Etiket Arşivleri: David Cronenberg

Sinemanın Picasso’su: David Cronenberg

david cronenberg

“Sinemanın Picasso’su”, yönetmen David Cronenberg için yapılacak en doğru tanımdır. 15 Mart 1943 tarihinde Kanada’da dünyaya gelen yönetmenimiz, gazete muhabiri bir baba ile müzik öğretmeni bir annenin oğludur. Çocukluğundan beri asıl ilgi alanı yazarlık olur ve daha 8 yaşındayken yazdığı korku öyküsü bir edebiyat dergisinde yayımlanır. Sonradan edebiyatın akademik eğitimini alır ve Toronto Üniversitesi edebiyat fakültesini bitirir. Yan dal olarak …

Devamını gör »

Telekinezi Konulu 10 Bilimkurgu Filmi

Telekinezi maddelerin üzerinde düşünce gücüyle (yani onlara fiziksel olarak temas etmeden) etki yaratabilme yeteneği olarak tanımlanabilir. İnternet’te basit bir aramayla bile bu yeteneğe sahip olduğunu iddia eden kişilere, konu hakkında çekilen belgesellere ve yapılan çalışmalara ulaşmak mümkündür. Elbette bunların hiçbiri telekinezinin varlığına delil teşkil etmez. Özellikle belirtmek isteriz ki elimizde telekinezinin var olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Bilimin çerçevesi dışında kalsa …

Devamını gör »

Sinek Olmak ya da Olmamak: İşte Bütün Mesele Bu

Pek az filmin hem orijinal ilk çekimi hem de yıllar sonraki yeniden çekimi birden klasik mertebesine erişebilmekte. Genellikle ve çoğunlukla, yeniden çekimler kalite itibariyle eskisinin yanına bile yaklaşamayan felaketler olarak sinema tarihinin çöplüğünde yer alırken, David Cronenberg’in 1986’da yönettiği Sinek, bu konuda örnek gösterilebilecek bir istisna. Hem George Langelaan’ın 1957’de Playboy dergisinde yayımlanan aynı adlı kısa öyküsünden 1958’de sinemaya uyarlanan, …

Devamını gör »

Sinemada İnsan İlişkileri

TheFly

İnsanların birbirleri ile ilişki kurma yeteneği, basit bir durum gibi gözükmesine rağmen karmaşık bir eylemdir. Kişilerin sosyal ve entelektüel düzeyleri, insanlar ile olan ilişkilerinde belirleyici rol oynar. Doğal olarak sinemada insan ilişkilerini konu olan sayısız eser üretilmiştir. Bir diyalog sihirbazı olan Woody Allen’ın neredeyse bütün filmleri karmaşık insan ilişkileri üzerinedir. Ünlü yönetmen 1977’de kotardığı Annie Hall filminde, sınıfsal farklılıkların kadın-erkek …

Devamını gör »

Total Recall Hakkında Bilmediğiniz 15 Gerçek

total recall

2012 tarihli versiyonu izleyenler nezdinde kalıcı bir etki yaratmamış olabilir, fakat hafızalara kazınan ve çeyrek asır evvel beyazperdeyle buluşan Total Recall (Gerçeğe Çağrı), bilimkurgunun görkemli tarihinde kendine eşsiz bir yer edinmeyi başardı. Filmi yakın zamanda tekrar izlemiş olsanız bile, Arnold Schwarzenegger’in bu modern klasiği hakkında bilmedikleriniz olabilir. 1. 10 Yılı Aşkın Bir Süre Yapım Aşamasında Kaldı 1976 yılında henüz çaylak birer …

Devamını gör »

David Cronenberg ve Bilimkurgu

cronenberg kapak

David Cronenberg kalıpların dışında dolaşmayı seven, sınır tanımayan bir yönetmen olarak ün yapmıştır. Bir Ucubeler Sirki yöneticidir adeta. Tuhaflık ve alışılmışın dışında olmak onun göbek adıdır. Rahatsız edici sahnelerle dolu filmleri her sinemaseverin izleyebileceği türde değildir. Ancak Kanadalı yönetmeni; tek amacı kan, cinsellik ve şiddet görüntüleri ile izleyiciyi şoke etmek ve korkutmak olan yönetmenlerden ayrı tutmak gerekir. Cronenberg her şeyden …

Devamını gör »

Kuralları Değiştiren Yazar: J. G. Ballard

1930 Şanghay doğumlu James Graham Ballard, teknolojik gelişmelerin değil; psikoloji, politika ve toplum bilimin öne çıktığı yeni dalga bilimkurgunun en önemli temsilcisidir. Pearl Harbor baskınıyla beraber 1942 yazından savaş bitimine kadar tutsak kalmış; savaş, tutsaklar kampı ve atom bombası gibi şeyleri ilk elden gözlemlemiştir. 1946’da İngiltere’ye yerleşmiş ve Cambridge Üniversitesi’nde psikiyatri eğitimi görmüştür. Kısa süre Kanada’da Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde (RAF) …

Devamını gör »

Bilimkurguda Cinsellik ve Erotizm #2

bilimkurguda-cinsellik

Bilimkurgu, diğer edebi türlere nazaran cinselliği anormalliklerle harmanlamaya daha müsaittir. Robet Bloc, Ray Bradbury ve Theodore Sturgeon, yazdıkları kimi hikayelerinde cinsellik ile şiddet, kan, tiksinti ve ıstırabı iç içe geçirmiştir. Alıştığımız cinselliği zihin ve vücut birlikte uyum içinde kontrol ederken, bilimkurguda zihin ve vücut birlikteliği “tuhaf”olarak görülmüş ve zihnin tüm organizmaya hakim olması tercih edilmiştir. Diğer yandan bilimkurgu, oldukça farklı cinsel beklentileri olan ütopik …

Devamını gör »

Bilimkurguda Cinsellik ve Erotizm #1

bilimkurguda-cinsellik

Bilindiği üzere bilimkurgu tutucu ve daha çok erkeklere hitap eden bir tür. Cinsellik ve erotizm ise, 1960’lara kadar verilen eserlerde pek söz edilmemesine karşın tüm popüler edebi türlerde de olduğu gibi günümüzde hiç sakınılmadan sıklıkla masaya yatırılan konulardan biri. Olaya bu noktadan bakıldığında bilimkurgu, popüler önyargıların ve cinselliğe dair duyguların yıllardır gerçek bir aynasıdır. Bunu özellikle fantezi ve tabuların komplike eserlere kıyasla …

Devamını gör »

Sektörün Sıkıntıları ve Kötü Filmler

Sinema sektöründe, özellikle ilk filmlerini çekme şansına kavuşan genç ve hevesli yönetmenlerin işleri hayli zor. Aynı şekilde kendi ülkesinde belli bir başarıya ulaşıp batıya transfer olan kişilerin de çok parlak işler çıkaramadıklarını görüyoruz. Stüdyo sistemi, güç sahibi olmamış yönetmenlerin işlerine çokça karışmakta ve onları yaratıcı anlamda kısıtlamakta. Bunun en yakın örneklerinden birini Robocop’un (2014) yeniden çevriminde yaşadık. Ülkesi Brezilya’da, Elite …

Devamını gör »