Bilimkurgu, genel itibariyle gönlü bol bir tür. Alıcısını, işlediği alt türlerle beraber cezbetmesini çok iyi biliyor. Zamanda yolculuk, ışınlanma, uzay operası, distopya, robotlar ve daha birçok temayı bu havuza dâhil edebiliriz. Uzaylılarla ilk temas konusu da çekiciliğini her daim koruyor. İnsanlık, dünya dışı canlıların hayalini kurduğunda ilk temas fikrinin de kıvılcımı çakılmış oldu. Bu kıvılcım yıllar içinde hiç sönmeyecek bir …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Clifford D. Simak
Sert Bilimkurguda Savaş Sonrası Ekolojisi
Sert bilimkurgu (Hard Sci-Fi), 60’lardan önce genellikle ekolojik kaygılar ile ilgili konularla pek ilişkilendirilmez. Bu dönemin sert bilimkurgu eserlerini inceleyen araştırmacıların çoğu, ekolojiyi görmezden geldi ya da dünyaların inşasında kullanılması pratik olmayan bir şey olarak bir kenara itti. Kurgusal dünyaların yaratılmasında belirli bilimsel ilkelerin nasıl dikkate alındığına dair ayrıntılı bir inceleme sunan David Samuelson‘un Tahmin Modları: Sert Bilimkurgu Formülleri kitabı, …
Devamını gör »Geleceğin Dünyasından Masallar: Kent
1904’te doğan ve sıradan bir hayat yaşayan Clifford D. Simak, bir gün çocukluk yıllarında hayranlıkla okuduğu bilimkurgu yazarları arasında yer alacağını tahmin bile edemezdi. Yazın hayatına birçok roman ve öykü sığdıran yazar, layık görüldüğü ödüllerle de çabalarının karşılığını fazlasıyla aldı. Dahası, bilimkurgu yazınının henüz emeklediği bir dönemde yazdığı Way Station, The City, Time and Again ve The Goblin Reservation gibi …
Devamını gör »Bilimkurguda Barışçıl Bir Portre: Clifford D. Simak
Amerikalı bilimkurgu yazarı Clifford D. Simak, 3 Ağustos 1904 yılında ABD’nin Wisconsin eyaletinde doğdu. John Lewis ve Margerat Olivia çiftinin oğlu olan yazar, çocukluğunu ve eğitim hayatını doğup büyüdüğü eyalette geçirdi. Wisconsin–Madison Üniversitesi’nde okuyan yazar, ayrıca 1929 yılına kadar devlet okullarında da ders verdi. Bilimkurgunun dünya çapında yeni yeni değer kazandığı bu dönemlerde hayal gücünü besleyeceği kaynakların sayısı bir hayli …
Devamını gör »Us Yayınları’ndan Öykü Şöleni: Sus Projesi
Us Yayıncılık’ın 2000 tarihli “Sus Projesi” adlı kitabı, aynı zamanda yayımladığı “Bilimkurgu Dizisi”nin ilki olma özelliğini taşıyor. Özlem Kurdoğlu’nun seçtikleriyle hazırlanan derleme, Atılgan Bilimkurgu Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hakan Alpin’in önsözüyle açılıyor. Alpin, yazısında bilimkurgu türlerine eğiliyor ve bahsettiği tüm türlerin ilk örneklerini de bizimle paylaşıyor. Ardından ekliyor: “Bu kitapta 20’nin üzerinde bilimkurgu alt türüyle karşılaşacaksınız.” Çevirmen kadrosunda Akın Akıncı, Aylin Uzmaner, Barış Emre Alkım, Bora Dursun, …
Devamını gör »Bilimkurguda Androidler
“İnsan benzeri” ya da “insansı” anlamına gelen android terimine 1940’lara kadar bilimkurguda pek rastlanmıyordu. Modern zamanlarda terimi ilk kez Jack Willamson, Kometliler (The Cometeers, 1936) adlı öyküsünde kullandı. Bundan önce terim otomat anlamına geliyordu. Sözcük İngilizce’ye ilk kez 1727 yılında, 1200’lerde yaşamış simyacı Albertus Magnus’un yapay insan yaratma teşebbüsüne atıf yapmak amacıyla girmiştir. Günümüzde terim organik malzemeden yapılmış yapay insan anlamına …
Devamını gör »Duygularımız Evrensel Midir?
Duygular sadece bize mi özgüdür? Yoksa bütün yaşam formları için geçerli olan evrensel duygular var mıdır? Yabancı varlıkların sahip olduğu duygular bizce bilinmesi mümkün olmayan türden duygular olabilir mi? Bilimkurgu yapıtlarında hayal ettiğimiz varlıklara kendi duygularımızı mı yansıtıyoruz? Belki de aslında anlattığımız tek öykü, kendi öykümüzdür. Soruları daha da çoğaltıp “Hayvanların da duyguları var mı?” diye sorabiliriz. Varsa, bizimkine benzer duygular mıdır bunlar? Ya da şöyle sorabiliriz: “Duygulara …
Devamını gör »