Etiket Arşivleri: Doğan Kitap

nefes rivayetleri

Ölümsüz Bir Anlatı: Nefes Rivayetleri

“Mitler, her ne kadar bazen bir karakterin yaşamını konu alsa da toplumsal bilinçdışının bilince yansımasıdır. Bu nedenle aktarılan mitik öykü bireyin değil toplumsalın öyküsüdür ve onun taleplerini dile getirir.” Homo Narrans – İsmail Gezgin Anlatıcılık geleneği insanlık tarihi kadar eskidir. İlk çağlardan bu yana doğayı seyreden atalarımız, durmadan deveran eden âlemin varlık maksadına dair çıkarımlarda bulunmuş ve nesiller boyunca çeşitli …

Devamını gör »

Sahte Bellek ile Zaman İllüzyonunu Kırmak

Blake Crouch’un yazdığım en zor roman dediği Sahte Bellek (Recursion), insanın beden-zihin birlikteliğinin hâlâ çözülememiş süreçlerine ve aksaklıklarına, hafıza ile zamanın geçmiş, şimdi, gelecek paradokslarının da eklemlendiği sıra dışı kurgusuyla öne çıkan bir roman. Beyin yaşamsal faaliyetlerin devam etmesini sağlayan sistemin patronu konumundadır, tüm organizasyonu üstlendiği gibi ayrıca bilinç düzeyinde karmaşık bir yapıya sahiptir. Bilişsel kavrayışta gerçekleşen ve bize farklı …

Devamını gör »
karanlik-madde-Blake-Crouch

Karanlık Madde: Seçimlerimizin ve Alternatif Gerçekliklerin Şarkısı

Blake Crouch’un altıncı romanı Karanlık Madde, bilimkurgunun en eğlenceli konularından biri olan paralel evrenler etrafında birtakım sorulara odaklanan akıcı bir öykü vadediyor. Karanlık madde, bilimkurgu okurlarının veya evrenin işleyişine meraklı insanların sıkça duydukları bir kavramdır. Bu kavram bize evrenin çoğunu oluşturan ancak ne olduğu hâlâ gizemini koruyan bir maddenin varlığına işaret eder. Buna rağmen Blake Crouh’un karanlık maddeyi kuantum mekaniği ile desteklediğini, …

Devamını gör »
siyah hatiralar denizi

Kafkaesk Bir Bilimkurgu: Siyah Hatıralar Denizi

Mehmet Açar’ın sinema eleştirmenliği yönü epeyce bilindik. Özellikle TRT2’nin her akşam yayımladığı filmleri Alin Taşçıyan ile incelerken gösterdiği ilgi ve alaka sinemasever olarak pek çok insanın duygularını paylaştığını gösteriyor. Sinemanın yedinci sanat olarak rolü önemli ve değerli yorumlarıyla hem yayımlanacak filme dair alınacak keyfi arttırıyor hem de eleştiri konusunda önemli ipuçları veriyor. Bunun yanı sıra Açar’ın romancı ve öykücü bir …

Devamını gör »
Tess Gerritsen - yorunge

Bir Tess Gerritsen Bilimkurgusu: Yörünge

“Unutma ki felaket sadece teoride olan bir şey değildir.” Dr. Emma Watson, mesleğinde hızla yükselmiş bir araştırmacıdır ve nihayet uzun zamandır düşlediği bir deney üzerinde çalışma fırsatını yakalamıştır. Bu deney için yapacağı uzay yolculuğu artık bitmek üzere olan evliliğinden daha önemlidir. Yerçekimsiz ortamın farklı canlı türleri üzerindeki etkilerini incelemek için Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilir. Ne var ki birtakım aksaklıklar olur …

Devamını gör »

İstanbul 2099: Geleceğin Sisli Çöllerine 16 Ayrı Yolculuk

“Ey zulümler sahası… Evet, ey parlak alan, ey facialarla donanan ışıklı ve ihtişamlı saha! Ey parlaklığın ve ihtişamın beşiği ve mezarı olan, Doğu’nun öteden beri imrenilen eski kraliçesi! Ey kanlı sevişmeleri titremeden, tiksinmeden, sefahate susamış bağrında yaşatan. Ey Marmara’nın mavi kucaklayışı içinde, sanki ölmüş gibi dalgın uyuyan canlı yığın.” Yukarıdaki dizeler, eski edebiyatımızın büyük şairlerinden Tevfik Fikret’e ait. İstanbul’un ufuklarını …

Devamını gör »
gunes-hirsizlari-dusler-kabuslar-ve-gelecek-masallari

Doğu Yücel’in Bilimkurgu Öyküleri

1977 İstanbul doğumlu olan Doğu Yücel, yazmaya genç yaşlarda başlayan ve öyküleriyle çeşitli yarışmalarda ödül kazanan bir yazar. İlk kitabı “Düşler, Kabuslar ve Gelecek Masalları“nı henüz 23 yaşındayken yayımlama fırsatı bulan Yücel, burada yer alan öykülerinden “Ölümsüzlüğün Gıcık Sırrı” ile 1999’da Nostromo Bilimkurgu Öykü Yarışması’nda başarı ödülü kazandı. İlk olarak Çitlenbik Yayınları’ndan çıkan kitap, ikinci baskısında Stüdyo İmge Yayınları aracılığıyla …

Devamını gör »