Etiket Arşivleri: Edge of Tomorrow

Paralel Evrenleri Konu Alan 15 Bilimkurgu Filmi

Parrallel-universes

İlk olarak Hugh Everett’ın ortaya attığı paralel evren kavramı, insanlığın evrene dair bakış açısını kökünden değiştirecek denli önemli doneler barındırıyor. Aristo’nun dünya ve dolayısıyla insan merkezli evren anlayışından yola çıktık hâlbuki. Her şeyi kendi varlığımızla izaha çalıştık, tüm evreni sahip olduğumuz kısıtlı bilgi ve imkânla izaha çabaladık. Ancak bilgi arayışı cehaleti aşikar edince, sıradan bir evrenin alelade parçası olunduğu bilgisine …

Devamını gör »

Tom Cruise’tan Marvel ve DC’ye: Ben Tek, Siz Hepiniz!

Tom Cruise marvel dc

2000’li yılların başında, Japonya başta olmak üzere Uzak Doğu sinemasının Amerikan uyarlamaları (The Ring, The Departed) veya eskiden yayımlanmış filmlerin orijin öyküleri (Casino Royale, İkinci Star Wars Üçlemesi) ya da gerçek olaylardan uyarlama öykülerin anlatıldığı filmler dışında Hollywood adeta tıkanmıştı. O dönemde herkes Hollywood’un konuları tükettiğini ve özgün senaryo bulamadığını söylüyordu. 2005 yılında Christopher Nolan, Batman Begins filmini çekti ve …

Devamını gör »

Dünya Dışı Canlıları Konu Alan İzlenesi 10 Film

Uzaylı (Dünya dışı canlı) konsepti, bilimkurgu yapımlarının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Herhangi bir soru işaretini dünya dışı canlılara bağlayarak çözmek mümkündür. Çünkü dünya dışı canlılar söz konusu olunca, ne ile karşılaşacağımızı bilmediğimiz engin bir okyanus bizi bekliyor. Listede, dünya dışı canlıların işlenişi açısından bilimsel temeller kapsamında en gerçekçi olana doğru ilerleyeceğiz. Keza gerçekçilikten sonra bizim için hikâye ve senaryo açısından en …

Devamını gör »

Hollywood Filmlerine Esin Kaynağı Olan Bilimkurgu Anime ve Mangaları

Salt bir yaratıcılığın mümkün olmadığı günümüzde her şey bir başka şeye ilham olabiliyor, her şey bir başka şeyden esinlenebiliyor. Biz de bu listemizde Hollywood’un esin kaynağı hâline gelen bilimkurgu animelerini ve mangalarını ele aldık. Diyeceksiniz ki; tam tersi bir durum da söz konusu değil mi? Elbette söz konusu ama bu listenin konusu değil. Onu da başka bir zamanın konusu hâline …

Devamını gör »

Zaman Yolculuğu Temalı 19 Bilimkurgu Filmi

zamanda yolculuk filmleri

Zaman yolculuğu konsepti, edebiyatta ve diğer medyumlarda yüzyıllardır kullanılıyor. İster konuyu zenginleştirmek için kullanılsın, isterse de geçmişe veya geleceğe bir bakış atmak için olsun, filmler de bu konuyu işlemekten geri durmuyor.. Sizler için IMDb ve Rotten Tomatoes gibi sitelerden kullanıcı ve eleştirmen puanları ışığında 19 zaman yolculuğu temalı bilimkurgu filmini derledik. Back to the Future (1985) • Yönetmen: Robert Zemeckis …

Devamını gör »

Arrival’ın Ardındaki Bilime Bir Bakış

arrival kapak

Eğer bir gün uzaylılarla temas kurarsak onlara soracak gerçekten birkaç ciddi sorumuz olacak. Örneğin, “Buraya nasıl geldiniz?” ya da “Bizi nasıl buldunuz?” gibi. Bunlar hiç de basit sorular değil. Hız sınırı olan bir evrende yaşıyoruz. Hiçbir şey ışıktan hızlı gidemiyor. Uzay gemileri ışık hızına ulaşsa bile evrendeki büyük mesafeleri aşmak yine de olanaksız görünüyor. Arrival’ın uzaylıları Dünya’ya gelebilmek için ışık …

Devamını gör »

Tom Cruise ve Bilimkurgu

Üç kez Altın Küre kazanıp, üç kez de Oscar‘a aday gösterilen Tom Cruise,  sinema kariyerine Endless Love (Affedilmeyenler / 1981) ile başladı. Cruise bu romantik filmde Billy karakterine can verdi. Ünlü oyuncu özellikle 80’li yıllarda yer aldığı filmler ve yakışıklılığı ile gençlerin sevgilisi haline geldi. Posterleri genç kızların odalarını ve hayallerini süsledi. Top Gun (1986), Rain Man (Yağmur Adam / 1988) ve Born on the …

Devamını gör »

Organik Uzay Gemileri

2010 yapımı düşük bütçeli, özellikle kötü oyunculuk ve diyalogları ile dikkati çeken bir film var: Skyline… Bu filmi seyrettiğim zaman dehşet içinde kalmıştım. Film uzaylı istilasını işlediği için değildi bu şaşkınlığımın nedeni; bir rüyama benziyordu. Yıl 2006… Bir gece rüyamda Boğaz’ın üzerinde uzay gemileri görüyordum. Uzay gemilerinin zırhı vardı ama metal değildi. Organik, yaşayan uzay gemileriydi bunlar. Dokunaçlarıyla insanları topluyorlardı. Seyredenler de …

Devamını gör »

Mecha’ların Kısa Tarihi

Mecha Anime, steampunk yada siberpunk gibi bilimkurgunun bir alt dalı olup varlığını genellikle Japon menşeili yapımlarda göstermesiyle diğer dallardan ayrılmaktadır. Mecha türünün ayırt edici özelliği, genellikle yakın gelecekte insanların kendi aralarında ya da çeşitli yaratıklara karşı dev makineler kullanarak yaptığı savaşlara odaklanması, bunu yaparken de insanlığın olası geleceği ile ilgili çeşitli tasvirler yürütmesidir. Voltron ve RoboTech gibi lokalizasyonlar, ülkemizde 80’ler …

Devamını gör »

Beyin Yakan Bilimkurgu Filmleri #1

Hafta boyunca okuldu, dersti, vizeydi, finaldi, toplantıydı, müşteriydi, patrondu, oydu, buydu, şuydu derken canınız çıkmış. Neyse ki bir milyar yıl ötede gibi görünen cuma günü tam zamanında gelip imdadınıza yetişiyor. Ne yapmalı, haftanın yorgunluğunu nasıl atmalı? Dışarı çıkmaya üşenince, şöyle ayaklarınızı uzatıp eşinizle, dostunuzla bir film izlemeye karar veriyorsunuz. Şu mu olsun, bu mu olsun derken bir film seçip izlemeye …

Devamını gör »