Etiket Arşivleri: Edwin Hubble

boyut

Çok Boyutlu Bir Evrende Mümkün Olabilecek 3 Şey

Görebildiğimiz ve hissedebildiğimiz kadarıyla dört boyut olsa da, bilim insanları daha fazla boyutun var olması gerektiğini söylüyor. Peki, diyelim ki varlar. Bu bilgi gerçek hayatta ne işimize yarayacak? Bu olası boyutların pratik anlamda bir faydasını görebilir miyiz? Yaklaşık yüz yıl önce Edwin Hubble galaksilerden dört bir yana dağılan kırmızıya kayan ışık dalgaları gördüğünde, uzayın genişliyor olabileceği düşüncesi doğdu. Bazı Öklit …

Devamını gör »
samanyolu

Gökadamız Samanyolu’nu Tanıyalım

“Samanyolu” dendiğinde, aklınıza gökyüzünü boydan boya geçen süt rengi bir kuşak mı geliyor? Yoksa helezon şeklinde bir gökada mı? Aslına bakarsanız Samanyolu her ikisi… Karanlık gecelerde gökyüzüne baktığımızda göğü bir uçtan bir uca kat eden bulutun Samanyolu adındaki gökada olduğunu biliyoruz. Uzaydaki dev sarmal kollarına bakarken onun içinde bulunduğumuzu ve deryada yaşayıp deryayı bilmeyen balıklar misali, güneşimizi ve onun benzeri …

Devamını gör »

Olbers Paradoksu: Trilyonlarca Yıldız Barındırmasına Rağmen Uzay Neden Karanlık?

Ortalama bir tahminle, sadece Gözlenebilir Evren içerisinde 225 milyar büyük galaksi, 7 trilyon cüce galaksi ve 30 milyar kere trilyon adet yıldız olduğu düşünülüyor. Sadece bizim yıldızımız bile gezegenimizi gün boyu göz kamaştıracak düzeyde parlak yapabilirken; nasıl oluyor da Evren bu kadar karanlık? Daha önemlisi ise şu: Evren, neden bize simsiyah gözüküyor? Evren’in bir rengi var mı? Bu sorular, gerçekten …

Devamını gör »
astronom

Tüm Zamanların En Etkili 10 Astronomu

Gökyüzü, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar farklı kültürlere mensup insanların ilgisini çekmiştir. Bu ilgi, kendini gök cisimlerini keşfetmeye adayan astronomları ortaya çıkaracak kadar da etkiliydi. Yıldızların adlandırılmasından kara deliğin ilk kez görüntülenmesine dek varan bu istek ve arzu, günümüzde birçok bilimkurgu yazarına da uzay temalı eserlerinde bir ön rehber olmayı sürdürüyor. Çağlar boyunca astronomi bilimine katkıda bulunan tüm astronomları listelemek …

Devamını gör »
Zdzislaw Beksinski(1929-2005)

Evrende Tek Başına: Kozmoloji Tarihinde Kısa Bir Yolculuk

Bilim tarihi biraz da insanın yalnızlaşmasının tarihidir. Yola kalabalık çıkmıştır oysa. Hem de her şeyin tam ortasındadır. Evren yakın çevresidir önce. Mağarasıdır, karşıdaki tepedir, avlandığı ormandır, yağmur ve arkasından gelen gökkuşağıdır. Gece beliren üzerinde çok düşünmediği yıldızlar da evrendir. Işık yılı, parsek gibi sözcükler yoktur dünyasında. Yıldız, deprem, orman belki aynı uzaklıktadır. Kimi animist kültürde hepsinin ruhları vardır. İnsan evrenle …

Devamını gör »
Evrenin-termodinamiği

Evrenin Termodinamiği #3: Evrenin Sonu

Her çağ, evrenin nasıl oluştuğuna veya yapılandığına ilişkin kendi öykülerini ya da metaforlarını geliştirir. Eski bir Hint yaratılış efsanesine göre evren, Tanrılar Purusa adlı tarih öncesi devi parçaladıkları zaman yaratılmıştır; devin başı gökyüzü, ayakları yeryüzü, nefesi de rüzgâr olmuştur. Aristoteles‘e göre evren eş merkezli elli beş kristal küreden oluşmaktaydı; en dıştaki küre gökyüzünü temsil ediyor, gezegenleri, Dünya’yı ve onun ögelerini, …

Devamını gör »

İnsanın Seyri Üzerine Sosyo-Teknolojik Bakış Eleştirisi

Başkalarıyla toplumsal bağlar kurmayan çocuklar gelişemez, yetişkinler ise varlıklarını sürdüremez. Toplum, bu nedenle insanın var olabilmesinin en belirgin koşuludur ve insanlar, yaşadıkları toplumu etkin olarak biçimlendirir. Bir topluluğun üyelerinin ortak yaşam tarzlarını anlatan kültür, insanların toplumsal yaşamdaki deneyimleri ya da doğrudan eğitim yoluyla edindikleri öğrenilmiş davranış modellerini izah ederken; günümüzde birçok modern sanayi toplumu, kendisini demokrasiyi benimsemiş olarak görüyor. Bütün …

Devamını gör »