Etiket Arşivleri: David Bowie

Bilimkurgu Filmlerinde Oynamış 10 Müzisyen

8 Temmuz 2023 tarihinde Özkan Uğur’u kaybettik. MFÖ grubu ile 40 yılı aşkın zamandır Türk rock ve pop müziğine büyük katkılar yaptı. Birbirinden güzel şarkılarıyla kah neşelendik kah hüzünlendik. Özkan Uğur, ülkemizin önde gelen müzisyenlerinden biri olmasının yanı sıra  1996’da Yavuz Turgul’un Eşkıya filmiyle birlikte sinema oyuncusu olarak da öne çıktı. Pek çok film ve dizide sergilediği oyunculuk yeteneği ile …

Devamını gör »
star one space metal

Star One’dan Bilimkurgunun Metal Opera Hâli #1: Space Metal

Metal müzikseverlerin Ayreon adlı progresif rock-metal projesinden tanıyacakları Hollandalı çok yönlü müzik insanı Arjen Anthony Lucassen, 2002 yılında yeni bir müzik projesine girişti. Bu, Star One adlı bir süpergrup projesiydi. Russell Allen (Symphony X), Damian Wilson (Threshold, Headspace), Dan Swanö (Edge of Sanity, Nightingale) ve Floor Jansen (After Forever, ReVamp, Nightwish) gibi ünlü metal vokalistlerini bir araya getiren bu metal …

Devamını gör »

Bir Bilimkurgu Klasiği: Dünya’ya Düşen Adam

Walter Tevis tarafından 1963’te yazılan Dünya’ya Düşen Adam, büyüsünü yazıldığı döneme borçlu. 50’ler, 60’lar, 70’ler ve 80’lerde yazılan birçok klasik (özellikle de bilimkurgu klasikleri) gibi Dünya’ya Düşen Adam da bilimsel keşiflerin ve bunların önümüze serdiği ufukların ayyuka çıktığı bir zamanda kaleme alınmıştı. Olası fütüristik keşifleri geçmişten beri dile getiren bilimkurgu yazarlarının yazdıkları birer birer gerçekleştikçe, dönemin yaratıcılığı da yepyeni boyutlara …

Devamını gör »

Bilimkurgu Sinemasında 10 Saç Modeli

1895 tarihli The Mechanical Butcher adlı 45 saniyelik filmde, bir kasabın kesim makinesine soktuğu canlı domuz diğer taraftan kesilmiş, paketlenmiş ve satışa hazır halde çıkar. O günden bugüne Bilimkurgu Sineması akıl almaz bir gelişim gösterdi, zihinlerimizi özgürleştirip hayal dünyalarımızı genişleten görsel ve işitsel bir şölene dönüştü. Öyle ki bu koca bilimkurgu okyanusuna oltamızı ne zaman daldırsak farklı lezzette bir balık yakalıyoruz. Uzay …

Devamını gör »

70’li Yıllardan 10 Bilimkurgu Filmi

70’li yıllar bilimkurgu sinemasının altın dönemlerinden biri. Öyle ki türün efsane mertebesine yükselen birçok filmi bu yıllar içinde çekilmiş, bu yıllar içinde beyaz perdede boy göstermiş. Başlı başına bir sektöre dönüşen Star Wars (1977), ürkütücü bir Ridley Scott şaheseri Alien (1979), Mel Gibson’la ruh bulan Mad Max (1979), Jack Finney’in romanından uyarlanan Invasion of the Body Snatchers (1978), Steven Spielberg imzalı klasik UFO filmi Close …

Devamını gör »
David-Bowie-The-Rise-And-Fall-Of-Ziggy-Stardust

David Bowie’den Ziggy Stardust

Popüler kültürü David Bowie’nin çılgın uzaylıları olmadan hayal etmek imkansız. Buna rağmen Bowie’nin çığır açan pek çok albümü ve bu albümlerin etkileri, müzik dünyası tarafından genelde görmezden gelinir. Tıpkı Marilyn Manson (henüz Bowie gibi vurucu bir şarkısı yok) gibi, onun da pop müziğe olan katkıları göz farlarının gölgesinde kalmıştır. David Bowie’nin popüler müziğe damga vurmuş albümlerinden biri de hiç kuşkusuz Ziggy Stardust ya da …

Devamını gör »

Bilimkurgu Eserlerinin Etkisiyle Bestelenmiş Parçalar #2

Bilimkurgunun müzik dünyası kapsamındaki etkisini eserler üzerinden incelediğimiz yazı dizimize ikinci bölümüyle devam ediyoruz. Önceki bölümde Karanlığın Sol Eli, Gökdelen, Kaplan! Kaplan!, Aksın Gözyaşlarım Dedi Polis ve Ben, Robot romanlarından etkilenerek bestelenmiş on müzik parçasından bahsetmiştik. Önceki yazımıza ve yayımlandıktan sonra devam yazılarına en alttaki ok tuşları ile ulaşabilirsiniz. Bu bölümde H. G. Wells’in Dünyaların Savaşı, Jules Verne’in Dünyanına Merkezine …

Devamını gör »

Kuralları Değiştiren Yazar: J. G. Ballard

1930 Şanghay doğumlu James Graham Ballard, teknolojik gelişmelerin değil; psikoloji, politika ve toplum bilimin öne çıktığı yeni dalga bilimkurgunun en önemli temsilcisidir. Pearl Harbor baskınıyla beraber 1942 yazından savaş bitimine kadar tutsak kalmış; savaş, tutsaklar kampı ve atom bombası gibi şeyleri ilk elden gözlemlemiştir. 1946’da İngiltere’ye yerleşmiş ve Cambridge Üniversitesi’nde psikiyatri eğitimi görmüştür. Kısa süre Kanada’da Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde (RAF) …

Devamını gör »

J. G. Ballard’ın Etkisindeki Müzisyenler ve Müzik Grupları

1930 Şanghay doğumlu James Graham Ballard, teknolojik gelişmelerin değil; psikoloji, politika ve toplum bilimin önce çıktığı yeni dalga bilimkurgu’nun en önemli temsilcisidir. Cambridge’de psikiyatri eğitimi görür ve yazarlık kariyerine kısa öykülerle başlar. İlk öyküsü Prima Belladona 1956’da Science Fantasy dergisinde ve ilk romanı The Drowned World 1962’de yayınlanır. En çok Güneş İmparatorluğu ve Çarpışma romanları ile tanınır. 1984’te yayımlanan yarı-otobiyografik romanı …

Devamını gör »
new wave

Bilimkurguda Yeni Dalga Akımı

Yeni Dalga (New Wave), 1960 ve 1970’lerde bilimkurguya yeni bakış açılarının getirildiği, deneysel metinlerin öne çıktığı bir akımdır. İçinde birçok tema ve türden eser bulundurur ancak bunlar genelde hard sci-fi çerçevesinde olmaz. Yeni dalgacılar teknolojik gelişmelerin değil; politika, psikoloji, toplum bilim gibi sosyal bilimlerin ya da felsefenin öne çıktığı ve genelde alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı kurgulara önem verirler. Bu teknoloji karşıtlığında, …

Devamını gör »