Etiket Arşivleri: Edgar Rice Burroughs

kilic ve gezegen

Maceracı Bir Bilimkurgu Alt Türü: Kılıç ve Gezegen

Kılıç ve Gezegen kavramı, ilk olarak Amerikalı bilimkurgu editörü Donald A. Wolheim tarafından altmışlı yıllarda ortaya atılmış olsa da kökenleri 1880’lere kadar uzanmaktadır. Alt türün adı, ileri teknolojiye sahip gezegenlerde ya da uzay ortamında kılıç gibi ilkel aletlerle yüz yüze dövüşen insanlardan gelmektedir. Zaten adı ziyadesiyle açıktır ve muhtemelen aklınıza gelebilecek en ünlü örneği Yıldız Savaşları’dır. Orada da kılıcın üstün …

Devamını gör »
amtor dizisi 1 venus korsanlari

Venüs Dizisi #1: Venüs Korsanları

Yüzlerce yıl önce yazılmış olsa da şu an bilimkurgu diye adlandırdığımız türle ilişkilendirebileceğimiz kimi eserler okurda ister istemez bir saygı uyandırır. Bilimsel ilerlemenin şimdi aşina olduğumuz büyük teknolojik sıçramaları yaşamadığı, teori ve pratikte dünyanın seyrini değiştiren fikirlerin hâlâ bir yerlerde keşfedilmeyi, en azından geliştirilmeyi bekledikleri bir dönemde bilimsel kurgular yazmak büyük bir çaba ve özveri gerektirir. Popüler bilim dergilerinin arşivleri …

Devamını gör »
barsoom dizisi john carter fihrist

Barsoom Dizisi: 6. Kitap Mars Dehası’na Girerken

20. yüzyılın bilimkurgu dünyasında deyim yerindeyse taşları yerinden oynatan ve sonra onları daha güzel yerlere oturtan ünlü kurgu yazarı Edgar Rice Burroughs’un Barsoom dizisi, kendi döneminin ilk “çok ama çok satan” kitaplarıydı. Bu denli çok satılması, elbette ki tesadüf değildi; Barsoom dizisinin adeta bir bilimkurgu klasiği olmasının en önemli sebeplerinden biri, Burroughs’un bu eserlerde kelimenin gerçek anlamıyla hem bilimi hem …

Devamını gör »
Edgar Rice Burroughs

Düş Makinesi: Edgar Rice Burroughs

Nice bilimkurgu ve fantastik yazarı gelip geçti. Bazıları aramızdan erken ayrılırken, bazıları da uzun seneler bizlere eser sunmaya devam etti. Bu türler zaman içinde düz bir çizgi olarak devam etmek yerine, dönem dönem farklı beğeni trendleri sonucu şekillenerek bugüne geldi. Bilimkurgu için konuşmak gerekirse; pulp edebiyat, altın çağ, yeni dalga ve modern çağ bu dönemler arasında sayılabilir. Bunlardan pulp edebiyat, …

Devamını gör »
mars prensesi kapak

Barsoom Dizisi #1: Mars Prensesi

Mars Prensesi ve Barsoom Dizisi‘nin yazarı Edgar Rice Burroughs, 1875 yılında Chicago’da dünyaya geldi. Kendi döneminin başarılı bilimkurgu yazarları arasında yer almakla beraber Burroughs, kendinden sonra gelen birçok isme de ilham kaynağı oldu. Kaleme aldığı en önemli dizilerden biri olan Barsoom’un ilk kitabı Mars Prensesi ise gerçekten de bilimkurgunun temel taşları arasında denebilecek nitelikte bir eser. 20. yüzyılın ikinci yarısı …

Devamını gör »
John Carter

John Carter: İki Dünya Arasında

Çizgi roman, bilimkurgu, edebiyat dendiğinde bizim olmasa bile Amerikan İngiliz kültüründe akla Edgar Rice Burroughs (Tarzan’ın yaratıcısı olarak biliyoruz) gelir. Edgar’ın en gözde kahramanı ise A Princess of Mars’ta da belirttiği gibi John Carter’dır. Sinema tarihinin yapımı en uzun süre planlanan filmlerinden John Carter’ın, romanı çıktığından beri beyaz perdeye uyarlanması hayal ediliyordu (79 yıldır planlaması yapılıyordu). Başlangıçta film, roman serisine sadık kalarak …

Devamını gör »
Voltaire'den Vonnegut'a Bilimkurgu

Voltaire’den Vonnegut’a Bilimkurgu

“Bu deli zırvalarını gerçekten okuyor musun?” Çok değil, 15-20 yıl önce elinde bilimkurgu kitabıyla yakalanan birine ilk sorulan bu olurdu. Ya da kaşlar kalkar, hafif alaycı bir sesle “ilginç!” denilirdi ve saygınlığınızın o anda dibe vurduğunu hissederdiniz. Çoğu kimse için bilimkurgu, entellektüel bir ayıptı. Kimileri için hala öyle. Tıpkı aynı insanlar için, erotizmin ahlakî bir ayıp olması gibi. Bu bir rastlantı mı? Bence …

Devamını gör »

İnsanın Seyri Üzerine Sosyo-Teknolojik Bakış Eleştirisi

Başkalarıyla toplumsal bağlar kurmayan çocuklar gelişemez, yetişkinler ise varlıklarını sürdüremez. Toplum, bu nedenle insanın var olabilmesinin en belirgin koşuludur ve insanlar, yaşadıkları toplumu etkin olarak biçimlendirir. Bir topluluğun üyelerinin ortak yaşam tarzlarını anlatan kültür, insanların toplumsal yaşamdaki deneyimleri ya da doğrudan eğitim yoluyla edindikleri öğrenilmiş davranış modellerini izah ederken; günümüzde birçok modern sanayi toplumu, kendisini demokrasiyi benimsemiş olarak görüyor. Bütün …

Devamını gör »

Mars Kanallarının Bilimsel Tarihi

Edgar Rice Burroughs, Mars hakkında yazmaya karar vermişti. Fakat amacı fantezi türünden ziyade konuyu bilimsel açıdan ele almaktı. Teleskoplar, Ay’ı inceleyebiliyordu; fakat bulutu ve suyu olmayan kraterlerle dolu ölü bir dünyadan başka hiçbir şey gösteremiyordu. Venüs bulutlarla kaplıydı. Merkür gözlem yapmak için güneşe çok yakındı, gaz bulutundan oluşan gezegenlerse fazla uzaktı. Peki ya Mars? Mars her zaman araştırmacıların ilgisini çeken bir dünyaydı. …

Devamını gör »