2023 yılında büyümesi hızlanan Çin bilimkurgu endüstrisi, yaklaşık 113.29 milyar yuan (15.94 milyar dolar) gelir elde etti. Bu, yıllık bazda yüzde 29,1’lik bir büyümeyi temsil ediyor ve endüstrinin yıllık gelirinin ilk kez 100 milyar yuanı aştığı anlamına geliyor. Pekin’de düzenlenen sekizinci Çin Bilimkurgu Kongresi’nin açılış töreninde, Çin Bilimkurgu Araştırma Merkezi ile Southern Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin (Southern University of Science …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Çin Bilimkurgusu
Çin, Batı ve 3 Cisim Problemi
Trisolaris‘in zeki canlıları büyük bir problemle karşı karşıya: Gezegenleri, üç yıldızın etrafında kararlı olmayan bir yörüngeye sahip. Gezegenin iklimi, yaşama uygun istikrarlı dönemler ile tüm nüfusun uykuya zorlandığı aşırı sıcak veya soğuk dönemler arasında vahşi ve öngörülemez şekilde değişiyor. Durumu daha da kötüleştiren şey ise gezegenin üç yıldızdan birine çarpma ihtimalinin sadece bir zaman meselesi olması. Trisolarlılar, yaşanabilir bir gezegeni …
Devamını gör »Çin’de Sansür ve Bilimkurgu
Çin’de bir bilimkurgu kitabının veya filminin hayali temalara sahip olması pek de önemli değil. Çünkü Çin Komünist Partisi, yazarların ve senaristlerin hayal gücünü dizginlemeye çalışabiliyor. Liu Cixin‘in 2006’da yayımlanan Üç Cisim Problemi kitabı, Çin’deki bilimkurgu endüstrisinde bir patlamaya yol açtı. Bilimkurgu temalı kitaplar ve filmler, Çin’de sağlam bir tür hâline geldi. Oscar Wilde’ın ünlü sözünde geçtiği gibi, hayat sanatı taklit …
Devamını gör »Çin’den İzlenmesi Gereken 10 Bilimkurgu Animasyonu
Doğu’nun hemen her konuda olduğu gibi animasyon sektöründe de yükselişi devam ediyor ve ‘doğu’ ile ‘animasyon’ kelimeleri yan yana gelince aklımızda öncelikle Japonlar belirse de, özellikle geleneksel kültüründen beslenen Çin animasyonunun da hatırı sayılır bir izleyicisi kitlesi bulunuyor. Japonlar ‘animeyşon’ derken zorlanmamak için kendi kültürlerine uyarlayıp ‘anime’ adını verirken, Çinliler ise animasyon teriminin karşılığını ‘donghua’ olarak bırakmışlar. Bu iki kültürün …
Devamını gör »Çin, Uzay Programının Tanıtımı İçin Bilimkurgu ve Mitolojiden Yararlanıyor
17 Haziran sabahı Çin, üç taykonot ile birlikte Shenzou-12 isimli uzay aracını Tianhe ana modülüne fırlattı. Modül Nisan ayı sonunda fırlatılmıştı ve önümüzdeki on yıl boyunca yörüngede kalıcı olarak kalması planlanan Tiangong Uzay İstasyonu‘nun bir parçasını oluşturuyordu. ABD, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki teknolojiyi askeri gücünü arttırmak için kendi lehine kullanabileceğinden endişelenerek Çin’i uzay programının dışında bıraktı. Bu dışlanmadan dolayı Çin de …
Devamını gör »Kalabalıklarda Duyarlı Kalmak: Chen Qiufan ile Bir Sohbet
Chen Qiufan’ı (namı diğer Stanley Chan) ilk kez 2012’deki Chicon 7’de gördüm: Koşuşturan insanlarla dolu otel lobisinin orta yerinde öylece durmuş, coşkun bir denizdeki metanetli resifler gibi kimsenin göremediği örüntüleri görüyormuşçasına sakince etrafını saran hengameyi gözlemliyordu. Kalabalıklardan ayrışmak, Stan’in kariyerinde ve yaşamında tekrar eden bir tema. Neredeyse bütün Çinli yazarlar yemekten sonra tüttürse de o sigara içmiyor. Pekin Üniversitesi Çin …
Devamını gör »Üç Cisim Problemi Animasyon Dizisi Oluyor
Cixin Liu‘nun yazdığı, Çin’in en popüler bilimkurgu romanı olan “Üç Cisim Problemi” televizyon dizisi oluyor. Liu’nun büyük başarı gösteren bir diğer bilimkurgu romanı uyarlaması “The Wandering Earth” ise Netflix’de bir süredir gösterimde. Çinli eğlence şirketi YooZoo Entertainment, romanın haklarını elinde bulunduruyor ve kitabın uyarlaması üzerinde çalışıyor. CX Live’ın edindiği bilgilere göre şirket, Çin hükümetine tanıtım formu gönderdi. Formda dizi hakkında …
Devamını gör »Çin Sinemasından Bir Bilimkurgu Komedisi: Crazy Alien
Cixin Liu son zamanlarda adını sık sık duymaya başladığımız Çinli bir yazar. Bilimkurgunun en prestijli ödülü olan Hugo‘yu alınca ününe ün kattı. Yönetmen Ning Hao’nun çektiği Crazy üçlemesinin son filminde yine Liu’nun parmağı var. Crazy Stone (2006) ile başlayan ve Crazy Racer (2009) ile devam eden söz konusu üçleme, Crazy Alien (2019) ile final yapıyor. Liu’nun “The Village Teacher” öyküsünü başlangıç …
Devamını gör »Çin’den Sinema Hamlesi: The Wandering Earth
Güneş’in bir kızıl deve dönüşeceği ve yüz yıla kalmadan Dünya’yı yutacağı ortaya çıktı. Tüm insanlığa yetecek uzay istasyonları inşa etmek imkansızdı ve yakın bir zamanda yeni bir gezegene de taşınamazdık. Ancak bir ihtimal daha vardı: Eski çağlardaki destanları andıran bir çözüm… Dünya’nın stratejik noktalarına füzyon enerjisiyle çalışan binlerce itici yerleştirildi ve Alfa Centauri sistemine doğru 2500 yıllık bir yolculuğa çıkıldı. Dünya …
Devamını gör »Bir Annenin Zamanla Savaşı: Reset
Reset ya da tam adıyla Fatal Countdown: Reset, 2017 çıkışlı bir Çin bilimkurgusu. Yapımcılığını ünlü aksiyon yıldızı Jackie Chan’in, yönetmenliğini Hong-Seung Yoon’un üstlendiği yapım, Neuchâtel Uluslararası Fantastik Film Festivalinde Narcisse ödüllerine aday gösterilse de kazanamadı. Hangimiz zamanda geriye gitmek ve bazı anlarını yeniden yaşamak istemeyiz ki? Ancak bu mümkün müdür? Filmimizin konusu da bu soruyu merkezine alıyor. Zaman yolculuğu üzerine yapılan …
Devamını gör »