Etiket Arşivleri: Cem Can

radyoaktif dusler

İnsana ve Geleceğe Dair: Radyoaktif Düşler

Türk Edebiyatında bilhassa 2000’li yıllardan itibaren artan bir hızla bilimkurgu antolojilerine tanıklık etmeye başladık. Aslında başta Amerika olmak üzere diğer ülkelerde uzun yıllar bu minvalde pek çok eser üretilmişti. Ancak Türkiye’ye sirayeti ne yazık ki her şeyde olduğu gibi bu hususta da hayli gecikti. Buna rağmen 2010’lar ve 2020’lerle ivmelenerek artan bir üretimden bahsetmek mümkün. Pek çok farklı konseptte eser …

Devamını gör »
sahtekar uzay gemisi

Sahtekâr | Cem Can (Kısa Öykü)

Hayata dair hatırladığım iyi şeylerin tamamının bulunduğu ama zaman zaman terk etmek zorunda kaldığım İstankara Mega Şehir limanına yaklaşırken aklımda tek bir düşünce vardı: “O sahtekârı en kısa zamanda bul, şirkete teslim et ve yeni bir başlangıç yap.” Temiz bir sicil… Sonra bir daha kaçmak yok. Belki başka bir şehre, belki de küçük ve henüz bozulmamış bir kasabaya yerleşip kendime …

Devamını gör »
yüksek doz çürüyüş

Yeniden Doğuş Distopyası: Yüksek Doz Çürüyüş

2015 yılında Funda Özlem Şeran, Serdar Yıldız ve Orkun Uçar’ın hayalini kurdukları çok yazarlı roman projesi olan “Yüksek Doz Gelecek” isimli kitap 2017 yılının Ocak ayında yayımlandı. Ülkemiz bilimkurgu edebiyatı ve bu alanda yazmanın hayalini kuran yazarlar için önemli bir adımdı. Kimi yayınevlerinin yerli bilimkurgu dosyalarını okumadan çöpe atmak yerine üzerinde düşünmeye başladıkları bu süreçte, yerli bilimkurgu edebiyatını yakından takip …

Devamını gör »
yüksek doz çürüyüş

Distopyayı Solumak: Yüksek Doz Çürüyüş’ün Yazım Süreci

“Yüksek Doz Gelecek” bundan tam iki yıl önce raflarda yerini aldığında Türk bilimkurguseverler de dünyada eşine az rastlanan bir seriye ilk adımlarını atmış oldu. Kısa romanlardan (novella) oluşan ve içerisinde beş farklı yazarın kaleminden birbirinden bağımsız eserlerin yer aldığı bir kitaptı bu. İlk kitabın çıkışının ardından yeni proje duyurusu yapılmış ve yeni konseptin “distopya” olacağı bilgisi verilmişti. Uzun yolculuk, benim …

Devamını gör »

Sesli Öyküler [01×17]: Model 9x -Cem Can

Sesli Öyküler serimizin 17. bölümünde, Model 9x adlı öyküsüyle Cem Can var. Bilimkurgu ile yapay zekayı bir araya getiren öykü, arka planda bir baba kız ilişkisini de gözler önüne seriyor. İyi dinlemeler… Seslendiren: Varlık Ergen Serinin gelecek bölümleri için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Devamını gör »
SEHA

SEHA | Cem Can (Kısa Öykü)

“SEHA, bir dokunuşla hayatını değiştirir. ” Sabahın ilk ışıkları pencereden içeri girerken gözlerini araladı. Başucunda duran alarmı kapamak için uzandığında biraz daha uyumayı aklından geçirdi. Beyni kalkması gerektiğini söylerken vücudu ona karşı direniyordu. Alarmı kapamayı başardı ve yavaşça yatağında doğruldu. Güzel bir iş gününe daha başlamak üzereydi. Yatağından kalkmayı başarıp, geniş yatak odasında ilerledi. Önceki gece çıkarıp bir kenara attığı …

Devamını gör »

Bilimkurgu Dizilerinden Unutulmaz Uzay Gemileri

Jules Verne‘in 1865 yılında yazdığı “Dünya’dan Ay’a” isimli bilimkurgu romanı ile bir top mermisi içerisinde Ay’a yolculuk eden insanları anlatmasıyla uzay gemileri hayallerimizin bir parçası haline geldi. İnsanlar uzay seyahatlerini hayal ettikçe, uzay gemileri gelişti ve uzaya seyahat gerçek oldu. Artık uzay gemileri ile ilgili daha fazla hikaye, roman okuyabiliyor, televizyonda, sinemada izleme şansı bulabiliyoruz. Hatta bilgisayar oyunlarında uzay gemilerini …

Devamını gör »
Model 9x

Model 9x | Cem Can (Kısa Öykü)

Sakura ağaçlarından dökülen pembe çiçekler patikanın kenarında ince bir çizgi oluşturuyordu. Açan sakura ağacı baharı müjdelerken, dökülen çiçekleri kaçınılmaz sonlarını patikada karşılıyor, hayatın her anındaki zıtlıkları gözler önüne seriyordu. “Sakura ağacının çiçeği ağır ağır olgunlaşır ve açar. Sonra aniden dökülür. Tıpkı hayatlar gibi. Yaşamın her anında ani bir son bizi bekliyor olabilir kızım.” Riva, yaşlı adamın söylediklerini anladığını belli edecek …

Devamını gör »
bilimkurgu şehirleri

Bilimkurgu Şehirleri

Yaşadığımız şehirler günden güne gelişmekte ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara göre tekrar düzenlenmektedir. Şehir, adeta yaşayan bir organizma gibidir. Yaşadığımız şehrin yüz yıl öncesi ne kadar farklıysa, yüz yıl sonrası da bir o kadar farklı olacaktır. Bilimkurgu filmlerinde zaman zaman detaylı bir şekilde karşımıza çıkan şehirler kimi zaman birkaç kare ile geçiştirilebiliyor. Belki sokaklarında yürüyüp, araç ile dolaşamayacağınız bu şehirleri …

Devamını gör »
the-expanse

Edebiyattan Televizyona: The Expanse

The Expanse dizisi için, şu an yayında olan en iyi bilimkurgu diyenler de var, Battlestar Galactica ile kıyaslanlar da. Hazır dizinin ikinci sezonu yeni bitmişken bir değerlendirmesini yapmak yerinde olacaktır. İlk olarak bilmeyenler için, dizi James S.A. Corey mahlasını kullanan Ty Franck ve Daniel Abraham isimli iki yazarın aynı isimli kitap serisinden uyarlama. Şu ana kadar altı kitap olan serinin sadece …

Devamını gör »