Erasmus, Butleryan Cihadı öncesi ve sonrasında Omnius‘un emri altında görevini yerine getiren, ancak diğerlerinden daha farklı ve bağımsız bir robottu. Butleryan Cihadı’nın başlatılmasında ve yayılmasında kritik bir rol oynadı. Daha sonra, ikinci senkronize imparatorluk sırasında Erasmus, Kralizec çağının sonunda büyük karışıklığa yol açan bir unsura dönüştü. Erasmus’un Doğuşu (500 BG) Erasmus, uzun yıllar Omnius’un yönetimindeki sayısız senkronize robottan biri olarak …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Düşünen Makine
Alan Turing’in 1951 Tarihli BBC Konuşması: Sayısal İşlemciler Düşünebilir mi?
Sayısal işlemciler (bilgisayarlar) sıklıkla mekanik beyinler olarak tanımlanmıştır. Muhtemelen bilim insanlarının çoğu bu tanımı medya abartısı olarak alacaktır ama bazıları için bu gerçek bir sorudur. Bir matematikçi karşıt görüşü oldukça güçlü bir ifadeyle yüzüme karşı dile getirdi, “Bu makinelerin beyin olmadığı söyleniyor, ama sen de ben de biliyoruz ki öyleler.” Bu konuşmada çeşitli olası bakış açılarının arkasındaki fikirleri açıklamaya çalışacağım, …
Devamını gör »Dune: Titanların Tarihi
Dune evreni her ne kadar çok uzak bir gelecekte, çok farklı kültür ve teknolojilerin harmanı şeklinde var olsa da, günümüzün dünyası ile oldukça bağlantılıdır. Bu bağlantıyı anlamak için Dune evrenindeki en büyük değişimlerden birinin gerçekleştiği Titanlar Dönemi‘ne göz atmak gerekir. Titanlar’ın bilinen evrene hâkim olduğu bu dönem, Eski İmparatorluk’un yıkılışı (1287 BG) ile Omnius’un Yükselişi (1182 BG) arasındaki yüz yıllık …
Devamını gör »Makinedeki Hayalet: Alan Turing
Alan Mathison Turing… Kimdir Turing? Bir matematik dahisi, şu anda bu yazıyı okumanızı sağlayan bilgisayar teknolojisinin babası, Almanların Enigma şifresini çözerek Nazilerin yenilmesini sağlayan kriptolog, yapay zeka kavramının yaratıcısı, ateist ve bir eşcinsel. Sonuncu kelimeyi özellikle yazdım, zira 7 Haziran 1954 yılında siyanürlü bir elma ısırarak intihar etmesinin, yargılanmasının ve kimyasal hadıma mahkum edilmesinin nedenidir… İnsanlık; bilgisayarlar, robotlar ve yapay zekalar sayesinde …
Devamını gör »