Danimarkalı şair ve yazar Olga Ravn’ın ilk romanı Personel, gezegenimizden uzakta geçen bir yakın gelecek öyküsü ve yazarın şair kimliğinden olsa gerek, ince hacmine rağmen yoğun bir tartışma zeminine sahip. Bilimkurgunun bilindik usullerine aşina okurlar için özellikle kurgu ve fikirleri destekleyen karakterler açısından farklı bir bakış sağlayan eser, neredeyse tüm unsurlarıyla benzersiz bir yapıya sahip. Genelde karanlık bir sonsuzluğun içindeki …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Can Yayınları
Genlerin Şifresi: Rüya mı, Gerçek mi?
Daha önce Bilimkurgu Kulübü’nde çocuk edebiyatının ustalarından Bilgin Adalı‘nın “Uzaylılar Geliyor” romanını incelemiştik. “Uzaylılar Geliyor“, tam bir uzaylılarla ilk temas eseriydi. Şimdi sıra Adalı’nın bir diğer bilimkurgu çocuk romanı olan “Genlerin Şifresi“nde. Bu roman ise daha çok rüyalar ve genlerle ilgili. Rüya ve gerçeğin birbirine karıştığı bir eser. “Genlerin Şifresi”nin ilk bölümü, bir düşle başlıyor. Zaten ilk bölümün adı da …
Devamını gör »Edebiyatımızın İlk Ekolojik Distopyası: Köpekli Çocuklar Gecesi
Usta yazar Oya Baydar’ın Can Yayınları‘ndan çıkan romanı “Köpekli Çocuklar Gecesi”, edebiyatımızda kaleme alınan ilk “ekolojik distopya” olarak lanse edildi. Bu nitelemeyi aslında roman alanında doğru olarak kabul edebiliriz, çünkü ekolojik yıkım sonrası distopik bir atmosferi konu edinen öyküler, Türk edebiyatında daha önce de mevcuttu (Örneğin ilk aklıma gelen, sitemizde de incelemesi mevcut bulunan, 16 öyküden oluşan “İstanbul 2099” adlı …
Devamını gör »Çocuklar İçin 10 Bilimkurgu Romanı
Gelecek çocuklarımızın avuçlarında. O halde görev bize düşüyor. Soran, sorgulayan, hayaller kuran, merak duygusu gelişmiş çocuklar yetiştirmek, pırıl pırıl yarınlar demek. Bunu başarmanın en önemli araçlarından biriyse çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak. Bilimkurgu edebiyatının burada farklı bir yere sahip olduğunu düşünüyoruz. Bilimkurgu; çocukları sıkmadan bilimle tanıştırmak, ufuklarını açmak, sorular sormalarını, yaşadıkları dünyayı ve dünyanın içinde bulunduğu evreni tanımalarını sağlamak adına …
Devamını gör »George Orwell’ın Ürkütücü Distopyası: 1984
1984 her yönüyle özel bir eserdir. Kitabın birçok kere dışlanmasına ya da amacının ötesinde sahiplenilmesine / kullanılmasına karşın Orwell, romanı hakkında şöyle konuşmuştur: “Yeni romanımda (Bin Dokuz Yüz Seksen Dört) sosyalizme ya da (bir destekçisi olduğum) Britanya İşçi Partisi’ne bir saldırı kastetmedim, ama merkezileştirilmiş bir ekonominin yol açabileceği ve halen komünizm ve faşizmde kısmen gerçekleşmiş olan bozukluklara değindim… Kitabın konusunun Britanya’da geçmesi …
Devamını gör »Bir Bedende İki Zıt Kişi: Dr. Jekyll ve Bay Hyde
Dr. Jekyll ve Bay Hyde (Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde) Robert Louis Stevenson‘ın bir rüyasından esinlenerek kaleme aldığı ünlü romanıdır. İlk kez 1886’da basılan roman, Stevenson’a dünya çapında ün kazandırmıştır. Eserinin tiyatro uyarlamasının, sinema ve komplo teorilerini bolca besleyen Karındeşen Jack cinayetleriyle aynı zamana denk gelmesi, saf kötülükten meydana gelmiş Bay Hyde ile hayat kadınlarını acımasızca katleden …
Devamını gör »