Yeni Dalga hareketinin niteliği halen ihtilaflıdır. Zira yerleşik düzene karşı çıkıp özgürlükçü bir yazın anlayışı getirdikleri söylenebilir. Ancak yine Yeni Dalga ölçüt sorununda karşımıza çıkmaktadır. Modernden postmoderne geçişte bireyin yok oluşunun yanı sıra metin bağlamında elle tutulur dayanaklar da yok oldu. Bu da değerlendirmeyi ister istemez öznel bir çizgiye çekti. Pollock’un eserlerinin söz konusu olması da zaten bu “ölçütsüzlük” hâlinin …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Dan Brown
Dan Brown Başlayamamış!
Dikkat, Yoğun Sürprizbozan –Spoiler- İçerir! Çok satan yazar Dan Brown’ın son kitabı Başlangıç, Ekim ayında okurlarla buluştu. Orijinal ismi “Origin”in Türkçe karşılığına, romanın içeriği düşünüldüğünde aslında “Köken” kelimesi daha uygun düşmekte ama böyle tercih edilmemiş. Mekân olarak İspanya’da geçen kitapta Brown, insanlığın en kadim sorularının peşine düşmüş: Hayatın kökeni, nereden geldik, nereye gidiyoruz? Bu soruya değişik şekillerde cevap veren, hayatın …
Devamını gör »Yazarların ve Kitapların Son Kullanma Tarihi
Bir yapının, eşyanın, makinenin yaşını uzatmak istiyorsanız, yapmanız gereken olabildiğince basitleştirmektir. Binlerce yıl geçmişten günümüze kalan yapılara baktığımızda taştan olduklarını görüyoruz: piramitler ve Çin seddi gibi. Bir felaket nedeniyle insan türü ilkelleşse, 20 bin yıl sonraya günümüz uygarlığından çok fazla şey kalmaz… O çağın insanları için Atlantis veya Mu gibi bir efsane oluruz. (Bir teoriye göre geçmişte uzaylılar dünyayı ziyaret …
Devamını gör »Hayal Gücü Manifestosu
Son zamanlarda ülkemizin, önem verdiği şeyler üzerine epey düşündüm ve prensibi “kurgudan öte gerçek yoktur” olan bir yazar olarak bu metni yazmaya karar verdim. Türkler tarihin büyük kısmında savaşçı bir millet oldu. Osmanlı İmparatorluğu çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olsa da ticari olarak o kadar iyi bir yapılanmaya sahip değildi. Örneğin okuduğum bir araştırmaya göre 16. ve 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu …
Devamını gör »