Etiket Arşivleri: Doğa

Kısa Animasyon Filmi: Farklı Dünyalar

farkli dunyalar

Doğa, denge üzerine kuruludur. Ancak bu denge, insanın doymak bilmez hırsı yüzünden gitgide bozuluyor. Dünya ısınıyor, buzlar çatırdıyor, sular yükseliyor… 2015 çıkışlı bu kısa animasyonda, doğa ile insanın karşı karşıya gelişine tanık oluyoruz. Bir kutup ayısının gözleri önünde yükselen petrol tesisi, yerin derinliklerinden kara altını çekip çıkarırken buzlar da yavaş yavaş yok olmaya başlıyor. Gökhan Cılam tarafından yönetilen ve çeşitli …

Devamını gör »

Bok Böceklerine Dair 10 İlginç Bilgi

bok-bocegi

Bok böcekleri, doğada benzersiz bir ekolojik rol oynayan ve oldukça ilginç özelliklere sahip olan canlılardır. Dışkı ile beslenme alışkanlıkları ve inanılmaz güçleri ile bilinirler. Aşağıda, bok böceklerine dair 10 ilginç bilgiyi sizin için derledik. Dışkı ile Beslenme Bok böcekleri, hayvan dışkısı ile beslenen canlılardır. Bu beslenme şekli, onların ekosistemdeki benzersiz rollerinin anahtarıdır. Bok böcekleri dışkıları yuvalarına taşır ve depolarlar. Yavru …

Devamını gör »

Arıların Tarihi: Arısız Bir Dünyanın Kederli Çöküşü

Arıların Tarihi

Norveçli roman yazarı ve senarist Maja Lunde’nin ilk yetişkin romanı Arıların Tarihi, 2015’te yayımlandığında dikkatleri üzerine çekti ve çok okunmasının yanı sıra Norveç Kitapçılar Birliği Ödülü’ne de layık görüldü. Yazarın dört kitaplık iklim-kurgu serisinin ilk parçası olan eser, insanlığın kırılganlığını, doğada yitirilen dengenin yol açabileceği kaosu, ebeveyn-çocuk ilişkisindeki çatışmaları, her şeye rağmen devam eden umut arayışını etkileyici bir kurguyla veriyor. …

Devamını gör »

Yüzyıllık Bir Geçmiş: Bilimkurgu, Çevresel Etmenler ve İklim Değişikliği

bilimkurgu iklim gezegen cevre

Yirminci yüzyılın bilimsel ve evrimsel zaman ölçeklerini benimseyen bilimkurgu, gezegeni bizden önce var olmuş ve muhtemelen bizden sonra da var olacak bir şey olarak düşünmeye çoktan başladı. İklim değişikliği fikri ortaya çıkmadan önce bile bilimkurgu, türümüzün yok oluşuna sebep olabilecek dünyevi felaketlerin vizyonlarını hayallerden kelimelere aktararak bizlere sunuyordu. Dünyanın bir bilimkurgu filmine dönüştüğünü artık söylememize bile gerek yok. Zaten hâlihazırda …

Devamını gör »

Dar Pencere Hipotezi: Ya Geç Kaldıysak?

“Fermi Paradoksuna Çözümler” yazı dizisinin bu bölümünde Dar Pencere Hipotezi‘ni masaya yatırıyoruz. Bilindiği gibi meşhur Drake Denklemi‘ne göre şu an zeki yaşamla dolup taşan bir evrende yaşıyor olmalıydık. Ama sorun şu ki ortada kimse yok! Âdeta evren, büyük bir sessizliğe gömülmüş durumda. Peki ama neden? Bu soru, bilim insanı Enrico Fermi‘nin de aklını kurcaladı ve o ünlü, “Herkes nerede?” sorusunu sorarak bilim …

Devamını gör »

Astronomi ve Mitoloji #1: Güneş

Orta ölçekli bir yıldız olan Güneş, pek çok mitolojinin merkezinde yer aldı. Bazı kültürlerde tanrıça kimliği kazanmakla birlikte, çoğu toplumda eril bir güç olarak kabul edilen Güneş, her şeyi gören gözdü ve adalet ondan sorulurdu. Güneş bizim yıldızımız. O olmasaydı ne Dünya ve diğer gezegenler var olurdu ne de biz… Bu yazıda Güneş’in kütlesinden, ısısından ve yaşından bahsetmeyeceğiz. Konumuz orta …

Devamını gör »

Zoolog Arik Kershenbaum ile Dünya Dışı Yaşam Üzerine Bir Söyleşi

Arik Kershenbaum

Eğer bir bilimkurgu hayranıysanız, eserlerde üretilen uzaylıların insana benzediğini fark etmişsinizdir. İlginç alın kırışıklıklarını veya sivri kulaklarını bir yana bıraktığımızda temel insansı özellikleri hep ön plandadır. Bize benzemediklerinde ise tanıdık ve bazen de rahatsız edici şeyler gibi görünürler; mesela böcekleri, sürüngenleri veya kalamarları andırırlar. Bu durum, Hollywood yaratıcılarının sınırlı hayal gücünden ya da eserler için ayrılan bütçe sorunlarından kaynaklanıyor olabilir …

Devamını gör »

İnsanlık İçin Bir Uyarı: Paskalya Adası

paskalya adasi kapak

Dünyanın en izole yerlerinden biri olan Paskalya Adası, uçsuz bucaksız Pasifik Okyanusu’nda, en yakın kara parçasına (Şili) iki bin mil kadar uzaklıktaki bir konumda öylece bekliyor. Adanın her karışında insanlığın geleceğine dair karanlık bir uyarı var. Adanın coğrafyası, daha önce hiç rastlamadığınız bir kanalda uyku tutmadığı zaman seyrettiğiniz ve gerçek mi yoksa bulanık ruh hâlinizin bir ürünü mü olduğundan tam …

Devamını gör »

“Yürüyen Palmiye” Gerçekten de Yürüyor mu?

Socratea exorrhiza

Muhteşem sinekkapan bitkisinin bir sineği tek lokmada yuttuğunu görmüş olan herkes bazı bitkilerin hiç de kendilerinden beklenmeyecek şekillerde davranabildiklerini bilir. Ağaçlar, bildiğimiz kadarıyla durağan canlılardır; nereye dikerseniz orada kalırlar ve kimse de bahçesindeki ağacın kalkıp dolaşmaya başlamasını beklemez. Söylentilere göre bunun bir istisnası var: Latin Amerika’ya özgü yürüyen palmiye ağacı ya da bilimsel adıyla Socratea exorrhiza. Pek çok insan bu …

Devamını gör »

Doğa Korumacılığı Bilimkurgudan Ne Öğrenebilir?

doga ve bilimkurgu

Ekolojistler, şimdiye dek üzerinde çalıştıkları sistemlerin hep dengeye doğru meylettiğini düşündü. Fakat 20. yüzyıldaki gidişat gösterdi ki, düzensizlik ve karmaşa ana yoldan bir sapma değil, tersine varış noktasının kendisi. İnsanlar ekosistemlere korkunç zararlar verebilirler, bariz biçimde veriyorlar da, ama düzensizlik ve karmaşanın kendisi illaki bir problem olmak zorunda değil. Hatta pek çok ekosistem için tek kararlı durumun ani ve büyük …

Devamını gör »