Etiket Arşivleri: David Brin

Berserker Hipotezi: Ya Galakside Katil Robotlar Kol Geziyorsa?

berserker hipotezi katil robotlar

1950’de fizikçi Enrico Fermi, Manhattan Projesi sırasında Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndaki bazı meslektaşlarıyla öğle yemeği yerken konu UFO iddialarına geldi ve o tarihi sorusunu sordu: “Peki, ama herkes nerede?” Bu soru, o günden beri Fermi Paradoksu olarak adlandırılıyor. Fermi Paradoksu, zeki uzaylıların var olduğuna dair genel kanı ile bu kanıyı destekleyecek kanıtların eksikliği arasındaki uyumsuzluk olarak da tanımlanabilir. Fermi’den bu …

Devamını gör »

Kıyametin Ertesindeki Umut: Postacı

Kitabı çoğu kişi muhtemelen Kevin Costner’ın filminden duymuştur. Film basit ve saçma bir Mad Max versiyonuydu. Kitabın neredeyse ilk 50 sayfası üzerine kurulmuş, karakterlerin fazlaca modifiye edildiği baştan savma bir yapımdı. Eğer filmi izlemediyseniz bir şey kaybetmediniz. Kitap çok daha sofistike. Postacı, her şeyden önce post-apokaliptik bir kitap. Detayları ve tarafları anlatılmamış bir dünya savaşı sonrasında geçiyor. Savaş sonrası biyomühendislikle …

Devamını gör »

Bir Ulus Yaratmak: The Postman

the postman

The Postman ya da Türkçe adıyla Postacı, Amerikalı yazar David Brin‘in aynı adlı romanından uyarlanan 1997 yapımı post apokaliptik bir dönem filmi. Filmin başrollerinde, aynı zamanda yönetmenlik görevini de üstlenen Oscar ödüllü aktör Kevin Costner‘ın yanı sıra, Armageddon filminden de aşina olunabilecek Will Patton ve Olvia Williams bulunuyor. Türkiye’de eserin matbu yayımı Metis Bilimkurgu Dizisi‘nden yapılmış, uyarlaması ise 6 Mart 1998 …

Devamını gör »

Bilimkurguda Merkür

bilimkurgu merkur

Güneş Sistemi ailesindeki gezegenler arasında Merkür çok özel bir konumda. Yıldızımızın etrafındaki yörüngesini 88 Dünya günü gibi bir sürede tamamlayan (1) Merkür, hem Güneş’e en yakın gezegen hem de boyutları itibariyle en ufak olanı, yani sekiz çocuklu ailedeki en küçük kardeş. -Plüton Ağustos 2006’da Uluslar arası Astronomi Birliği tarafından evlatlıktan reddedilerek diğer Neptün ötesi cisimlerle beraber cüce gezegen olarak sınıflandırılmıştı.- …

Devamını gör »

Bilimkurgu Yazarları İnterneti Neden Öngöremedi?

facepalm

Gelecekteki teknolojik buluşları öngörmek konusunda kimse bilimkurgu yazarlarının eline su dökemez. Bugün gündelik hayatımızda sıradanlaşan pek çok cihaz, icat edilmelerinden on yıllar evvel bilimkurgu romanlarının sayfalarında hayal edilip işlenmişti. (Bu konuda şuradaki yazımıza göz atabilirsiniz) Bilimkurgu zaten bir yönüyle, geleceği düşleme sanatı değil mi? Bilimsel gelişmelerin toplumda yol açabileceği dönüşümleri tahmin etmek ve uyarılarda bulunmak, bilimkurgunun asli vazifelerinden. Kehanetlerini kimse önemsemese …

Devamını gör »

Bir Bilimkurgu Yazarından Fazlası: David Brin

David Brin

Bilim insanı ve ödüllü bilimkurgu yazarı Glen David Brin, 6 Ekim 1950’de Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya geldi. Kaliforniya Teknoloji Ensitüsü’ndeki astrofizik eğitiminin ardından, Kaliforniya Üniversitesi’nde Uygulamalı Fizik alanında yüksek lisans ve Uzay Bilimleri alanında doktora yaptı. Kökeni Polonya’da yaşamış bir Yahudi aileye uzanan yazar, şu an San Diego, Kaliforniya’da yaşamaktadır. David Brin, 2010 yılında Institute for Ethics and Emerging Technologies’e katıldı ve …

Devamını gör »

Metis Bilimkurgu Serisi

metis-bilimkurgu

“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır…” Tarihte kimi yayınevleri tekil çabalar sergilese de, ne yazık ki Türkiye bilimkurgu edebiyatı açısından asla cennet bir ülke olmadı. Yerli üretim kıtlığı bir yana, dilimize çevrilen eserlerin sayısı da hep yetersiz düzeylerde seyretti. Günümüzde, bu makus manzaranın yavaş yavaş değişmesiyle beraber kitap raflarının da zenginleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak gelinen bu nokta bile, biz bilimkurguseverler için tatmin …

Devamını gör »