Etiket Arşivleri: Elijah Baley

robot serisi - ciplak gunes

Robot Serisi #2: Çıplak Güneş

Isaac Asimov’un dört kitaptan oluşan Robot Serisi, İthaki Yayınları tarafından uzun bir süre sonra tekrar yerli okurla buluşturuldu. Serinin ikinci kitabı olan Çıplak Güneş, ilk kitaba benzer biçimde bir cinayet soruşturmasını konu alıyor. Dedektif Elijah Baley, robot ortağı R. Daneel Olivaw ile birlikte bu kez Solaria gezegeninde işlenen bir cinayeti çözmeye çalışıyor. Solaria’da cinayet sık karşılaşılan bir eylem değil ve …

Devamını gör »
robot serisi - celik magaralar

Robot Serisi #1: Çelik Mağaralar

Isaac Asimov’un dört kitaptan oluşan Robot Serisi romanları, 2021 yılında İthaki tarafından yayımlandı. Asimov, serinin ilk romanı olan Çelik Mağaralar‘ı 1953 yılında kaleme aldı. Romanda New York polis teşkilatının dedektiflerinden Elijah Baley, robot ortağı Daneel Olivaw ile birlikte politik açıdan önemli olan bir cinayeti aydınlatmaya çalışıyor. Bu macera sırasında Elijah Baley, örtük bir romantik ilişki de yaşıyor. Roman bugünden binlerce …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Hesaba Katmadıkları

Birçoğumuzu bilimkurguya başlatan, Vakıf Serisi ile farklı açılarından düşünme eğitimi veren bir yazardır Isaac Asimov. Kimyagerdir ama farklı bilim alanlarında da azımsanmayacak bilgisi vardır. Ama şahsen en güçlü yönünün sosyoloji ve psikoloji olduğunu düşünüyorum. Örneğin Vakıf’ın birinci kitabında zayıflıklarımızın avantaja çevrilebileceğini gösterir. Veya ekonomi ve teknolojinin savaşı nasıl kazanacağını… Dedektif Elijah Baley ve Uzaylı Dr. Han Fastolfe’nin konuşmaları insanlığa bir …

Devamını gör »
robot asimov

3 Robotik Kural’ın Etrafından Dolanmak

Çoğunuz aşinadır, içinde üç dilek hakkı bulunan masallarda mutlu son yoktur. Kahramanımız ne dilerse dilesin, dileğin dile getirilme komutunda bütün açıklar kapatılmazsa istemediği olumsuz bir durum oluşur. Mesela Kral Midas dokunduğu her şeyin altın olmasını ister, sonuçta yiyecekleri de altına dönüştüğünden açlıktan ölür. İşte Isaac Asimov, 3 Robotik Kural’ı kurgunun temeline koyduğu hikaye ve romanlarında bu eski hileyi kullanır. Ustanın, …

Devamını gör »

Başka Bir Gezegene Giden Astronotun Yediği, Tadı Portakala Benzeyen Meyve

Bartın’da ilkokulda okurken bir bahar günü sınıf arkadaşlarımla pikniğe gitmiştik. Yanımızda getirdiklerimizi yeni yemeğe başlamıştık ki birden hava karardı ve sağanak yağmur başladı. Piknik alanı evime otuz dakikalık yürüyüş mesafesindeydi. Dönerken o kadar çok yağmur yedim ki, üstümdeki hırkam su nedeniyle ayaklarıma kadar uzadı. Parmak uçlarım pörsümüş, ayakkabılarım su dolmuştu. Eve girdiğimde annem hemen şofbeni yaktı. Yıkandım ve kuru giysiler …

Devamını gör »
R. Daneel Olivaw

İnsanlığın Yazgısını Değiştiren Robot: R. Daneel Olivaw

Bilimkurgu ve robot sözcükleri yan yana geldiğinde herkesin aklında beliren ilk isimlerden biridir Isaac Asimov. Onun eserlerinde bebek bakıcılarından madencilere, roman yazanlarından tanrıyı sorgulayanlarına kadar pek çok robot karakterle tanıştık. Ama hiçbiri, bilimkurgu edebiyatının gelmiş geçmiş en önemli robotlarından biri olan R. Daneel Olivaw kadar okuyucu üzerinde etki yaratmayı başaramadı. Çünkü R. Daneel Olivaw, binlerce yılı kapsayan o incelikle örülmüş …

Devamını gör »

Yalnızlığın Gezegeni: Solaria

Isaac Asimov, geleceğin dünyalarını ve toplumlarını tasvir ederken bilindik kolaycılıklara kaçmak yerine mümkün olduğunca kompleks ve girift yapılar ortaya koymayı yeğlemiştir. Bu durum, eserlerinin gerçekçiliğini arttıran önemli bir özelliktir. Söz gelimi, onun eserinde geçen herhangi bir gezegenin binlerce yıllık tarihi, kendisiyle özdeşleşmiş mimarisi, doğal koşulları, ticaret trafiği gibi ayrıntılı özellikleri bulunur. Bunun yanı sıra her gezegende mitolojileri, yaşam biçimleri, inanışları …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Robot Serisi

Kaleme aldığı eserlerde robotları yoğun bir şekilde işleyen ve hatta literatüre “Üç Robot Yasası“nı da kazandıran Isaac Asimov, dünya çapındaki ününü biraz da bu kısa robot öykülerine ve romanlarına borçludur. Robot Serisi ise temelde Isaac Asimov’un kaleme aldığı dört romandan oluşur. Fakat kısa robot hikâyeleri ve Asimov’un Robert Silverberg ile birlikte yazdığı “The Positronic Man” isimli roman da seriye dâhil …

Devamını gör »