Distopya, bilimkurgu edebiyatı içerisinde sağlam bir geçmişe sahiptir. Distopyalar ciddi ve karanlıktır. Tıpkı kabusların beyni kötü senaryolara hazırlaması gibi okuyucuyuları muhtemel bir kötü geleceğe karşı uyarır. Bazen uyarıdan ziyade sadece çarpıcılık ön plandadır. Onca yıllık distopya geleneği, bir çeşit kovalamacanın (sistem ve karşıtları arasında) yüksek temposunda arka plan olarak kalır. Artık elimizi sallasak distopyaya çarpıyoruz zaten, hâliyle birbirinin tıpkısı, hemen …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Distopik
Distopik Kurgunun 6 Önemli Unsuru
Distopya hoş bir tınıya sahip değil ve cümle içinde kullanıldığı zaman, ne söylenirse söylensin o cümleye berbat bir acılık katar. Kuşkusuz insanlık, bir noktada kötünün de kötüsünü hayal etti ve hemen her türlü distopik kurguyu işlemekten çekinmedi. Günümüzde bunun ötesine geçebilmek ve insanlara hiç duymadıkları bir distopik kurgu anlatabilmek elbette kolay değil. Nihayetinde Tolkien bile, Yüzüklerin Efendisi’nden sonraki ork tapıcısı …
Devamını gör »5. Sezonuyla Black Mirror
Geçtiğimiz yılbaşında yayımlanan Bandersnatch isimli interaktif filmin ardından Black Mirror‘ın merakla beklenen 5. sezonu izleyicilerle buluştu. Dizinin Netflix’e geçmesinden sonra 6 bölümden oluşan iki sezonun ardından yeniden ilk iki sezondaki formata dönen dizinin yaratıcısı Charlie Brooker, 3 yeni bölümle birlikte Black Mirror evrenini biraz daha genişletmiş oldu. Toplamda 23 bölüme ulaşan dizinin bu sezonki bölümlerinin isimleri ise sırasıyla şöyle: Striking …
Devamını gör »Dev Reklam Şirketlerinin Kontrolündeki Dünya: Uzay Tacirleri
“Sanırım burada öğrendiğim şey, reklamların bilinçaltına biz meslektekilerin bile düşündüğünden daha kuvvetle etki yaptığıydı. Reklamcılıktan sürekli ‘şu boktan şey’ diye bahsedildiğini duyduğumda şok olmuştum. İlk başta şaşırmış ama reklamların insanların beynine işleyip yine de işe yaradığını görünce zevklenmiştim.” -Mitchell Courtenay. 1919’da doğan Frederik Pohl, bilimkurgu dünyasının unutulmaz isimlerinden biridir. Roman ve öykülerinin yanı sıra dergici geçmişi de bulunan Pohl, belirli …
Devamını gör »Besinlerin Geleceğine Bilimkurgusal Bir Bakış
Yediklerimiz yaşamımızı sürdürebilmek için gerekli olduğu kadar, kültürün önemli bir göstergesi de. Bilimkurgu eserlerinde bizi büyüleyen pek çok şeyden biri de hayal edilen gelecekte kültürün nasıl şekillendiğini görmek. Moda, müzik, ulaşım ve mimari gibi ögelerin yanında yiyecekler de bilimkurgu eserlerindeki anlatıyı kavrayabilmemiz ve eserle bağ kurabilmemiz için gerekli sahneleri inşa etmede işlevsel bir rol oynar. Pek çok bilimkurgu filminde ve …
Devamını gör »Sıra Dışı Korkunç Bir Gelecek: The Handmaid’s Tale
Karşımızda pek de abartılı bulamayacağınız, izlerken ürpereceğiniz sıra dışı bir gelecek tasviri var: The Handmaid’s Tale… Margaret Atwood’un 1985 yılında kaleme aldığı ve 1992 yılında Afa Yayınları tarafından “Damızlık Kızın Öyküsü” adıyla dilimize kazandırılan kitabından yola çıkarak hazırlanan bir dizi. İlk sezonu sona eren ve 2. sezon onayını kapmış olan dizi, “Dram Dalında En İyi Dizi” ödülünü alırken ve Offred …
Devamını gör »Dünya’ya Karşı Bir Devrim Mücadelesi: Ay Zalim Bir Sevgilidir
“Devrim, çok az kişinin uygulayabilecek kadar yetkin olduğu bir bilimdir. Doğru örgütlenmeye ve hepsinden önce, iletişime bağlıdır.” – Profesör Bernardo de la Paz. Bilimkurgunun ustalarından Robert Anson Heinlein, 1907’de ABD’de doğdu. Deniz Harp Akademesi’ndeki eğitiminin ardından ordunun donanmasında görev aldı. 1934’te ise sağlık sorunları sebebiyle emekliye ayrıldı. Kısa bir süre fizik eğitimi de alan Heinlein bilimkurgu yazmaya girişti. İlk öyküsü, …
Devamını gör »Teknolojik Fetişizmin Cinsellikle Buluşması: Çarpışma
“20. yüzyılı egemenliği altına alan kabusun akılla evliliğinden her zamankinden daha belirsiz bir dünya doğdu. İletişim dünyası içinde teknolojinin kötü ruhları ve paranın satın alabileceği düşler kol geziyor. Termonükleer silah sistemleri ve alkolsüz içecek ticareti, reklamcılığın ve uydurma olayların, bilimin ve pornografinin yönettiği ışıltılı bir dünyada varlığını aynı anda sürdürüyor. Yaşamımız 20. yüzyılın o büyük, ikiz ana temasının egemenliği altında: …
Devamını gör »Güncelliğini Koruyan 6 Distopik Film
Bugün olan bazı korkutucu şeyler tuhaf bir şekilde tanıdık gelmiyor mu? Bunun nedeni belki de bazı filmlerin, bugünleri şok edici bir doğrulukla öngörmesidir. Cep telefonu bağımlısı zombiler… İş ve ev arası geçen sıkıcı bir hayat… Ardı arkası kesilmeyen reklamlar… Children Of Men Britanyalı olmayanların hayvan gibi kafeslerde tutulduğu bir manzarayı gözler önüne seren filmde, göçmenler sınırdışı ediliyor. Bu filmi izledikten sonra …
Devamını gör »Black Mirror Senaryosu Olabilecek 7 J. G. Ballard Öyküsü
“Ama hiç olmazsa yollar mükemmeldi. Bu topluma yöneltilebilecek eleştiriler ne olursa olsun, yol yapmayı iyi bildikleri su götürmezdi. Sekiz, on, on iki şeritlik otoyollar tüm ülkeyi ağ gibi sarıyor, yaya üstgeçitlerinden şehrin merkezindeki dev otoparklara giriyor ya da geniş banliyö yollarına ayrılıp alışveriş merkezlerinin çevresindeki park yerlerine ulaşıyordu.” -Bilinç Eşiğini Atlayan Adam isimli öyküsünden. Black Mirror, insanın teknoloji ile olan …
Devamını gör »