Etiket Arşivleri: Cinsellik

Barbarella, Under the Skin ve Bilimkurguda Kadın Paradigmaları

Bilimkurgunun diğer türlere kıyasla güçlü kadın karakterlerle daha sık karşılaştığımız bir tür olduğunu söyleyebiliriz. Pek çok bilimkurgu filminde erkeklerle eşit roller üstlenen kadınlar görürüz. Mesela türün en gözde filmlerinden Alien’ın Ripley’si, diğer bir gişe rekortmeni olan Terminator’ünse Sarah Connor’ı vardır. Bununla birlikte gerek eski gerekse yeni bilimkurgu filmlerinde, toplumsal cinsiyet ve cinsellik dinamiklerinin postmodern biçimlerde temsil edildiklerine de şahit oluruz. …

Devamını gör »

Yerçekimsiz Bir Ortamda Cinsellik ve Doğum Mümkün mü?

uzayda cinsellik ve dogum

Yaşam kaynaklarımızı hızlıca tükettiğimizden mi, Dünya’nın ömrünün bir gün sona ereceğini bildiğimizden mi, yoksa sırf merak edip araştıran canlılar olduğumuzdan mı bilinmez ama, uzayda yaşam arayışına ve kendimize uygun gezegenler keşfetme çalışmalarına hız vermeden devam ediyoruz. Üsler, uzay giysileri, dünya dışı tarım gibi alanlarda araştırmalarını yürüten bilim insanları, uzayda cinsellik ve doğum konularında da çalışmalarını sürdürüyor. Çünkü eğer uzayda yaşayacaksak …

Devamını gör »

Distopik Kurguda Cinsellik, Üreme ve Nüfus Kontrolü

distopik kurguda ureme nufus cinsellik

Distopik kurgular, geleceğe yönelik sosyal kaygılarla şekillenirler ve toplumda hâlihazırda var olan kimi eğilimlerin olası sonuçlarına karşı sert bir uyarı niteliği taşırlar. İnsan üretimi teknolojinin kötüye kullanımı ve aşırı nüfus artışı da bu kaygılar arasında önemli bir yere sahiptir ve bu iki mesele daima bu tarz fütüristik kurguların odağında olmuştur. Distopya denildiğinde akla gelen ilk eserler olan Cesur Yeni Dünya …

Devamını gör »

Yazarının Kaleminden Zamanın Kıyısındaki Kadın

Gelecekte geçen Zamanın Kıyısındaki Kadın gibi bir romanı insan neden yazar? Geleceği yazmak onu öngörmeye çalışmakla ilgili değildir; ben burada Nostradamus olmaya çalışmıyorum. Bu tür bir yazının amacı, ilerleme veya zarar için mevcut eğilimleri tahmin ederek bugünü etkilemektir. Kimse geleceği öngöremez. Eğer önümüzdeki bir yıl veya birkaç ay ve hatta birkaç hafta içinde olabilecek olayları öngörebilseydik, boşanma oranlarımız sıfıra iner, …

Devamını gör »

Cinsellik, Heteronormativite ve Sanal Gerçeklik: Black Mirror’dan Striking Vipers

Bu Yazı Yoğun Biçimde Spoiler İçermektedir. Geçtiğimiz Haziran ayının başında yayımlanan Black Mirror’ın 5. sezonu, dizinin hayranları için büyük bir sevinç yarattı. Ancak sezonun sadece 3 bölümden oluşması, hayranların sevincini kursağında bırakmaya da yetti. İzleyiciler tarafından hayal kırıklığı ile karşılanan 5. sezon, pek çok açıdan Black Mirror’ın geleneksel konsept ve havasının dışında kalıyor. 5. sezonun 1. bölümü Striking Vipers, üç …

Devamını gör »

İnsanın Cinsel İsteği Körelmekte midir?

Artık ihtiyaç duyulmayan uzuvlar ya da nitelikler, evrim yoluyla eleniyor. Tıpkı insanın evrim sürecinde tüylerini ve dişlerinin keskinliğini kaybetmesi gibi. Aynı mantıktan baktığımızda, eskiden 6-10 çocuğa ihtiyacı olan insanların bugünkü koşullarda 1-2 çocuğa ihtiyaçları var. Doğurganlığımızın ya da cinsel arzularımızın azalması gerekmez miydi? Evrimin binlerce yıl gerektirdiği düşünülerek doğurganlığımızın ya da cinsel arzularımızın ileride azalacağını öngörebilir miyiz? İlk olarak, bu …

Devamını gör »

High Life: Uzayda Tabular Yıkılabilir mi?

High Life

Fransız sinemasının çağdaş auteur yönetmenlerinden Claire Denis’in ilk bilimkurgu (aynı zamanda ilk İngilizce çektiği) filmi High Life, 2018’de Toronto Uluslararası Film Festivalinde seyircilerle buluşmuştu. Anlam itibariyle “yüksek (seviyedeki) hayat” demek olan High Life, Claire Denis’in aktardığına göre büyüdüğü Fransız Afrika sömürge bölgesinde siyahilerin beyazların yaşamları için de kullandıkları bir tabir. Film, tabu konulara eğilmesi ve insan doğasının vahşi gerçekliğini sergileyen …

Devamını gör »

Sinemada Erotizm

Kendi içinde birçok alt türe ayrılan sinema sanatında macera, bilimkurgu ve komedi gibi ana akım türlere ait eserlerin yanı sıra, bağımsız sinemanın özgürlükçü ruhu gereği belli türlere sokulamayan eserler de mevcuttur. Ana akım türlerin oluşumu, yedinci sanatın kurulduğu ilk yıllarda şekillenmişti bile. Erotizmin ileride başlı başına bir sinema türü olacağı da şüphesizdi. Erotizm, bir alt tür olmayıp, ana akım türlerinin …

Devamını gör »

Erotik Bilimkurgu ve Sert Gerçekçiliğin Tuhaf Dansı: La Region Salvaje

La Region Salvaje

“Cinsel birleşmedeki esrime hali; işte bu! Her şeyin gerçek özü ve nüvesi bu, varoluşun amacı ve hedefi.” –Arthur Schopenhauer Dilimizdeki karşılığı “Vahşi Bölge” olan La Region Salvaje’nin (The Untamed) cesur ve alışılmadık anlatım tarzıyla Meksika sinemasının provokatörü olarak anılan ve bir önceki filmi Heli ile 2013 Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen Amat Escalante’nin ilk bilimkurgu denemesi …

Devamını gör »

Bilimkurguda Cinsellik ve Erotizm #2

bilimkurguda-cinsellik

Bilimkurgu, diğer edebi türlere nazaran cinselliği anormalliklerle harmanlamaya daha müsaittir. Robet Bloc, Ray Bradbury ve Theodore Sturgeon, yazdıkları kimi hikayelerinde cinsellik ile şiddet, kan, tiksinti ve ıstırabı iç içe geçirmiştir. Alıştığımız cinselliği zihin ve vücut birlikte uyum içinde kontrol ederken, bilimkurguda zihin ve vücut birlikteliği “tuhaf”olarak görülmüş ve zihnin tüm organizmaya hakim olması tercih edilmiştir. Diğer yandan bilimkurgu, oldukça farklı cinsel beklentileri olan ütopik …

Devamını gör »