Hugo Weaving, 4 Nisan 1960 tarihinde Nijerya’da dünyaya geldi. Annesi İngilizce öğretmeni, babası ise sismologdu. Avustralya kökenli Weaving, babasının işi dolayısıyla sıklıkla ülke değiştirdi. Güney Afrika Cumhuriyeti ve İngiltere’de geçen çocukluğunun ardından ailesiyle birlikte Avustralya’ya döndü. İngiltere’deyken geçirdiği birkaç krizi takiben kendisine epilepsi tanısı kondu ve sık seyahat etmemesi konusunda uyarıldı. Bunun üzerine babası, maaşı daha düşük olmasına rağmen masa …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Cloud Atlas
Yamyamlık Temalı 10 Bilimkurgu Filmi
Yamyamlık, modern insanın vicdanında yarattığı yıkımın yanı sıra korku, iğrenme ve bulantı gibi olumsuz etkileri tetikleyen tabulardan biri. Bazı aşırı durum ve koşulların etkisiyle zaman zaman yamyamlığa yönelen birey ve gruplar olsa da, inşa ettiğimiz uygarlık içerisinde “olağan” karşılanmadığı bir gerçek. Ancak özündeki bu şok edicilik yüzünden, yamyamlığın öteden beri korku ve gerilim filmlerinde sıklıkla kullanıldığını görüyoruz. Öyle ki Cannibal …
Devamını gör »Çok Katmanlı Bir Film: Bulut Atlası
Bulut Atlası, David Mitchell’in aynı adlı romanından uyarlanmış bir bilimkurgu filmi. Film iki saat kırkbeş dakikalık süresiyle oldukça uzun ve altı katmanlı olay örgüsüyle bir hayli karmaşık olsa da, esasen vermek istediği mesajlar sayıca çok fazla değil. “Zayıflar et olur, güçlülere yem olur” ve “okyanus ufacık su damlalarından meydana gelir” düsturlarının karşı karşıya getirildiğini görüyoruz. Bir yanda güçlülerin zayıfları ezdiği, …
Devamını gör »Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz Sahneler
Sinema dinamiktir, Anlar ve sahnelerden oluşur. Bazen filmlere dair tek bir an çok fazla şeyi anlatır. Unutulmaz filmlere dair bazı anları seçip derledik. Bu meşhur anları size farklı bir gözlükle; farklı renk ve biçimlerle sunmayı denedik… Star Wars V: The Empire Strikes Back Star Wars serisinin en karamsar bölümlerinden biri olan The Empire Strikes Back’teki unutulmaz savaş sahnesi… Darth Vader …
Devamını gör »Alman Sinemasından Öne Çıkan Bilimkurgu Filmleri
Avusturya doğumlu yönetmen Fritz Lang’ın Metropolis‘i, Alman bilimkurgu sineması dendiğinde akla ilk gelen film olmayı hala sürdürüyor. Bir anlamda günümüz bilimkurgu sinemasının temelini de atmış olan film, eleştirel tavrı, çağının ötesindeki görselliği ve distopik anlatımıyla tüm zamanların en iyi eserleri arasında. Ne yazık ki Metropolis gibi bir filme imza atan Alman sineması, sonraki süreçte derin bir sessizliğe gömülmekten kurtulamadı. Ancak …
Devamını gör »Bulut Atlası ve İmgeler Yoluyla Felsefe
2012 yılının Wachowski Kardeşler yapımı çarpıcı bir filmi olan “Bulut Atlası” (Cloud Atlas) 2004 yılında İngiliz yazar David Mitchell tarafından aynı isimle kaleme alınan romanın beyaz perdeye başarılı bir şekilde uyarlanmasıyla izleyicilerin beğenisine sunulmuştu. Film, farklı yer ve zaman dilimlerinde birbirinden bağımsız şekilde meydana gelen altı tane hikâyeyi anlatıyor. Peki, birbirleriyle hiç ilgisi bulunmayan bu altı hikâye nasıl birbiriyle ilişkilendiriliyor? …
Devamını gör »Kapalı Mekanda Çıldırışlar: The Divide
The Divide, 1975 doğumlu genç yönetmen Xavier Gens’in dördüncü uzun metrajlı filmi. Gens, bize bir felaket ve gerilim öyküsü anlatıyor. Bütünü ile kapalı ve tek bir mekanda geçen psikolojik gerilim sınıfına dahil edebileceğimiz bir yapım. Kusursuz bir eser olmasa da, kapalı alanda uzun süreli kalmanın ne denli psikolojik değişimlere sebep olacağı ile ilgileniyor. The Divide, hayli etkileyici bir açılışa sahip. Başkarakterimiz Eva’nın …
Devamını gör »Her Şey Birbirine Bağlıdır: Cloud Atlas
Tanımı en baştan koymak gerekirse, Bulut Atlası neredeyse her türün alıcısına hitap eden görsel bir şölen. Evet, klişe deyimiyle tam bir görsel şölen. Görselliğini bir yana bırakırsak bu filmle beraber Andy – Lana Wachowski ve Tom Tykwer‘in insanlık halleriyle ilgili ne varsa hepsini yaklaşık üç saat içine sıkıştırmaya çalıştıkları söylenebilir ve sırf bu yüzden dahi hayal kırıklığına uğramamak için beklentileri yüksek tutmamakta fayda var. Bulut …
Devamını gör »