Etiket Arşivleri: Christopher Nolan

interstellar kapak

Interstellar’da Gördüğümüz 14 Şeye Bilimsel Bir Bakış

Interstellar (Yıldızlararası) filminin bilim danışmanı ve yapımcısı olan Kip Thorne, filmin senaryosundaki bazı noktaları açıklayan ve şu anki fizik anlayışımızla ne derece örtüştüğünü gösteren The Science of Interstellar (Yıldızlararası Bilimi) adında bir kitap yayımladı. Bu yazıda biz elbette bunu yapmayacağız. Nihayetinde bu bir kurgu eseri. Sadece, astrofizikçilerin gerçekte neler gördüklerini ve bunların filmde gördüklerimize kıyasla ne noktada olduklarını açıklamaya çalışacağız. …

Devamını gör »
Oppenheimer

Oppenheimer: Prometheus mu, Vishnu mu?

“Dünyanın eskisi gibi olmayacağını biliyorduk. Kimimiz güldü, kimimiz ağladı, çoğumuzsa suskun kaldı. Hindu kutsal kitabı Bhagavad-Gita’dan bir satır hatırladım. Vishnu, Prens’i görevini yapması (savaşması) gerektiğine ikna etmeye çalışıyor ve onu etkilemek için çok kollu görünümüne (tanrısal formuna) bürünüyor ve ‘Şimdi ben, dünyaları yok eden ölümün ta kendisi oldum,’ diyor.  Sanırım o an hepimiz buna benzer hisler içindeydik.” 1965 tarihli NBC …

Devamını gör »
vesper

Kasvetli Bir Dünyada Umut Işığı: Vesper

Kristina Buožytė ve Bruno Samper’in yönetmenliğini yaptığı Vesper (2022), bir başka post-apokaliptik bilimkurgu olarak karşımıza çıkıyor. Litvanya, Belçika ve Fransa ortak yapımı olan eser, “kıyamet” fikrini ve onun getirdiği sonluluk hissiyatını oldukça güncel ve duyarlılık içinde ele almaya çalışan bir film. Türsel külliyatın ABD ağırlıklı oluşu dikkate alındığında, Avrupalı yönetmenlerin çabası çok değerli ve açıkçası kıyamet sonrası dünyayı oldukça gerçekçi …

Devamını gör »
christopher_nolan_movies

Christopher Nolan Sinemasına Eleştirel Bir Bakış

Christopher Nolan… 1970 Londra doğumlu yönetmenimiz, Londra Üniversitesi İngiliz Edebiyatı bölümü mezunu ve küçük yaşlarda hobi olarak başladığı kısa film yönetmenliğini eğitim hayatından sonra profesyonel anlamda işe çevirdi. 1998 yılında düşük bütçeli Following yapımıyla ilk gişe filminin fırsatını kendi elleriyle yarattı. 2000 yılında ise nispeten düşük bir bütçeyle çektiği Memento filmine imza attı ve hem ters hem de döngüsel kurguyu …

Devamını gör »
interstellar

Sinemada Kahraman Olarak Bilim İnsanları

Yıldızlararası (Interstellar)‘nın kahramanları, filmin yüz altmış dokuz dakikalık süresinin önemli bir bölümünü teorik fizik üzerine mini dersler vererek harcıyor ve solucan deliğinin kozmik bir kestirme yol olabileceğine dair ezoterik kozmolojik kavramları tanımlıyorlar. Dahası, zaman genişlemesi olarak bilinen görelilik özelliğinin, bir kara deliğin ve onun muazzam kütle çekiminin varlığında zamanın nasıl daha yavaş akmasına yol açtığını açıklıyorlar. Böylece fiziğin gizemlerine yönelik …

Devamını gör »
Apple_TV_Foundation_key_art_sh_cr

Foundation Dizisine Dair Bildiklerimiz

Isaac Asimov‘un, Star Wars ve Star Trek başta olmak üzere birçok kült bilimkurgu yapıtına esin kaynağı olmuş roman serisi Vakıf‘ın, Apple TV+ uyarlamasında başrolleri Jared Harris ve Lee Pace üstleniyor. Salgın müsaade ederse dizinin 2021 başlarında çıkması bekleniyor. Isaac Asimov’un 1951 tarihli epik bilimkurgu romanı Vakıf’ı yayımlamasının üzerinden 70 yıldan fazla zaman geçti. Kitap ve devam kitapları (1952 tarihli Vakıf …

Devamını gör »
tenet kapak

Tenet Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Gerçek

Tenet hakkında çok fazla sır var, neyse ki Christopher Nolan‘ın bu son filmi ile ilgili 10 ilginç gerçeği biliyoruz. Neredeyse hipnotik bir yapım olan Tenet, modern sinema ustası Christopher Nolan’ın zihninden fışkıran yüksek konseptli bir aksiyon filmi. Film, zaman yolculuğu ile ‘James Bondvari’ casusluk öğelerini birleştirerek izleyiciye başından sonuna kadar kesintisiz bir heyecan vaat ediyor. Salgının ortasında vizyona giren film, …

Devamını gör »
inception

Inception: Bir Başlangıç mı, Yoksa Bir Araf mı?

Bu yazıyı okuyanların pek çoğu, hayatında bir kez bile olsa rüya içinde rüya görmüştür. Bu durumun uyandıktan sonra insan üzerinde bıraktığı efsunlu hali tasvir etmek dahi keyifli olacaktır. O kafa karışıklığı, içten içe bastıran rüyaya tekrar geri dönme arzusu… Akıl ve bilinç sarmallarının altında yatan esrarengiz dünyanın sınırlarını merak etmemek mümkün değil. Belki de bu dünya düşündüğümüzden daha sığ bir …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Ezgileri #3: Hans Zimmer

Öyle bir müzisyen/besteci düşünün ki; grubuyla çıkardığı parçasının videosu, küresel eğlenceye çağ atlatan ve fenomen olan bir müzik kanalındaki ilk klip olsun. MTV kanalı yayın hayatına, The Buggles grubunun Video Killed Radio Star videosuyla merhaba demiştir. O kişi, grubun üyesi olan Hans Zimmer’dır. Almanya’nın Frankfurt şehrinde, 12 Eylül 1957 tarihinde doğan Hans Florian Zimmer, Hollywood’un eski ve yeni müzik teknolojilerini …

Devamını gör »

Marvel ve Bilimkurgu

Marvel Sinematik Evreni, son yıllardaki süper kahraman çılgınlığının en büyük sebeplerinden olduğu gibi insanları çizgi romanlara da çekti. Bu kültürel etki ve başarının en büyük sebeplerinden biri kaynak materyaldeki abartı kısımları atarak genel izleyicinin ilgisini çekecek bir sunum hazırlamasıdır. Bu taktiğin işe yaradığının en büyük göstergesi Christopher Nolan‘ın Dark Knight üçlemesidir. Serinin ilk iki filmi olabildiğince gerçekçi karakterlerle mümkün olan …

Devamını gör »