enrico Fermi’nin, “Uzaylılar nerede?” sorusuna olası yanıtlardan biri şuydu: Belki de yıldızlararası yolculuk ekonomik değildir. 1950’de İtalyan asıllı Amerikalı fizikçi Enrico Fermi, Manhattan Projesi kapsamında çalıştığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda meslektaşlarıyla öğle yemeği yerken konu dönüp dolaşıp UFO’lara geldi. O masada Fermi, tarihe geçecek bir soru sordu: “Madem uzaylılar var, o hâlde neredeler? Onları neden görmüyoruz?” Bir başka deyişle, neden …
Devamını gör »Çin’den Nükleer Pil Hamlesi
Bir Çin şirketi olan Betavolt Technology, telefonları şarj etme ihtiyacı duymadan tam 50 yıl boyunca çalıştırabilecek yeni bir nükleer (atomik) pil geliştirdiğini iddia ediyor. Ayrıca, söz konusu pillerin başarılı şekilde küçültüldüğü de duyuruldu. Pil, 15 x 15 x 5 mm’lik boyutlarıyla aşağı yukarı bir madeni para büyüklüğünde ve Nikel-63 izotoplarının radyoaktif bozunmasından faydalanarak 100 mikrovatlık bir güç ve 3V elektrik …
Devamını gör »Albert Einstein’ın Çığır Açıcı Buluşları
1955’teki ölümünün üzerinden geçen onca zamana rağmen, Einstein’ın çığır açıcı buluş ve düşünceleri insanlığı etkilemeyi sürdürüyor. Times dergisi, 1999 yılında Einstein’ı “Tüm zamanların en büyük bilim insanı” ilan etti. Peki, bu payeyi hak etmek için ne yapmıştı? Esasında Einstein’ın fikirleri 20. yüzyıl bilimiyle öylesine iç içe geçmiştir ki, onun adını anmadan hiçbir önemli bilimsel kavramdan bahsetmek mümkün değildir. Genelde E=mc² …
Devamını gör »İnsanlardan Enerji Hasat Etmek Mümkün mü?
Matrix bütün bir dünyanın yanılgı olabileceği konusunda ta Antik Yunan’dan beri devam eden düşüncenin sanatta vücut bulmuş en etkileyici hâllerinden biri olabilir. Matrix’in konusu kabaca, Neo isimli karakterin gerçek bir birey değil de, dünyaya hükmeden makinelere enerji sağlayan milyonlarca köleden biri olduğunu ve bu durumu anlamasın diye (diğerleriyle birlikte) uçsuz bucaksız bir rüyaya yatırıldığını keşfetmesi üzerinedir. Bildiği bütün yaşam aslında …
Devamını gör »Geleceğin Kara Delik Uygarlıkları
Evrenin büyük patlama sonucu oluştuğu düşüncesinden neredeyse herkes haberdardır. Eğer bu düşünceyi doğru kabul ediyorsak, evrendeki her şeyin kökeni bir patlamaya dayanıyor diyebiliriz. Patlamanın izleri televizyonlarda bile görülür durumda. Evren de bu patlamayı sürekli olarak taklit etme eğiliminde gibi; bütün gezegenler akıl almaz bir kaos bulutunun giderek kendi içine göçüp bir küreye dönüşmesi ile oluşuyor, gezegenlerin ilkel hâlleri paramparça olmuş …
Devamını gör »Kara Deliklerden Enerji Çekmek Mümkün mü?
Columbia Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, manyetik alan çizgilerinin yeniden bağlanması yoluyla kara deliklerden enerji elde edilebileceğini gösteriyor. Einstein’ın uzay, zaman ve yerçekimini birbirine bağlayan genel görelilik kuramının dikkate değer öngörülerinden biri de, dönen kara deliklerin kullanılmaya hazır muazzam miktarda enerjiye sahip olmasıdır. Son 50 yıldır bilim insanları bu gücü açığa çıkarmak için yöntemler bulmaya çalışıyor. Nobel ödüllü fizikçi Roger Penrose, …
Devamını gör »Nükleer Füzyon Bilimkurgu Olmaktan Çıkıyor mu?
Vaat ettiği neredeyse limitsiz enerjiyle nükleer füzyon tüm elektrik dağıtımını sonsuza kadar değiştirebilir. Bilim insanları 70 yıl önce nükleer enerjiyle bizi ilk kez tanıştırdığından bu yana, nükleer gücün ikinci aşaması hep parmak uçlarımızın hemen ötesinde kaldı: Nükleer füzyon. Her zaman umut verici gelişmeler yaşanmasına rağmen, uygulanabilir nükleer füzyonu geliştirmek ve gerçekleştirmek için gerekli teknoloji, hep onlarca yıl uzaktaydı. Şimdiye kadar. …
Devamını gör »Ay Kolonileri Enerji İhtiyacını Nasıl Karşılayacak?
Bilim insanları Ay yüzeyinde kurulacak üsleri güneş enerjisi ile beslemeyi planlıyor. New Scientist’in haberine göre bu planı harekete geçirmek içinse çılgın bir proje üretmiş durumdalar: Ay betonu kullanarak bir kilometre yüksekliğindeki devasa kuleler inşa etmek ve bu kuleleri güneş panelleriyle kaplamak. Evet ay betonu. Ay betonu aslında “hipotetik” bir inşaat malzemesi. 1985 yılında, Larry A. Beyer tarafından ortaya atıldı. Belki ilerleyen yıllarda Ay üslerinde test edilir… …
Devamını gör »Günümüz Teknolojisiyle 2050’de Dünya
Her ne kadar birçok insan gelecekten korksa da, 2050 yılına gelindiğinde muhtemelen dünyamız bugünkünden çok daha farklı olacaktır. İklim değişikliği, artan nüfus, pandemi, doğal kaynak gibi zorluklar önümüzdeki 10 yılda tüm dünyayı meşgul edecektir. Ancak devam eden sosyal ve ekonomik ilerlemeler, bilim ve teknolojideki tüm yenilikler düşünüldüğünde iyimser olmak için de sebeplerimiz var. Bilgisayarlar, Yapay Zekâ ve Robotlar Var olan …
Devamını gör »