Etiket Arşivleri: Derleme

Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Kitap Lansmanı

arz cephesinde yeni bir sey yok lansman

Üçüncü öykü seçkimiz Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok ile bilimkurgu edebiyatımıza eser ve yazar kazandırmayı sürdürüyoruz. Genç yaşta yitirdiğimiz Kadri Kerem Karanfil’e ithaf edilen ve henüz ön satıştayken ikinci baskıya gitmeyi başaran kitap, ülkemizde fazla örneğini görmediğimiz mizahi bilimkurgu alt türünde yirmi sekiz öyküyü bir araya getiriyor. Seçkinin yazarları, 16 Eylül 2023’te Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi çatısı altında …

Devamını gör »

Bilimkurgu Kulübü, Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’u Sunar

arz cephesinde yeni bir sey yok kapak

Bilimkurgu Kulübü‘nün üçüncü öykü kitabı Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, Fihrist Kitap etiketiyle 28 Temmuz’da okurla buluşuyor. Yeryüzü Müzesi (İthaki Yayınları, 2018) ve İlk (İthaki Yayınları, 2021) seçkilerinin ardından gelen kitap, adından da anlaşılacağı üzere bize yine bizi anlatmayı, ancak bu kez şakanın dozunu biraz arttırmayı planlıyor. Ülkemizde fazla örneğini görmediğimiz mizahi bilimkurgu alt türünde yirmi sekiz öyküden oluşan …

Devamını gör »

Geleceğin Dünyasına Doğru: İleri Sar

ileri sar gelecekten oykuler

Yıl 2023 olsa da, bilimkurgu ülkemizde koltuğunu sağlama almış değil. Bilimkurgu denilince çoğu kişi hâlâ burun kıvırmakta ve türü uçuk kaçık olarak değerlendirip dışlamaya devam etmekte. Oysaki bilimkurgu, misyoner yapısıyla ilgi gösterilmesi gereken en elzem tür diyebiliriz. İnsanların cep telefonuyla dünyanın bir ucundan diğer ucuna, “seni seviyorum,” diye seslenebilmesine, İstanbul’da oynanan bir spor müsabakasının Kars’ta canlı izlenebilmesine -sağlık, güvenlik ve …

Devamını gör »

Bilimkurgu ve Fantastik Mizah Öyküleri: Anasuni Uzay Gemisi

anasuni uzay gemisi - kapak

Eksik Parça Yayınları’ndan çıkan Anasuni Uzay Gemisi öykü kitabının yazarları bir baba-oğul: Attila Ertürk ve Ozan Ertürk. Ozan Ertürk’ün yine aynı yayınevinden çıkan Ruhban adlı bir bilimkurgu romanı da var. Bilimkurgu Fantastik Mizah Öyküleri alt başlığını taşıyan kitapta on bir öykü yer alıyor. Kitabın başlangıcındaki Öyküleri Okuma Rehberi bölümünde, öykülere dair şunlar dile getiriliyor: “11 öykünün hepsi komedi, hepsi Türkiye …

Devamını gör »

Çok Yönlü Bir Öykü Antolojisi: Güneşin Altın Elmaları

gunesin-altin-elmalari-kapak

“Düz yazının şairi” olarak da bilinen Ray Bradbury, 22 Ağustos 1920’de doğdu. 1950 yılında yazdığı Mars Yıllıkları ve onu diğer yazarların yanına taşıyan Fahrenheit 451 en önemli eserlerinden bazılarıydı. Bilimkurgunun yanı sıra korku, polisiye, fantezi, gizem ve gerçekçi kurgu türünde de dişe dokunur eserler kaleme aldı. Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana, Ölüm Yapayalnız Bir İştir, Cadılar Bayramı Ağacı ve …

Devamını gör »

Absürt, Sarsıcı, Heyecanlı ve Oyunbaz: Callahan Günlükleri

callahan-gunlukleri-kapak

Kanada vatandaşı olan Spider Robinson, 24 Kasım 1948’de Amerika’da doğdu. 1971 yılında üniversiteden mezun oldu ve New York’ta kanalizasyon sistemlerini korumak için gece bekçiliği yaptı. Bu işte bir gelecek göremeyince 1973 yılında kaleme aldığı “Gözleri Olan Adam” öyküsüyle yazarlığa adım attı. Küçük bir kıvılcım ile başlayan kariyeri maddi anlamda beklediği gibi gitmese de, ilerleyen dönemlerde üretkenliği artarak mesleğini devam ettirdi. …

Devamını gör »

Modern Bilimkurgu Öyküleri: Makine Öğrenmesi

makine ogrenmesi

Bilimkurgu edebiyatında kısa öykü yazmak diğer türlere göre daha zordur. Zira kelime sayılarının yazarın kalemine ket vurduğu bir gerçeklikte hem istenilenin verilmesi hem de yazarın kendini tatmin etmesi meşakkatli bir iştir. Tüm bu kabuk etkenlerin yanında, bir kısa bilimkurgu öyküsünde teknolojik gelişmeler, karakter derinliği, kusursuz bir kurgu ve etkileyici bir final gibi önemli başka unsurlar da bulunmalıdır. Nitekim bu yükün …

Devamını gör »

Fatih Yürür’ün Kıyamet Treni Harekete Geçti

kiyamet treni kapak

Peki, ya bütün hikâyeler anlatıldıysa? Dünyanın merkezindeki panayıra hoş geldiniz! Ne yazık ki perde, birkaç dakika içerisinde kapanacak gibi görünüyor. Yine de kim bundan emin olabilir ki? İstanbul’un bu zamana kadar tanıklık ettiği en absürt hikâyenin sayfalarına dalmaya hazır mısınız? O hâlde Kıyamet Treni’ne biletinizi almayı unutmayın. Yıl 1973… Hem sosyal hem siyasal hem de kültürel değişimlerle çalkalanan bir Türkiye. …

Devamını gör »

Bilimkurgu Kulübü Haftanın Kitabı Listesi

Yıllardır düzenli olarak sizlerle buluşturduğumuz “Haftanın Kitabı” köşesi, hem Bilimkurgu Kulübü’nün ayrılmaz bir parçasına dönüştü hem de birçok okuru türün önde gelen eser ve yazarlarıyla tanıştırdı. Her hafta yazarlarımızın oylarıyla belirlenen kitaplar sayesinde bilimkurguseverler, “Bu aralar ne okusam?” derdinden kurtuldukları gibi, kendilerine geniş çaplı bir okuma listesi hazırlama imkânına da kavuşmuş oldu. Herkes kolayca ulaşıp okuyabilsin diye yalnızca baskısı olan …

Devamını gör »

Özgün Bir Derleme: Schrödinger’in Papağanı

Yerli Bilimkurgu Edebiyatı, görmezden gelinme, küçük görülme gibi ön yargılara maruz kaldıktan sonra her türden okurun ilgisini çekmeyi başararak bir yükselme dönemine girdi. Bu engellenemez yükselişteki en büyük pay ise tabii ki türe gönül vermiş hayal gücü zengin yazarlarımıza ait. Türkiye’nin ilk bilimkurgu eseri “Başka Dünyalarda Canlı Mahlûkatlar Var Mı?“nın yazarı Osman Nuri Eralp‘in yaktığı ateş son yıllarda yayımlanan yeni öykü …

Devamını gör »