O gün Müjgan’la şehrin uzağında sessiz bir tepede boğazı izliyorduk. İlkbahar esintisi tenimize dokundukça serinliğin tatlı bir ürpertiyle içimize işlediğini hissediyorduk. Erguvan ağaçları mor renkli çiçeklerini rüzgârla savuruyor, denize karışan bu renk cümbüşü boğazın mavi tonlarıyla bir araya gelerek huzurlu bir manzara oluşturuyordu. Bu manzarada kaybolmuş, neredeyse zamanı unutmuştuk. İşte o anlarda hayatın bütün telaşından uzaklaşmış gibiydik. Karşı yakada arabalar …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Emre Bozkuş
AçıkBeyin’de Bilim ve Bilimkurgu Söyleşisi
AçıkBeyin YouTube kanalında bilim ve bilimkurgu üzerine keyifli bir söyleşiye imza atıldı. AçıkBeyin‘den Sinan Canan, Evrim Ağacı‘ndan Çağrı Mert Bakırcı ve Bilimkurgu Kulübü‘nden İsmail Yamanol ile Emre Bozkuş, bilim ve bilimkurgu arasındaki derin bağları masaya yatırdı. Bilimin katı gerçekleri ile bilimkurgunun engin olanakları nasıl bir araya gelir? Gelecek nelere gebe? Bilimkurgu, bilimi ve insanlığı ne şekilde etkiler? Türkiye’de bilimkurgu üretimi …
Devamını gör »İnternet Çağında Dergicilik
Antares, X- Bilinmeyen, Atılgan, Nostromo, Davetsiz Misafir… Türkiye, zamanında pek çok bilimkurgu dergiciliği girişimine sahne oldu. Ancak bu topraklarda bilimkurgu dergiciliği, bir nevi rüzgâra karşı koşmak demekti. Kimi birkaç adım atıp pes etti, kimi ise gücünün son damlasına kadar direndi. İnternetin hayatlarımıza girişiyle birlikte dergiciliğin bittiğini söyleyen de var, çok masraflı ve zahmetli bir iş olduğu için pek cesaret edenin …
Devamını gör »Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 4. Sayısı Çıktı
Bilimkurgu öykü dergisi Roket’in dördüncü sayısı yayımlandı. On iki öyküden oluşan bu sayıda, okurları Kürtçeden Türkçeye çevrilen bir bilimkurgu öyküsü de bekliyor. Mîran Janbar’ın kaleme aldığı öyküyü Şerif Kaya Türkçeye çevirdi. Derginin editörlüğünü yürüten Ruhşen Doğan Nar’ın dördüncü sayı için yazdığı önsöz ise şu şekilde: DÖRTLENDİK… Dördüncü sayımızla siz bilimkurgu severlere bir kez daha merhaba diyoruz. Roket’i çıkarırken amaçlarımızdan biri …
Devamını gör »İstanbul Arel Üniversitesi’nde Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Söyleşisi
Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’un yazarları İstanbul Arel Üniversitesi öğrencileriyle buluşuyor… Bilimkurgu Kulübü‘nün üçüncü öykü seçkisi olan Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, henüz ön siparişteyken ikinci baskısını yaparak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Fihrist Kitap etiketiyle yayımlanan ve 2021’de yitirdiğimiz değerli dostumuz Kadri Kerem Karanfil‘e ithaf edilen derlemede 28 yazar 28 bilimkurgu öyküsüyle karşımıza çıkıyor. Öyküleriyle kitaba katkıda bulunan …
Devamını gör »Türkiye’nin İlk Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket Yola Çıktı
Ruhşen Doğan Nar‘ın editörlüğündeki Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi‘nin ilk sayısı yayımlandı. Plüton Yayın bünyesinde çıkan Roket, sadece bilimkurgu öykülerinden oluşmasıyla Türk bilimkurgu edebiyatında bir ilk olma özelliği taşıyor. İlk sayıda Ruhşen Doğan Nar’ın kaleme aldığı önsöz şu şekilde: Roket Kalkıyor Türkiye’de bilimkurgu dergiciliği hiçbir zaman kolay olmadı. Bu yüzden ne yazık ki bilimkurgu dergilerinin ömrü de çok uzun sürmedi. 1971’de …
Devamını gör »Fıkracı | Emre Bozkuş (Kısa Öykü)
Odadan yükselen sesleri işitince telaş yapmadan içeri girdi. Çevreyi süzdü. İçeride onlarca insan vardı. Hayati fonksiyonları tükenmek üzere olan yaşlıca bir adamın başında gözyaşlarıyla bekliyorlardı. Bir süre izledi. Gözlemlerine dayanarak doğru anı kolladı ve ardından en uygun kişi olarak gördüğü orta yaşlı bir adama sokularak işini icraya başladı. “Merhaba efendim, bir şaka duymak ister misiniz?” Ağlamaktan kızarmış gözlerini kaldıran adam …
Devamını gör »Kabuk | Emre Bozkuş (Kısa Öykü)
Uzun, yorucu toplantısı az evvel sona ermişti. Sanal podun içinden mecalsizce çıktı ve evinin huzurlu ortamına geri döndü. Bütün dünyayı saran mutasyonlu virüslerin arasına karışmaktansa, sanal odalarda bir araya gelmek iyi bir fikirdi. Yine de fiziksel gerçekliğin ayrı bir tadı vardı. Dokunun sahici hissiyatını özlüyordu. Geçmişinden kalan parçaları hatırladıkça anılarını bu yolla koruyabileceğini, eski günleri zihninin bir noktasında saklayabileceğini düşünüyordu. …
Devamını gör »Rüya İçinde Bir Rüya | Emre Bozkuş (Kısa Öykü)
“Dünya rüya içinde rüyadır.”- Hint Atasözü Uyandım mı yoksa halen uyuyor muyum? Gözlerimi açtığımda idrak ettiğim dünyanın sınırları, her göz kırpışımda yeniden şekilleniyor. Duyumsamakta zorlandığım bir çekim var; kimi zaman sınırları kaybolan, kimi zaman da sınırlar içinde kendimi yitirdiğim. Renkler, sesler, kokular ve hatta doku bile belirsizleşerek varlığımın delili kabul ettiğim ne varsa hiçliğe yuvarlıyor: Hiçlik dediğin bir boşluk değil …
Devamını gör »Kibrit Çöpü | Emre Bozkuş (Kısa Öykü)
Uzun zamandır elinde tuttuğu kibrite bakıyordu. Kibrit, ne tuhaf bir araç. Yakmak için kullanılan ilkel bir alet. Küçük bir odun parçasını alıp ucuna yanıcı bir madde yapıştırmışlar ve ortaya kibrit çıkmış. Mikro meşale, minyatür yangın başlatıcı. Kibrite bakınca aklına Ray Bradbury geliyordu. Yakma Zevki’ni düşündü. Haz alacağından emindi. Alevlerin kızıla ve yer yer maviye çalan bakışlarını hayal etti. Kağıtların eğik …
Devamını gör »