Etiket Arşivleri: Duygu

korku bilimkurgu muzik

Derin Uzaydan Derin Korkulara Müzikal Yankılar

Sinema salonunda gerilimli bir sahne izlerken ansızın yükselen tiz keman sesleri sizi yerinizden sıçratıyorsa bunun tesadüf olmadığını bilmelisiniz. Korku ve bilimkurgu, sinema tarihinde sık sık yan yana gelmiş, hatta iç içe geçmiş türlerdir. Mary Shelley’nin Frankenstein’ı, ilk bilimkurgu eserlerinden biri olmasının yanı sıra, gotik korkunun da mihenk taşlarından kabul edilir. Ama Frankenstein yalnız değildir. İnsanlığın bilinmeyene duyduğu korku bilimle birleştiğinde, …

Devamını gör »
The Red Strings Club Kapak

Bir Barmen, Hacker ve Androidin Direnişi: The Red Strings Club

Distopik bir siberpunk dünyasında barmen olduğunuzu düşünün. Amacınız ise insan psikolojisini manipüle ederek depresyon, kızgınlık ve korku gibi duyguları ortadan kaldırmayı planlayan implant şirketini engellemek. Müşterilerinizle konuşarak söz konusu şirket hakkında detaylı bilgi edinmeyi hedefliyorsunuz. Ancak dilediğiniz bilgilere ulaşabilmek için müşterilerinizin duygularını manipüle edeceğiniz içkiler hazırlamanız gerekiyor. Ne yapardınız? Deconstructeam‘in geliştirdiği ikinci iş olan The Red Strings Club, Devolver Digital‘ın …

Devamını gör »
duygusal robot

Hayatta Kalma İsteği Yapay Zekâyı Bir Sonraki Seviyeye Taşıyabilir

Araştırmacılar, biyolojideki homeostaz ilkesi sayesinde daha akıllı robotların tasarlanabileceğini savunuyor. İşin sırrı ise duygularda gizli. A.I. filminde Haley Joel Osment‘in canlandırdığı duygusal çocuk David gibi, bilimkurgu duyguları olan robotlarla dolu. Ancak gerçek hayatta, henüz sadece belirli görevleri yerine getirebilen birer çelik yığınından ibaretler. Yine de Kingson Man ve Antonio Damasio isimli nörobilimciler, robotlara duygu bahşetmenin bir yolu olabileceğini söylüyor. Bilim …

Devamını gör »

Panpsişizm: Ya Bilinç Her Şeyde Mevcutsa

Bilinç nedir, yalnızca insan beynine mahsus bir şey midir, böyle bir şey sahiden var mıdır? Hiç şüphesiz felsefe ve bilimi en çok meşgul eden sorulardan biri bilinçtir. Bazı filozoflar, örneğin Philip Goff, David Chalmers, bu problem hakkında radikal bir yaklaşıma sahip. Bu yaklaşıma göre bilinç her şeyde mevcut. Bu teori panpsişizm diye biliniyor. Türkçe meali ile “tüm ruhçuluk”. Bu teoriye …

Devamını gör »
yapay zeka

Yapay Zeka #5: Yapay Zekanın Sınırları ve Geleceği

Son yıllarda yapay zekâ bilimkurgu filmlerinin yanı sıra gerçek dünyada da çokça karşımıza çıkmaya başladı. Navigasyon uygulamaları, dilden dile çeviri, sesli arama günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Mobil robotlara, kendisini süren otomobillere, kanser teşhisi koyan yazılımlara dair haberlere medyada neredeyse her gün rastlar olduk. Yapay zekâ 2010’lu yıllarda popüler olan derin öğrenme yöntemleri sayesinde rüşdünü kısmen ispatlamış olsa da …

Devamını gör »
philip-k-dick

Philip K. Dick’in Kurgusu Modern Bilime Nasıl Ulaştı?

Tıpkı diğer bütün büyük bilimkurgu yazarları gibi, Philip K. Dick de geleceği hayal ve inşa etme konusunda koca bir nesli etkiledi. Henüz dünya üzerinde var olmayan teknolojik gelişmeleri işleyen bilimkurgu kitapları ve kısa hikayeleri 50’li ve 60’lı yıllarda yayımlandı. Bu eserlerde duygusal robotlar, suçu öngören mutantlar, manipule edilmiş bellekler ve daha nicesi bulunuyordu. Dick’in eserlerinde sık sık kendi insanlık anlayışı …

Devamını gör »
edebiyat

Edebiyat Ne Zaman Sanattır?

Bir Edebiyat Teorisine Doğru… E. M. Forster, ‘Roman Sanatı/The Aspects Of Novel’ adlı yapıtında romanı çeşitli yönleriyle ele alır. Bunlar öykü, olay örgüsü, kişiler, düşsellik gibi teknik unsurlar ile ermişlik, biçim ve ritim gibi romana derinlik katan yapısal unsurlardır. Kitabında roman sanatını bu yönleriyle ele aldıktan sonra şöyle der Forster: “Son olarak bir romanın değerini belirleyen asıl ölçüt, ona duyduğumuz sevgidir; …

Devamını gör »
maymunlar gezegeni

Duygularımız Evrensel Midir?

Duygular sadece bize mi özgüdür? Yoksa bütün yaşam formları için geçerli olan evrensel duygular var mıdır? Yabancı varlıkların sahip olduğu duygular bizce bilinmesi mümkün olmayan türden duygular olabilir mi? Bilimkurgu yapıtlarında hayal ettiğimiz varlıklara kendi duygularımızı mı yansıtıyoruz? Belki de aslında anlattığımız tek öykü, kendi öykümüzdür. Soruları daha da çoğaltıp “Hayvanların da duyguları var mı?” diye sorabiliriz. Varsa, bizimkine benzer duygular mıdır bunlar? Ya da şöyle sorabiliriz: “Duygulara …

Devamını gör »