Etiket Arşivleri: Dünyalaştırma

exception

Zorlu Soruların Kıskacında: Exception

Exception‘ın konusunu duyunca şu ana kadar binlerce kez ele alınmış bir tema olduğunu düşünebilirsiniz, hatta bu yüzden sıkıcı bulacağınıza dair önyargınız da harekete geçebilir. Ama bu anime, sorduğu sorular ve barındırdığı insani çelişkilerle farklılaşıyor. Dünya yaşanmaz duruma gelince, insanlık yeni bir yuva arama girişiminde bulunuyor ve gözüne galaksinin öteki ucundaki X-10 isimli bir gezegeni kestiriyor. Gezegeni yaşanabilir duruma getirmek için …

Devamını gör »

Kolonizasyon Robotları Uzay Keşfinin Anahtarı Olabilir

Gelecekte bizler için ötegezegenleri dünyalaştıracak ve buralarda bizlere uygun yapılar inşa edecek kolonizasyon robotları üretmeyi başardığımızda hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ancak bunun için aşmamız gereken çeşitli zorluklar var. NASA’nın 188 cm boyunda ve 136 kg ağırlığındaki beyaz zırhlı insansı robotu Valkyrie, Iron Man ile stormtrooper karışımı bir görünüme sahip. Ancak o bir asker değil, insanların uzayda yaşam alanları inşa …

Devamını gör »

Murray Bookchin Mars’ta: Mars Üçlemesi’nde Doğanın Dönüşümü

Bilimkurgu genellikle teknolojinin ve sözde “zor bilimler”in imgelerini çağrıştırırken, bu türün yazarları aynı zamanda insanların toplumsal ilişkilerine de değinir. Bu geleneğin örneklerinden biri Kim Stanley Robinson‘dır. Ödüllü Mars Üçlemesi’nde (Red, Green ve Blue Mars-Kızıl, Yeşil ve Mavi Mars) Robinson, insanın doğayı (yeniden) üretme becerisinin etiğini ve sınırlarını keşfetmek için Mars’ı yaşanabilir bir gezegene dönüştürme fikrini kullanır. Felsefi ve teorik olarak, …

Devamını gör »

Venüs Kabileleri

Venüs, Romalılar’ın aşk tanrıçası, gece göğündeki en parlak cisimlerden biri ve belki de bir zamanlar, Güneş Sistemi’nin en güzel gezeni. Söylentilere göre Venüs’ün yüzeyinde 3 milyar yıl öncesine kadar okyanuslar vardı ve 750-600 milyon yıl kadar önce tamamen kayboldular. Büyük ihtimalle tektonik hareketler sonucu tüm o okyanuslar uzaya saçıldı. Venüs, sanki Dünya’nın lanetlenmiş güzel ikizi gibi, birdenbire ucube bir gezegene …

Devamını gör »

Mars Kabileleri

İnsan, tarihin başından beri yayılmacı bir tür oldu. Tıpkı karıncalar gibi, insanlar da zamanla koloniler kurdular. Anavatanlarından uzakta, bambaşka diyarlara yelken açtılar. Kurulan kolonilerin arkasında çeşitli motivasyonlar vardı. Keşif, ticaret, savaş, yayılmacılık. Antik Dünya’nın pek çok köşesinde Yunan kolonileri mevcuttu. Fenikelilerin de kolonileri Akdeniz’in etrafına sepelenmişti. İlerleyen çağlarda, Amerika’nın keşfedilmesiyle kolonicilik bambaşka boyutlara ulaştı. Tarih boyunca kurulan kolonilerden bazıları yok …

Devamını gör »
bilimkurgu edebiyat

Bilimkurgu Edebiyatında Yaygın Olarak Kullanılan Temaların İlk Örnekleri

İkinci yüzyılda Samsatlı Lukianos’un “Gerçek Bir Öykü” isimli eseriyle istemsizce başlangıcını yaptığı “bilimkurgu” türü, 21. yüzyılın dünyasında hakkında en çok yazılan ve okunan türler arasındaki yerini sağlamlaştırmış durumda. Peki neydi tam olarak bilimkurgu adı verilen bu tür? Ne anlatırdı ve neye yarardı? Bu kadar kalıcı olmasını sağlayan etmenler nelerdi? İnsanları kendine çeken cazibesi nelerden oluşuyordu? Gelin, hep birlikte bilimkurgunun ve …

Devamını gör »

Asteroit Madenciliğinin Geleceği: Uzay Emperyalizmi Başlıyor mu?

Dünyanın en önemli yatırım bankacılığı ve finansal danışmanlık şirketlerinden Goldman Sachs, Nisan 2017’de yayımladığı raporunda tarihin ilk trilyonerinin bir uzay madencisi olabileceğini belirterek, müşterilerine bu alanda yatırım yapmalarının onlara  21. yy’da muazzam kârlar getireceğine dair tavsiyelerde bulunmuştu. (1) Böyle bir çağrı, kulaklara bilimkurgu gibi gelse de aynı rapora göre asteoridlerde gömülü değerli madenleri çıkarmanın ve Dünya’ya taşımanın önündeki engeller aslında …

Devamını gör »

Mars Üçlemesi #3: Mavi Mars

Mavi Mars, Kim Stanley Robinson’un Mars’ın kolonileşmesi ve yüzeyinin dünyalaştırılması ile ilgili üçlemesinin son kitabı. Büyük ölçüde önceki iki kitabın karakterleri ve politik dünyası üzerine kurulu kitabı sıfırdan takip etmek çok zor. Bu seriyi okumak belli bir zaman istiyor ve maalesef bunun bir kısa yolu yok. Yeşil Mars, Kızıl Mars’a göre kesinlikle bir aşama kaydetmişti, daha çok gerilim ve daha …

Devamını gör »

Nükleer Bomba Atarak Mars’ı Dünyalaştırabilir miyiz?

Tesla ve SpaceX gibi firmaların başını çeken Elon Musk, ilk olarak Stephen Colbert isimli televizyon programcısının 2015 yılındaki bir yayınında Mars’a nükleer bombalar fırlatarak Dünyalaştırabileceğimiz fikrini duyurmuştu. Daha sonradan bu fikirleri akademisyenlerce incelenip mümkün olamayacağı kanısına varıldığında, Discover Magazine‘in 2018 yılında yayımladığı bir makaleye Twitter üzerinden itiraz etmiş ve aşağıdaki cümleleri dile getirmişti: “Mars toprağında hapsolmuş aşırı miktarda karbondioksit vardır. …

Devamını gör »

Mars Üçlemesi 2: Yeşil Mars

Yeşil Mars, Mars Üçlemesi‘nin ikinci kitabı. Üçlemenin ilk kitabı Kızıl Mars’ın birkaç yıl sonrasına uzanıyoruz. Öyle görünüyor ki bu Mars destanı birçok doruk noktasına sahip ve bu yüzden tek bir roman gibi okunmalı. Kim Stanley Robinson, “hangi karakter kimdi, şu an ne yapıyorlar?” gibi soruların cevaplarına yoğunlaşmadığı için serideki kitapları sırasıyla okumak son derece önemli. Birçok açıdan Yeşil Mars, ilk …

Devamını gör »