Etiket Arşivleri: Dijital

Geleceğin Metaverse’leri

Zaman su gibi akıp geçiyor. “Metaverse” sözcüğü, 2021 yılında Facebook’un ismini Meta olarak değiştirmesiyle popüler olmuştu. Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime girdiği sanal mekânlar o günden bugüne epeyce gelişim kaydetti. Metaverse’ler oyun oynamak, sosyalleşmek, dijital varlıkları alıp satmak, sergi gezmek, konser dinlemek ve kongrelere katılmak gibi amaçlar için kullanılıyor. Metaverse’leri sanal gerçeklik gözlükleri, bilgisayarlar ya da mobil cihazlar aracılığıyla deneyimleyebiliyoruz. Sanal gerçeklik …

Devamını gör »

Öznel Bir Tartışma: CGI mı, Pratik Efekt mi?

cgi ve pratik efekt

Film meraklıları arasında pratik efektlerin CGI’dan daha iyi olup olmadığına yönelik tartışmalar yıllardır sürüyor. Bilmeyenler için pratik efekt, fiziksel ve somut bir nitelik taşır. Animatronik çeşitli kuklalar, set içinde oluşturulan patlamalar ve makyajla ortaya çıkan her şey pratik efektlerin içine girer. CGI ise bilgisayarlar ile oluşturulan efektlerin kısaltmasıdır. Bunlar bir bilgisayar yardımıyla oluşturulur ve pratiğe göre daha güvenlidir. Hatta bazen …

Devamını gör »

2000’ler Retro-Fütürizmi

Küresel Isınma tarihiyle senelerden 2008. İnsanlar uzaydan gelen yeni bir çeşit virüs yüzünden antibakteriyel jellere bağımlı hale geliyor. Vizyonda Recep İvedik 42 var. Filmin konusu da bayağı güncel. Wraithler galaksiye yayılmaya başlamış halde. Stargate takımları nedense bu tehlikeye karşı başarısız oluyor. Recep ise Kara Ambar Kamyoncular Derneği’ni toplayarak galaksiyi tehdit eden Wraithlere karşı savaşmaya başlıyor. Nihayetinde kendine has metodlarla galaksiyi …

Devamını gör »

Siberpunk Yazma Rehberi

siberpunk

Edebi bir eser yaratmak için ne gerekli? Şüphesiz ki, buna verilecek ilk yanıt yetenektir. Peki ne yeteneği? Kelimelerle arası çok iyi olduğu halde beş satır yazı yazamayan ya da okuyamayan pek çok insan tanıdım. Kelimelerle arası iyi olmak edebi bir eser üretmek konusunda bir artı sağlar, hayallerini tahlil edebilmek ise bir başka artı. Peki ya dahası? Bunlar tek başına harcanmış …

Devamını gör »

Teknoloji Sayesinde Kariyerine Devam Eden Ölmüş Ünlüler

Rogue One: A Star Wars Story’deki Carrie Fisher’dan Fast&Furious’taki Paul Walker’a kadar, öldükten sonra filmlerde sapasağlam görünen aktörlerin sayısı artmaya başladı. Hatta kimi zaman sahneye bile çıkıyorlar. Mesela merhum şarkıcının anısına kurulan bir hayır kuruluşuna destek için, Amy Winehouse’un hologramı bir tura bile çıktı. Kimi aktörler ve film şirketleri üç boyutlu dijital tarama sayesinde oyuncuların öldükten sonra bile kariyerlerine devam …

Devamını gör »

Karanlık Çağlar Yeniden mi Geliyor?

Fransa’daki Lasko mağarasına çizilen resimler otuz bin yıldır sapasağlam yerinde duruyor. Mısır yazıtları altı bin yıldır ayakta ve okunabiliyor. Sümer yazıları dört bin yıldır kil tabletlerde kazılı… Öklit’in büyük kitabı Elementler iki bin yıl sonra bile okunabiliyor. Peki teknolojinin parlak örnekleri olan CD-Rom ve flaş belleklerin ömrü ne kadardır dersiniz? Ya da sabit disklerin? Bildiğimiz kadarıyla hiç biri on yıldan …

Devamını gör »

Teknoloji ile Oyuncuları Yeniden Yaratmak

tarkin

‘’Sizi dijital taramadan geçirmek istiyoruz. Her şeyinizi; vücudunuzu, yüzünüzü, duygularınızı, gülüşünüzü, göz yaşlarınızı… Sanal bir örneğinizi yaratacağız. Böylece Robin Wright sonsuza dek bizim olacak…’’ Bunlar 2013 çıkışlı bilimkurgu filmi The Congress’te, Jeff Green’in bir oyuncuyu gelecek nesiller için kaydetme fikri üzerine konuşurken söylediği sinir bozucu sözlerdi. Robin Wright, devir işleminin ardından görünümünün nasıl kullanılacağına dair tüm kontrolü kaybedecek ve böylelikle de stüdyonun bir malı haline …

Devamını gör »