Etiket Arşivleri: Edgar Allan Poe

Serdar Yıldız ile Röportaj

serdar yildiz yazar

Öncelikle bizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Benim için büyük bir zevk Emre. Röportaj teklifi için ben de teşekkür ederim. İlk olarak sizi okur yönünüzle tanımak isteriz. Kitaplarla nasıl tanıştınız acaba? Yazın dünyasının içinde bir şekilde yer alan herkes için temel mesele iyi bir okur olabilmektir. Kendimi her şeyden önce iyi bir okur olarak görmek isterim ve …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Edebi Atası: Olağanüstü-Bilimsel Roman

olaganustu-bilimsel roman kapak

Olağanüstü-bilimsel roman ya da Fransızcadaki özgün adıyla “Le Merveilleux Scientifique“, 19. yüzyılın sonundan 20. yüzyılın ortalarına kadar Fransa’da gelişen bir edebi türdür. Çağdaş bilimkurgunun öncülü sayılabilecek bu bilimsel hayal gücü edebiyatı, çılgın bilim insanlarından onların olağanüstü buluşlarına, kayıp dünyalardan Güneş Sistemi seferlerine, felaketlerden insanüstü varlıkların ortaya çıkışına kadar birçok tema etrafında dönen hikâyeler ortaya koymuştur. Fransız yazar Maurice Renard, türü …

Devamını gör »

Kısa Bilimkurgu Filmi: Orbit

orbit kisa film

Edgar Allan Poe‘nun Gammaz Yürek (The Tell-Tale Heart) adlı meşhur eserinden uyarlanan Orbit, yörüngedeki bir uzay istasyonunda görevli iki adamın tuhaf öyküsüne yoğunlaşıyor. Yaşlı adamın “akbaba gözü”ne gitgide takıntılı hale gelen stajyer, sonunda zihnindeki sapkınlığa yenik düşecek ve karanlık emelini gerçekleştirmek için fırsat kollamaya başlayacaktır. Kitle fonlamasıyla çekilen filmin yönetmenliğini Nicholas Camp ve Don Thiel‘in üstleniyor. İyi seyirler…

Devamını gör »

Erken Yaşta Yitirdiğimiz 12 Bilimkurgu Yazarı

Bilimkurgunun ortaya çıkışından bu yana dek sayısız yazar tür için ter döktü. Kimisi 50 yaşından sonra kimisi de 30’undan sonra bu türe gönül veren değerli insanlardı. Bazıları bir asırlık ömür yaşarken bazıları da daha ömrünün baharında aramızdan ayrıldı. Ama ortada bir gerçek var ki, onlar ardında bıraktıkları eserlerle ölümsüz oldu. İşbu yazıda, öne çıkan ve erken yaşta yitirdiğimiz bilimkurgu yazarlarını …

Devamını gör »

Tekinsiz Bir Keşif: Deliliğin Dağlarında

Bir şeyi icat etmenin ya da keşfetmenin insana verdiği haz nasıl kelimelerle tanımlanamazsa, o icadın ya da keşfin hiç kimseye söylenememesinin hüznü de aynı oranda tanımlanamazdır. Bu duyguların dayanılmazlığını, tanımlamanın ötesinde betimlemek denildiğinde herhalde Howard Phillips Lovecraft ve Edgar Allan Poe gibi yazarlar ilk akla gelecek isimlerdir. Amerikalı yazar H.P. Lovecraft, 1931 yılında Deliliğin Dağlarında eserini yazarak bunu diğer eserlerinde …

Devamını gör »

Bilimkurgusal Heykel Örnekleri

Yazarların yanı sıra bilimkurgu yapımlarından hafızalarımıza kazınan bazı karakterler de kamusal alanlara dikilen heykellerle ölümsüzleştirilmiş. Hadi, bunlardan birkaçına beraber bakalım. Tripodlar Yüksekliği 7 metre olan Tripodlar, H.G. Wells‘in Dünyalar Savaşı‘ndan çıkma. Bu heykel Michael Condron tarafından, yanında onu Dünya’ya getiren kapsülle birlikte 1998’de İngiltere Woking‘e dikildi. Neden mi Woking? Çünkü Woking, H.G. Wells’in romanında uzaylıların yeryüzüne ilk ayak bastıkları şehir. …

Devamını gör »

Korkunun Ustası: Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe (19 Ocak 1809, 7 Ocak 1849), dünya genelinde okuyucuların hayal gücünü ve ilgisini çeken, kısa öyküler ve şiirleri ile bilinen Amerikalı bir yazar, şair, eleştirmen ve editördü. Poe’nun çalışmaları, modern dedektif hikayelerinin de doğmasını sağladı. “Gammaz Yürek” ve “Usher Evi’nin Çöküşü” gibi eserlerinin çoğu edebi klasikler haline geldi. Edebiyatı gibi, yaşamının bazı yönleri de hep muammada kaldı …

Devamını gör »

Bilimkurguda Robotlar, Androidler ve Siborglar #1

robot android siborg

Çağdaş bilimkurgu edebiyatı ve sineması, enginlik denizinde bilinmezliklere doğru yol almaya başlayan insanoğluna bu bilinmezliklerle dolu çağdaş “odisse”lerde yol arkadaşlığı ve yardımcılığı yapacak yeni tipler yaratmak zorunda kalmış ve ortaya önce “robot” daha sonraki yıllarda da “android” ve “siborg” kelimeleriyle tanımlanan yepyeni yardımcılar çıkmıştır. Ünlü Çekoslovak tiyatro yazarı Karel Çapek‘in 1920 de sahnelenen oyunu “Rossum’s Universal Robots‘da ilk kez çekçe …

Devamını gör »

Bilimkurguda Bilgisayarlar

Kurgusal bilgisayarlar denince edebiyatta, sergilerde ve filmlerde büyük yer kaplayan envai çeşit hayali ve sahte aletler akla geliyor. Otomasyon ve robotlarla birleşince de gerçek bilgisayarların kültürel gelişiminde son derece önemli bir yer kaplıyorlar. Kurguda bilgisayarların tutarlı bir tarihi hazırlanacak olursa belki de bakılması gereken ilk yer Jonathan Swift‘in 1726 yıllı romanı Gulliver’in Gezileri‘dir. Bu kitapta Swift, “dünyanın en cahil insanının …

Devamını gör »

Us Yayınları’ndan Öykü Şöleni: Sus Projesi

sus projesi

Us Yayıncılık’ın 2000 tarihli “Sus Projesi” adlı kitabı, aynı zamanda yayımladığı “Bilimkurgu Dizisi”nin ilki olma özelliğini taşıyor. Özlem Kurdoğlu’nun seçtikleriyle hazırlanan derleme, Atılgan Bilimkurgu Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hakan Alpin’in önsözüyle açılıyor. Alpin, yazısında bilimkurgu türlerine eğiliyor ve bahsettiği tüm türlerin ilk örneklerini de bizimle paylaşıyor. Ardından ekliyor: “Bu kitapta 20’nin üzerinde bilimkurgu alt türüyle karşılaşacaksınız.” Çevirmen kadrosunda Akın Akıncı, Aylin Uzmaner, Barış Emre Alkım, Bora Dursun, …

Devamını gör »