Uyduruyorlar ve biz de en azından bir noktaya kadar uydurduklarını biliyoruz. Bu yüzden tesadüflerden, tuhaflıklardan, aksiyon ve maceradan yoksun olan Gerçek Hayat’la ilgileri yok —savaş anlatıları hariç tabii. Yine aynı nedenle muteber kabul edilmiyorlar. Oysa sanatsal roman daima insan doğasını, yani insanların yatak odası dışındaki giyinik hâllerinde, gözlemlenebilir sosyal koşullar altında nasıl davrandıklarını anlatma iddiasındadır. Ama “tür” romanının derdi başkadır. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Damızlık Kızın Öyküsü
Distopik Kurguda Feminizm
Son zamanlarda dünyada neler olup bittiğiyle ilgilenen hemen herkes, hiç değilse bir kez “bir distopyanın içinde yaşıyoruz” diye düşünmüştür. Zira insan uygarlığının geleceği adına bir olasılık olarak gördüğümüz distopik kurgu, neredeyse gerçeğin kendisi hâline gelmiş durumda. Siyasi liderler, medyada Orwellvari bir dili benimseyip yalanları “alternatif gerçekler”, gerçekleri ise “sahte haberler” olarak adlandırmaya başladı. Dünya genelinde siyasette inançlar ve önyargılar, rasyonel …
Devamını gör »Distopik Kurguda Cinsellik, Üreme ve Nüfus Kontrolü
Distopik kurgular, geleceğe yönelik sosyal kaygılarla şekillenirler ve toplumda hâlihazırda var olan kimi eğilimlerin olası sonuçlarına karşı sert bir uyarı niteliği taşırlar. İnsan üretimi teknolojinin kötüye kullanımı ve aşırı nüfus artışı da bu kaygılar arasında önemli bir yere sahiptir ve bu iki mesele daima bu tarz fütüristik kurguların odağında olmuştur. Distopya denildiğinde akla gelen ilk eserler olan Cesur Yeni Dünya …
Devamını gör »Distopik Düşler: Feminist Bilimkurgu Geleceği Nasıl Öngördü?
Mary Shelley’den Margaret Atwood’a, feminist bilimkurgu yazarları yaşamanın farklı biçimlerini hayal ederek, bizi “işleri başka türlü yapabilir miyiz” diye sormaya teşvik ettiler. Margaret Atwood’un eskimeyen distopik romanı Damızlık Kızın Öyküsü TV dizisi olarak da karşımıza çıktı. 1985 yılında yayımlanan roman, üreme haklarıyla ilgilenmesi, teokratik bir yönetimin ABD’de aniden güç kazanması, pandomimleştirilmiş İslami Fanatikleri konu etmesi ile güncellik ve zamanlama açısından …
Devamını gör »Kadın Yazarlardan Okunması Gereken 10 Bilimkurgu Romanı
Edebi bir tür olarak bilimkurgu yüz yıldan uzun süredir var olsa da, henüz çekiciliğini keşfetmeyen okuyucular bulunmakta. Daha önce hiç spekülatif kurgunun cazibesine kapılmamış olanlar ya da klasikleri okumak isteyen yeni bilimkurgu kaşifleri için, türün neler ortaya koyabileceğini açıkça gösteren, kadın yazarlar tarafından kaleme alınmış 10 bilimkurgu romanını listeledik. Bazı yazarlar ve okuyucular, bilimkurgunun diğer edebi kurgu türleri kadar popüler …
Devamını gör »Spekülatif Kurgunun Kraliçesi: Margaret Atwood
Margaret Atwood, 18 Kasım 1939’da Ottawa, Kanada’da diyetisyen bir anneyle kendisinde doğa sevgisi uyandıran böcekbilimci bir babanın kızı olarak dünyaya geldi. Quebec’te büyüdü ve yazmaya karşı erken yaşta heves gösterdi. 1961 yılında mezun olduğu Toronto Üniversitesi’nde lisans çalışmalarına devam etti. Ertesi yıl Radcliffe’ten yüksek lisansını aldı. Kariyeri boyunca Atwood, ABD’de ve Kanada’daki çeşitli üniversitelerde dersler verdi. Uluslararası alanda ünü olan …
Devamını gör »Sıra Dışı Korkunç Bir Gelecek: The Handmaid’s Tale
Karşımızda pek de abartılı bulamayacağınız, izlerken ürpereceğiniz sıra dışı bir gelecek tasviri var: The Handmaid’s Tale… Margaret Atwood’un 1985 yılında kaleme aldığı ve 1992 yılında Afa Yayınları tarafından “Damızlık Kızın Öyküsü” adıyla dilimize kazandırılan kitabından yola çıkarak hazırlanan bir dizi. İlk sezonu sona eren ve 2. sezon onayını kapmış olan dizi, “Dram Dalında En İyi Dizi” ödülünü alırken ve Offred …
Devamını gör »Distopyanın Ruhu ve Yakın Dönem Distopyasında Ceza Sistemleri
Dünya nereye gidiyor diye kendi kendimize sorduğumuzda cevap için çok azımız kitaplara yöneliriz. Çünkü kitaplar hazır reçete sunmaz, orada aradığınızı bulmak zahmetli bir iştir. Hâlbuki gidişatın hangi yönde seyrettiği yıllar önce sayfalara kazınmıştır. Bu eserleri, zamanını iyi tahlil eden ve geleceği öngören kitaplar diye adlandırıyoruz. Onları kaleme alanlar medyum değil, yaşadıkları çağın nabzını iyi tutan, olan biteni tüm çıplaklığıyla görüp …
Devamını gör »Hitler Egemenliğinde Geçen 700 Yıl: Swastika Geceleri
“…insanların üstünü ya da evini arayabilirsiniz belki ama zihinlerini arayamazsınız.” -Alfred. 1896 yılında İngiltere’de doğan Katharine Burdekin, 10’dan fazla roman kaleme almasına rağmen birçok yapıtında Murray Constantine takma adını kullanmayı tercih etmiştir. Gerçek kimliğinin ortaya çıkışı ise 1980’li yılların ortalarına dek uzanmaktadır. Ütopik ve distopik kurmaca üzerine araştırmalar yapan Daphne Patai tarafından ortaya çıkarılan bu gerçek, o tarihten itibaren yazarın …
Devamını gör »Margaret Atwood ve Kadın Olmak
Margaret Atwood, 1939 yılında Kanada’nın Ottawa kentinde dünyaya geldi. Babası böcek bilimci (etnomolog) olduğu için çocukluk yılları çoğunlukla Kuzey Quebec bölgesindeki ormanlık alanlarda geçti. On iki yaşına kadar okula gidememiş, okuma yazmayı anne ve babasından öğrenmişti. Ancak bu, onu beş yaşından beri hikayeler, şiirler ve oyunlar yazmaktan alıkoyamamıştı. Güzel bir çocukluk dönemi yaşadı, bunu da her zaman böyle anlattı. Toronto …
Devamını gör »