Etiket Arşivleri: Dune Serisi

Dune’un Dev Kum Solucanlarına Dair 7 Gerçek

Dune‘un dev kum solucanları, bilimkurgu dünyasının belki de en çok bilinen canavarlarıdır. Kitapları okumamış veya eski filmini seyretmemiş olsanız bile bu canavarlardan haberinizin olma olasılığı yüksek. Star Wars ya da Tremors gibi filmlerde bu canavara yapılan göndermelere rastlayabilirsiniz. Ama gerçek şu ki, Dune’un kum solucanları yapısı itibariyle gerçekten çok orijinal ve çoğunlukla da yanlış biliniyorlar. Eğer Denis Villeneuve tarafından yönetilen …

Devamını gör »

Dune Evreni Kısa Tarihi

Birçok ünlü bilimkurgu evreni gibi Frank Herbert‘ın yazdığı Dune evreni de başlangıçta bir fikirden ibaretken zamanla devasa bir evrene dönüştü. Frank Herbert’ın yazdığı 6 esere ek olarak, Brian Herbert ve Kevin J. Anderson‘un birlikte kaleme aldığı hikayelerle eser sayısı 30’u geçti. On binlerce yıla yayılan tarihi, onlarca gezegeni ve yüzlerce karakteri ile Dune evreni, çoğu zaman okurlara kafa karıştırıcı gelebiliyor. …

Devamını gör »

Bir Dune Hikayesi: Caladan Denizi’nin Fısıltıları

Dune‘un onbinlerce yılı bulan kurgusal tarihindeki pek çok olay aydınlanmayı beklemektedir. Bunların bazıları kısa hikaye olarak Frank Herbert tarafından, çoğunluğu ise oğlu Brian Herbert ve bilimkurgu romanları ile tanınan Kevin J. Anderson tarafından anlatıldı. İşte Caladan Denizi’nin Fısıltıları (A Whisper of Caladan Seas) yirmiyi bulan bu kısa hikayelerden sadece biri. Hikayenin en önemli özelliği, Frank Herbert’ın son romanı Dune: Rahibeler Meclisi‘nin yayınlanmasından 14 yıl …

Devamını gör »
dune tanri imparatoru

Dune Serisi, Dune Tanrı İmparatoru ile Devam Ediyor

Bildiğiniz gibi İthaki Yayınları, “Bilimkurgu Klasikleri” adlı iddialı bir diziye girişerek türü seven biz okurları sevindirmeyi başarmıştı. Ursula K. Le Guin’in Anlatış romanıyla 25. kitabına ulaşan dizi, bazısı ilk kez dilimize çevrilen birbirinden değerli eserleri barındırıyor. Dizi kapsamında ilk üç kitabını gözden geçirilmiş yeni çevirileriyle okuma fırsatına eriştiğimiz Dune Serisi ise, Dune Tanrı İmparatoru ile düşsel yolculuğuna kaldığı yerden devam …

Devamını gör »
dune rahibeler meclisi

Dune: Rahibeler Meclisi

Dune Rahibeler Meclisi, Frank Herbert‘ın yazdığı Dune Serisi‘nin son romanıdır. 1985’te yayımlanan eser, geride cevaplardan çok sorular bıraktı. Frank Herbert 1986’da öldüğünde, bilimkurgu edebiyatındaki en büyük eserlerinden biri olan Dune’u mirası olarak bıraktı. Roman, ilk yayımlandığında büyük bir ilgi gördü ve Frank Herbert hayattayken New York Times’ın en çok satanlar listesinde iki numaraya kadar yükseldi. Üstad ölmeden önce Dune Serisi’nin yedinci kitabı için …

Devamını gör »
dune arrakis

Dune Kafirleri

Efsanevi Dune serisinin ilk dört cildinde, Atreides Hanedanı etrafında dönen olaylar sona ermiş ve artık Arrakis hakkında anlatılacak pek bir şey kalmamışken, üstad Frank Herbert seriye sinema filminin gösterime girdiği 1984 yılında yeni bir hikaye ekleyerek bizi şaşırtmayı bir kez daha başarıyordu. Bu eser, serinin önceki romanları kadar popüler olamasa da The New York Times‘ın çok satanlar listesinde 13 numaraya kadar yükselmeyi başarmıştı. …

Devamını gör »
dune

Dune’un Öğretim İncelemesi: Din Hayatın Baharıdır

Frank Herbert‘ın 1965’deki bilimkurgu şaheseri, din araştırmalarından bildiğimiz temalar ve tropelardan o kadar fazla içeriyor ki hepsini ele almak neredeyse imkansız. Köklü bir şüphecilikten, fanatizmin keşfine, kıyametsel görülerin varlık felsefesi incelemesi ve ek olarak kutsal zaman ve mekânın özü ve birbiriyle olan ilişkisine, din ile ekoloji arasındaki dinamik araştırmaya kadar her şey bu hikayeyi canlandırıyor. Ekonomik nedenlerin rolü, dini gücün …

Devamını gör »
dune

Dune Serisi Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Şey

Dune, tüm zamanların en bilinen, en çok okunan bilimkurgu romanlarından biri olabilir ancak bu muhteşem eser, bir gecede yaratılmadı; yayımcılar tarafından defalarca reddedildi, eleştirmenler tarafından yanlış yorumlandı ve bugün bile hayranları tarafından sorgulanıyor. Dune’un muhteşem ruhuna ve sonunda başarıya ulaştığı bu zor yolculuğuna dair bilinmeyen birkaç bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz: İki Ayrı Fikir Tarafından Oluşturuldu Dune üstünde çalışmaya başlamadan önce Frank …

Devamını gör »
duneun-imparator-tanrisi

Dune’un Tanrı İmparatoru

Dune’un baş döndüren hikayesini bilenler için mitolojisinin zirve noktasını oluşturan bir eserden bahsedeceğiz. İlk olarak, kafa karışıklığı yaratan bir konuyu açıklığa kavuşturmakta fayda var: Bazı yayınevleri bilerek ya da bilmeyerek, orijinal adı God Emperor of Dune olan romanı Dune’un İmparator Tanrısı olarak çevirmiştir. II. Leto, tanrı sıfatı olan bir imparatordur. Romanın isminin doğru çevirisi Dune’un Tanrı İmparatoru olmalıdır. Zirve noktasından bahsetmeden önce, hikayenin God Emperor of …

Devamını gör »

Dune Terminolojisi

Dune serisini bilmeyenler için kısa bir özet geçelim: Arrakis gezegeninde bulunan çok değerli bir madde var; melanj ya da bahar olarak da bilinen bu madde, sadece ve sadece yaşam şartlarının çok zor olduğu bu çöl gezegeninde bulunur. Bahar galaksiler arası seyahat için gereklidir. Güçlü tüccarlar ve gezegenler arası ticaret için olmazsa olmaz önemdedir. Bilinen evreni kendisine bağlı hanedanlıklarla yöneten İmparator, …

Devamını gör »