Yazı dizimizin ilkinde müzikleriyle sinema tarihine adını yazdırmış 10 filmi listelemiştik. Kimi kültleşmiş filmlerin soundtrackleri de en az filmlerin kendisi kadar unutulmaz olmuştur. Sinema için müziğin önemi çok büyüktür ve filmi daha üst seviyeye taşıyan unsurların başında gelir. Unutulmaz bir sahnenin daha fazla akılda kalması ancak müzikle mümkündür. Geçmişten günümüze sinema tarihi böyle klasik sahnelerle dolup taşmıştır. Müziğini duyar duymaz …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: District 9
Aşkımız Kısa Sürdü: Neill Blomkamp
Kimi yönetmenler vardır, film çektikçe pişer ve sonunda bir an gelir ve zirve noktasına ulaşır. Big Fish ile Tim Burton veya Schindler’s List ile Steven Spielberg gibi. Kimi yönetmenler de kariyerine zirvede başlar ve yavaş yavaş düşüşe geçer. Örneğin M. Night Shyamalan bunlardan biridir. Kimi yönetmenlerin ise hedefledikleri bir seviye vardır ve o seviyeyi yakalayan bir film çektikten sonra daha …
Devamını gör »Gişede Milyonlar Kazanmış Düşük Bütçeli Bilimkurgu Filmleri
Büyük bütçeli bilimkurgu yapımları oldukça yeni bir gelişme sayılır. Gişe rekorları kıran 2001: A Space Odyssey ve Star Wars: A New Hope gibi özgün filmler yalnızca 10 milyon dolara yakın bütçeye sahipti. Buna karşılık, Star Wars: The Force Awakens aşağı yukarı 300 milyon dolar bütçe ile çekildi. Daha büyük bütçe, daha gösterişli efektler, daha geniş oyuncu kadrosu ve izleyiciye sağlam …
Devamını gör »Uzaylıların Kazandığı 10 Bilimkurgu Filmi
Uzaylılarla mücadele içeren çoğu filmin sonunda hep insanlık kazanır, ancak bunun istisnaları da var… Yönetmenler ve yazarlar, yıllar boyunca uzaylıları düşledi; kitaplarını, filmlerini ve dizilerini bu hayallerle doldurdu. Özellikle Hollywood’un ciddi bir uzaylı takıntısı var. Bu iyi bir şey çünkü dünya dışı yaşam meraklıları, bu sayede inanılmaz uzaylı tasvirleri gördü. Tıpkı süper kahraman – kötü adam filmlerinde olduğu gibi, çoğu …
Devamını gör »Dünya Dışı Canlıları Konu Alan İzlenesi 10 Film
Uzaylı (Dünya dışı canlı) konsepti, bilimkurgu yapımlarının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Herhangi bir soru işaretini dünya dışı canlılara bağlayarak çözmek mümkündür. Çünkü dünya dışı canlılar söz konusu olunca, ne ile karşılaşacağımızı bilmediğimiz engin bir okyanus bizi bekliyor. Listede, dünya dışı canlıların işlenişi açısından bilimsel temeller kapsamında en gerçekçi olana doğru ilerleyeceğiz. Keza gerçekçilikten sonra bizim için hikâye ve senaryo açısından en …
Devamını gör »İnsanların Kötü Tarafta Olduğu Bilimkurgu Filmleri #1
Bilimkurgu filmleri ekseriyetle izleyicisine bir mesaj vermeye çalışır. Genellikle de bu mesaj, insanları yaklaşan bir tehlikeye karşı uyarmaktır. Bu yaklaşan tehlike bazen bir uzaylı istilası, bazen tüm dünya nüfusunu yeryüzünden silecek yeni bir hastalık, bazen de teknolojinin ta kendisidir. İster yapay zekâ olsun, ister robotlar, isterse de bambaşka bir makine türü, filmler daima tehlikenin insanlara yönelik olduğu bakış açısıyla ilerler. …
Devamını gör »Bilimkurgunun Anti-Yerçekimi Araçlarına Dair “Ufak” Bir Ayrıntı
Neredeyse her türden bilimkurgu eserinde on yıllardır, kerameti kendinden menkul tekno-büyüsel anti-yerçekimi araçlarını izliyoruz. Ne de olsa devasa bir aracın havada kolaylıkla süzülebiliyor olması kadar “GELECEK” diye bağıran pek az şey var. Buna rağmen, filmlerde ve dizilerde gördüğümüz onca farklı anti-yerçekimi aracının hiçbiri, olmazsa olmaz görünen bir detayı göz önüne almış gibi durmuyor. Tamam, anti-yerçekimi tamamen kurgu eseri bir konsept. …
Devamını gör »Hibrit Filmler #5: Bilimkurgu-Aksiyon
Yazı dizimizin bu bölümünde içinde aksiyon olan bilimkurgu filmlerini sıraladık. İlk 10’a giremese de orada olmayı hak eden pek çok film de oldu. İlk 10’a aldığımız hemen her film, belki de listemizde birinci olabilecek potansiyelde. İşte filmlerimiz… Total Recall (1990) Başrollerinde Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone gibi yıldızları barındıran film, bir Philip K. Dick uyarlaması. Filmin öyküsü Douglas Quaid etrafında dönüyor. …
Devamını gör »En İyi Film Oscarı’na Aday Olan 12 Bilimkurgu Filmi
Fantastiğe de göz kırpan anlatımı nedeniyle The Shape of the Water’ı bir kenara koyarsak, yaklaşık 100 yıllık tarihi boyunca herhangi bir bilimkurgu filminin “En İyi Film” dalında Oscar ödülü alamadığını bilmek bilimkurguseverler için epeyce can sıkıcı olabilir. Her ne kadar heykelciği kucaklayamamış olsalar da, çeşitli bilimkurgu yapımlarının zaman zaman bu dalda ödüle aday gösterildiğini biliyoruz. Tabii bu rakamlar pek tatmin …
Devamını gör »Bilimkurgu Yapımlarından Unutulmaz Uzay Gemileri #3
Bilimkurgudaki unutulmaz gemileri tanıttığımız serinin üçüncü ve son bölümünde dokuz yeni gemiyle karşınızdayız. Keyifli okumalar! Heart of Gold (Otostopçunun Galaksi Rehberi) Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin fan wiki’sine göre bu eğlenceli ve enerjik gemi, evrenin her noktasına, neredeyse anında ve gerçekte yol almadan, hiper uzaya çıkmadan, warp sürücüsüne gerek duymadan ulaşmayı sağlayan bir ‘sonsuz olasılıksızlık sürücüsüne’ (Infinite Improbability Drive) sahiptir. Geminin tasarımcıları, …
Devamını gör »