Etiket Arşivleri: Dünyayı Kurtaran Adam

Dünyayı Kurtaran Adam’ın Çekilme Hikâyesi

dunyayi kurtaran adam

Uluslararası arenada “Turkish Star Wars” adıyla da bilinen Dünyayı Kurtaran Adam filminin çekim öyküsünü duymuş muydunuz? Dünyayı Kurtaran Adam, aslında absürt bir film olması amacıyla çekilmedi. Hatta tüm yapım ve çekim ekibi, işlerini son derece ciddiye aldı ve filmi tamamlayabilmek için yoğun uğraşlar verdi. Öyle ki, buna hırsızlık da dâhildi… Hadi gelin, çekim öyküsü bile film konusu olabilecek bu Türk …

Devamını gör »

İnsanlığın Dünyayı Kurtardığı Bilimkurgu Filmleri

insanlarin dunyayi kurtardigi bilimkurgu filmleri

Dünya… Evimiz, gezegenimiz, yuvamız. Kim bilir, belki de evrende yaşam ihtiva eden tek gezegen. Burası bizim yuvamız ve şimdilik gidecek başka hiçbir yerimiz yok. Maalesef bazen hırsla, bazen savunma içgüdüsüyle, bazen de açgözlülükle dünyamıza korkunç zararlar veriyoruz. Çevre kirliliğine yol açmamız, iklim değişikliğini tetiklememiz, türlü hayvan ve bitkilerin soyunu kurutmamız gibi geri dönüşü olmayabilecek yıkımlar yaratıyoruz. Ancak bir başka gerçek …

Devamını gör »

Neden “Ciddi Ciddi” Bilimkurgu Filmi Yap(a)mıyoruz?

“Önce farklılığı kurmak – yabancılığı oturtmak – sonra da ateşli bir insani duygu kıvılcımının sıçrayıp bu farkı kapatmasını sağlamak: Hayal gücünün bu akrobasisi beni her şeyden çok büyüleyip tatmin ediyor.” –Ursula K. Le Guin Yıl olmuş bilmem kaç. Biz çılgın Türkler neden hâlâ “ciddi ciddi” bilimkurgu filmi yapamıyoruz? Yeni bir soru değil bu; farkındayım. Benden önce defalarca sorulduğunu ve defalarca …

Devamını gör »

Türk Bilimkurgu Sinemasında Kötüler

Yeşilçam denince aklınıza ilk ne geliyor? Büyük aşklar? Olmazsa olmaz. Ya sevenleri ayıran şifasız hastalıklar? Öksürük ve kanlı mendil gözyaşı garantileyicidir, olmasında fayda var. Yuva yıkan yanlış anlaşılmalar? Hastalık kadar değilse de yanlış anlaşılmalar da sevenlerin azılı düşmanları arasında yer alır. Muhteşem dövüş sahneleri? Birkaç yumruk sallanacak, masa sandalye kırılacak, ortalık şöyle güzelce bir dağıtılacak elbette, yoksa esas oğlan demezler …

Devamını gör »

Türk Sinemasında Robotlar

Robot sözcüğü ilk kez Çek yazar Karel Capek’in 1920 tarihli Rossum’s Universal Robots adlı tiyatro oyununda karşımıza çıkıyor. Capek’in robotları insana hizmet etmek için üretiliyor. Zaten robot kelimesi de Çek dilinde işçi anlamına gelmekte. Robotlar, bir sistem eleştirisi olan bu tiyatro oyunundan sonra da görülmeye devam ediliyor. 1927’de Fritz Lang’in yönetmenliğini üstelendiği Metropolis’te, ilk kez insan biçimli bir robot beyaz …

Devamını gör »

Kült Sinema

kult film

Sinemanın 7. sanat olarak kabul edilmesiyle birlikte bu sanat dalı da kendi içinde zamanla birtakım türlere ayrıldı. Dram, komedi ve korku ilk dönem sinemada başı çeken türlerdi. Daha sonra bilimkurgu, müzikal ve animasyon gibi türlerin de katılımıyla sinema sanatı, artan türleriyle birlikte daha da büyüdü. 7. sanatın bu gelişimi, kitlelerle paralel olarak gerçekleşti. Kitlelerin, 7. sanatı sahiplenip ve sevmesi, gerçekleştirilen …

Devamını gör »

Türk Bilimkurgu Sinemasının Geleceği

Başlığı görünce şunu sormak isteyebilirsiniz: “Şu anda Türk bilimkurgu sineması var mı ki geleceği olsun?” Bu sorunun cevabı ise ne yazık ki hiç iç açıcı değil: Günümüzde komedinin içinde parodi unsuru olmanın dışına çıkamayan, geçmişte de yabancı eserlerden fazlasıyla esinlenilmiş, hatta yer yer alıntılanmış tek tük bilimkurgu filmlerimiz göze çarpıyor. Hepsi de topu topu bu kadar. Ve hatta bu filmlerden …

Devamını gör »

Türk İşi Star Wars: Dünyayı Kurtaran Adam

dunyayi-kurtaran-adam

1979 yılında Türkiye’de doğdum. Hayatımın ilk 8 yılındaki tüm TV kültürüm, ülkedeki tek kanal olan devlet yönetimindeki TRT’den ibaretti. Ülkenin tek kanalı, sayısız TV programı arasından nasıl olduysa Star Wars’u seçti ve yayın haklarını satın aldı. TRT’deki programcılar Star Wars’un yarattığı sıçramayı fark eder etmez, TNT’nin Esaretin Bedeli filmini sürekli döndürmesi gibi sık sık yayınlamaya başladılar. 4, 5 ve 6 …

Devamını gör »

Murat Palta’dan Tasvir-i Beyaz Perde

1990 doğumlu Murat Palta’nın Dumlupınar Üniversitesi Lisans Mezuniyet Tezi, bir anda CNN, BBC ve Huffington Post dahil tüm dünya basının gözünü bu tarafa çevirdi. Mirimax’ın kendi sitesine konu oldu. Hollywood ilk kez bir minyatürcünün gözünden anlatılıyor; minyatür genç bir Türk sanatçı tarafından evrenselleştiriliyor; kült filmlerin ve geleneksel sanatların zamansızlığı vurgulanıyordu. “Tasvir-i Beyaz Perde” adlı ilk kişisel sergisini 29 Ocak’ta Galeri x-ist’te …

Devamını gör »

1930’lardan 1980’lerin Sonuna Kadar Çevrilmiş Bilimkurgusal Türk Filmleri Listesi

1937 – GÜNEŞE DOĞRU (İpek Film) Yönetmen: Nazım Hikmet Ran Oyuncular: Ferdi Tayfur, Arif Dino, Neyzen Tevfik 1955 – GÖRÜNMEYEN ADAM İSTANBUL’DA (Kemal Film) (H.G. Wells’in romanından) Yönetmen: Lütfi Ö. Akad Oyuncular: Turan Seyfioğlu, Abdurrahman Palay, Atıf Kaptan 1955 – UÇAN DAİRELER İSTANBUL’DA (Birsel Film) Yönetmen: Orhan Elçin Oyuncular: Özcan Tekal, Halide Pişkin 1966 – ÖRÜMCEK ADAM Yönetmen: Cevat Okçugil …

Devamını gör »