Etiket Arşivleri: DNA

Bir Zooloğun Gözünden Dünya Dışı Yaşam

İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nden zoolog Arik Kershenbaum, başka dünyalarda yaşam ve yaşamın evrimi üzerine fikirlerini yazdığı yeni kitabı The Zoologist’s Guide to The Galaxy: What Animals on Earth Reveal About Aliens and Ourselves‘te (Bir Zooloğun Gözünden Galaksi Rehberi: Dünya’daki Hayvanlar, Uzaylılar ve Kendimiz Hakkında Bize Hangi Gerçekleri Açıklıyor?), evrensel doğa yasalarının başka gezegenlerdeki canlıları da Dünya’dakilere benzeteceğini belirtiyor. Sinema endüstrisinde tasvir …

Devamını gör »
dinozor

Soyu Tükenmiş Canlıları Yeniden Üretmek Etik mi?

Başlığı okur okumaz eminim ki aklınıza meşhur bilimkurgu filmi Jurassic Park –ve ardından Jurassic World serisi- geldi. Bu filmlerde, fosilleşmiş sivrisineklerdeki dinozor kanı DNA’sı kullanılarak, soyları 65 milyon yıl önce tükenen dinozorlar genetik mühendisliği teknikleriyle yeniden hayata getiriliyordu. DNA molekülünün yarılanma ömrü (521 yıl) nedeniyle, bir fosil örneğinden sağlam DNA bağı elde edebilmenin teorik limiti 6.8 milyon yıl olarak hesaplanıyor …

Devamını gör »

Yıldızlarda Hayat Oluşabilir mi?

Modern astronominin önde gelen sorularından biri, insanların evrende yalnız olup olmadığıdır. İnsanlar son yüzyılda uzay ile alakalı büyük keşifler gerçekleştirse de bu soru hâlâ cevaplanmamış halde duruyor. Uzayda Dünya benzeri gezegenlerin fazlaca bulunduğu bilinen bir gerçek. Hatta yaşam için temel gereksinimlerden biri olarak kabul edilen su da evrende bolca bulunuyor. Güneş Sistemi’nde bile Dünya haricinde dev okyanuslara sahip gök cisimlerinin …

Devamını gör »

Radyasyon Süper Güçler Kazandırabilir mi?

Radyoaktif bir örümceğin ısırması, fazla miktarda gama ışınına maruz kalmak, radyoaktif madde dolu varillerin üzerinize devrilmesi… Hepsini çizgi romanlarda okuyup, filmlerini izledik. Eğer Bruce Wayne ve Tony Stark kadar paranız yoksa veya Clark Kent gibi uzaydan gelmemiş iseniz tüm süper güçlerin kaynağı hep radyasyon olarak gösterildi. Peki günümüzden yaklaşık olarak 120 yıl önce keşfedilen radyasyon süper güçler kazandırabilir mi? İlk …

Devamını gör »
insan genom projesi

DNA’nın Anahtarı: İnsan Genom Projesi

İnsanın gen dizilimini yapmayı, bu yolla da gen haritasını çıkarmayı amaçlayan İnsan Genom Projesi, 18 ülkenin desteğiyle 1990 yılının ekim ayında başladı. Proje, insan genomundan 175.000 baz çiftlik parçalar, yapay kromozomlar haline getirilerek ve bakteriler halinde çoğaltılarak gerçekleştirilmiştir. Çözümlemeleri yapıldıktan sonra parçaların birbiriyle örtüşen dizileri belirlenmiş ve her parçanın özel enzimlerinin profilleri kaydedilerek genomdaki yeri saptanmıştır. Bu çalışmalarda teknolojik gelişmelerin …

Devamını gör »
ahtapot

Bilimkurgu ve Fantastik Eserlerde Uzaylılar Neden Ahtapotlara Benzer?

Bizimle iletişim kuran dünya dışı canlıların çoğunlukla ahtapotlara, mürekkep balıklarına ya da diğer kafadan bacaklılara benzetildiğini fark ettiniz mi? En azından, maskeleriyle ya da ucuz makyajlarıyla Cadılar Bayramı’nda insanlar gibi gözükmediklerinde… Arrival (Varış ), Independence Day (Bağımsızlık Günü), War of the Worlds (Dünyalar Savaşı), The Simpsons… Liste uzayıp gidiyor. Görünen o ki, insansı olmayan uzaylıların her seferinde bombeli kafa yapısına, …

Devamını gör »

Atacama İskeleti Uzaylı mı, İnsan mı?

Öncelikle, konuya girmeden, cevabın “insan” olduğunu belirtelim. Her ne kadar tuhaf görünüşü Hollywood filmlerini süsleyen bir uzaylıyı andırsa da, yaklaşık 20 yıl önce Şili’nin kuzeyinde Atacama Çölü‘nde bulunan 15 cm uzunluğunda dişi bir prematüre (erken doğan) insan fetüsü. Her şeye isim vermeyi seven (ama her zaman bu konuda pek de becerili olamayan) bilim insanları, bu fetüsün bulunduğu çöle ithafen kendisine …

Devamını gör »
dark-sphere-space

Uzak Geleceğin Kozmik Dehşeti

“İnsan ırkı ileride yok olacak. Başka ırklar ortaya çıkacak ve onlar da yok olacak sırayla. Gökyüzü buzla kaplı bir boşluk olacak, yarı ölü yıldızların cılız ışığıyla delinecek. O yıldızlar da kaybolacak. Her şey yok olacak. Ve insanlığın tüm çabası temel parçacıkların serbest hareketi kadar mantıksızdır. İyi, kötü, ahlak, hissiyat? Hakiki ‘Viktoryan safsataları’. Varolan tek şey egotizmdir.” Hakikatin çiğ bir sedası …

Devamını gör »
renkli gorusun evrimi

Renkli Görüşün Evrimi

Her şeyden önce doğada renk diye bir şey olmadığını belirtmeliyiz. Renk beyin tarafından üretilen bir algıdır. Işık dediğimiz elektromanyetik tayfta farklı dalga boylarını farklı renklerle eşleştiriyoruz. Bu yazıda aşağıdaki sorulara yanıt arayacağız: Kaç tane renk görebiliyoruz? Neden 7 tane renk ismi var? Herkes renkleri bizim gibi mi görüyor? Renkli görüş nasıl evrimleşmiştir? Şimdi bu sorulara yanıt bulmaya çalışalım. Kaç Tane …

Devamını gör »
olumsuz

Ölümsüzlüğün 5 Bilimsel Yöntemi

Bilimin insanları ölümsüz yapacağı zamanlar sanıldığı kadar uzak olmayabilir. İnsan vücudunu ve aklını uzun süre çalışır kılmanın birçok farklı yolu var ve bu konu üzerine deneyler yapılmaya devam ediyor. İşte en çok ümit veren beş teknik: Genlerin Hâlihazırda Yapabildiği Şeylerin Kilidini Çözmek Sizi bir vampir kadar uzun yaşamaktan alıkoyan tek şey telomeraz adı verilen bir enzim. Eğer milyonlarca yıl boyunca …

Devamını gör »